G4Media.ro

Petiţie împotriva desfiinţării fântânii arteziene din Piaţa Sfatului din Brașov, lansată de…

sursa foto: Pixabay

Petiţie împotriva desfiinţării fântânii arteziene din Piaţa Sfatului din Brașov, lansată de PSD Brașov. ”Aici ne-am obişnuit să comemorăm victimele Revoluţiei, ale Colectivului…”

PSD Braşov a lansat, joi, o petiţie online împotriva desfiinţării fântânii arteziene din Piaţa Sfatului, simbol al municipiului, şi prin care se solicită Primăriei Braşov să renunţe la această modificare propusă prin proiectul de reabilitare a celebrei pieţe a oraşului, anunță Agerpres.

Desfiinţarea fântânii arteziene a fost propusă de firma bucureşteană de arhitectură Starh, desemnată, de Primăria Braşov şi Ordinul Arhitecţilor din România, drept câştigătoare a concursului internaţional de soluţii pentru reabilitarea Pieţei Sfatului.

„Identitatea Braşovului, prin păstrarea simbolurilor acestuia nu trebuie să fie afectată de niciun fel de schimbare, ci doar readaptată. Suntem de acord că fântâna necesită îmbunătăţiri, însă, nicidecum să fie dezafectată. Braşovenii sunt ataşaţi de acest loc, fiind cunoscut ca loc de întâlnire şi relaxare pentru generaţii întregi. Tot aici, le reamintim celor care astăzi nu ştiu, faptul că ne-am obişnuit să comemorăm victimele Revoluţiei, ale Colectivului, dar şi ale altor tragedii ale românilor, aprinzând lumânări în jurul acestui simbol al oraşului. Cele mai frumoase imagini ale Braşovului au fost surprinse de fotografi, de-a lungul timpului, tot de aici, de la fântână, punctul de pornire în traseele de vizitare ale oraşului”, a transmis, joi, Alexandra Crivineanu, în numele consilierilor locali ai PSD Braşov, iniţiatori ai petiţiei.

Pe de altă parte, consilierii locali PSD au criticat faptul că braşovenii nu au fost consultaţi înainte de a se decide soluţia de arhitectură câştigătoare.

Proiectul propus de arhitecţii de la Starh prevede, printre altele, mutarea fântânii arteziene din locul său central din Piaţă într-un colţ al Casei Sfatului, scoaterea asfaltului şi înlocuirea acestuia cu piatră cubică de granit (inclusiv pe străzile din jurul pieţei) şi montarea de mobilier urban din piatră.

Pentru premiul obţinut, precum şi pentru realizarea documentaţiei tehnice, consultantul va încasa suma de 1.484.700 lei, plus TVA de la bugetul local.

Pentru realizarea lucrărilor, Primăria Braşov speră să obţină fonduri europene.

sursa foto: Pixabay

Citește și:

Dezbatere pe fântâna arteziană din Piața Sfatului: Arhitecții spun că nu își mai are locul în centru, consilierii locali brașoveni evocă memoria locului

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Morțile de la Colectiv au fost provocate de nepăsarea și corupția PSD, de neaplicarea uniformă a legii, de inspectori ISU/PSD șpăgari. Bănicioiu mințea că „avem de toate”, ca să nu se afle că Sănătatea e praf.

    N-ar trebui să vorbească ei de Colectiv.

  2. Fantana aia n-are nici in clin nici in maneca cu arhitectura centrului vechi al Brasovului, este o insertie artificiala care trebuie desfiintata, iar carioajul alb al pietei vine si el ca nuca in perete. Pe ansamblu, proiectul de reamenajare este un pas inainte.

    • N-as fi zis-o mai bine!

    • Subscriu, este un kitch comunist.

    • Orice proiect trebuie comparat cu situația existentă. Sunt sigur că nu s-au străduit să explice cetățenilor avantajele amenajării propuse. Nici apartamentului nu-i schimbi culoarea doar fiindcă cea veche a fost aleasă în timpul Rey precedent.
      Lui Lenin i-au propus unii să demonteze căile ferate, pentru că au fost puse de imperialiști.

    • Nea Gigi cred că nu ești din Brașov te-ai aciuat și tu pe aici vorbești că sa te afli în treabă, dați doua palme sati revi

  3. Cata ipocrizie sa vorbeasca tocmai pesedeul despre cei care au murit la revolutie sau la Colectiv.
    Probabil n-au primit comisioanele cu care erau obosnuiti si de aia fac galagie.

    • Pai la prostime merge sa le zici de Colectiv chiar daca ei eu o vina mare

    • Corect! Sau mai bine spus : locul în care călăii își aduc aminte de clipele plăcute oferite de executarea victimelor.

  4. Au dreptate, daca nu mai au unde comemora acele crime te pomeni ca prostimea o sa ceara acțiuni reale, justiție și alte nebuneli.

  5. V-ati obisnuit si sa flegmati pe strada sau sa aruncati gunoiul sub balcon, dar asta pare sa nu va deranjeze, mizerii socialiste.

  6. Comemoreaza mortile din vin lor

  7. Cine a fost în juriul cate a stabilit câștigătorul?

  8. Dragi lătrători de serviciu,sunt bani aruncați !
    Nu are Primăria altceva mai bun de făcut decât să strice ceva și să facă altceva ?
    Cine face și desface are tot timpul ce face ! Pare a fi lozincă usere.
    Mai bine, oameni buni din Primărie, faceți ceva util pentru oraș !
    Este una din metodele perdante de a-și da cu stângul în dreptul, după care se plâng că au pierdut voturile, specifica acestui partid.

    • Brasovul trebuie sa-si puna in valoare centrul vechi, alte orase din Transilvania au facut-o mai demult si acum profita din plin. Cum ar fi ca toate cladirile istorice sa fie renovate, nu ar fi ceva util pentru oras?

    • Părerea mea este ca s-au obișnuit prost…
      O fântână își poate avea locul în piață. În niciun caz nu monstruozitate aceasta arhitecturala.
      Ne putem însă gândi la o fântână de dimensiuni medii, din bronz, realizata pe baza unui concurs serios, cu participare internațională. Și, în niciun caz, cu tematica festivisto/revoluționară…

  9. Domnul Coliban tine mortis sa distruga tot ce era frumos in Brasov .probabil comisionul il va ajuta sa-si termine scoala .Piata sfatului este perfecta cu acea fantana .las-o domnule asa .oricum al doilea mandat nu te va prinde chiar daca te voteaza si neamurile din cimitirul central .

  10. Dacă stăm să ne gândim fără patimă,nu tot ce s-a făcut în perioada comunistă a fost prost și fără noimă sau cu tentă politică.
    Amenajarea acestei zone a fost gândită de un grup de arhitecți tineri și talentați care au studiat și istoria orașului. Dovadă este și faptul că arhitectura fântânii s-a dorit a reprezinta stilizat stema orașului.
    Și dacă mai sunt oameni care susțin că tot ce s-a făcut înainte a fost prost făcut atunci ar fi bine să vadă că și azi se mai fac, din păcate, lucruri care nu sunt de bun gust sau de calitate.
    Oricum,cu banii ce se vor cheltui pentru reamenajarea pieței s-ar putea face alte lucrări mai importante și necesare orașului.

  11. !Valeriu

    aveti umor bestial, bronzul a fost specific Brasovului medieval?

    Fantana reproduce simboluri gotice, o stilizare a stemei orasului

    pe vremuri tinerii stateau pe trepte si ascultau Bach,

    de ce tineti cu tot dinadinsul sa bateti campii cu tematica festivisto-revolutionara?

    o fi fost Bach revolutionar in muzica si pesemne ca in mentalul domniei-voastre el a fost un comunist!

    mutarea fantanii are rolul de a crea un spatiu gol care sa permita umplerea cu scaune la concertele din zona care fac rau locatarilor si constructiilor…

  12. !Clinica ortopedie

    prima data am crezut ca vorbiti serios!

    umor, asta se numeste umor de foarte buna calitate!

    ati uitat sa pomeniti de posibilitate sa dati in leasing carje!

  13. !Andreas1256

    Nu stiam pana acum ca kitsch ( scuzati cacofonia!) -asa se scrie nicidecum kitch.- este incadrabil ideologic…

    ati putea da exemple de kitsch-uri din comuna primitiva? dar din sclavagism?

    la drept vorbind, nu prea va dau conceptele afara din casa….