G4Media.ro

Petiție online împotriva deciziei Metrorex de a schimba numele stației Timpuri Noi:…

Sursa foto: Facebook / Metrorex

Petiție online împotriva deciziei Metrorex de a schimba numele stației Timpuri Noi: Cerem să se respecte istoria locului și legătura emoțională pe care cetățenii din zonă o au cu numele original

În curând în trenurile Metrorex de pe magistralele 1 și 3 vom auzi anunțul ”Urmează stația Octavian Udriște, cu peronul pe partea dreaptă”.

Membrii Consiliului de Administrație al Metrorex, la propunerea președintelui Mihai Barbu, au votat în unanimitate la sfârșitul săptămânii trecute schimbarea denumirii stației de metrou Timpuri Noi. Această decizie este motivată prin faptul că actuala denumire a stației a fost asociată cu platforma industrială omonimă, care nu mai există de ani buni, a scrie clubferoviar.ro.

Actuala stație Timpuri Noi va purta numele inginerului Octatian Udriște, a cărui carieră a fost strâns legată de punerea în funcțiune și dezvoltarea rețelei de transport subteran din Capitală. De altfel, el este unul dintre cei care au semnat, în 1979, pentru punerea în funcțiune a primului tronson de metrou, care pornea tocmai de la stația Timpuri Noi și se oprea la Semănătoarea (acum Petrache Poenaru).

Față de această decizie a Metrorex a fost lansată o petiție online, semnată până joi după-amiază de aproape 2.000 de cetățeni, prin care se cere păstrarea numelui original al stației.

„Cerem Ministerului Transportului, conducerii Metrorex S.A., Primăriei Municipiului BUcurești să se păstreze numele original al stației de metrou Timpuri Noi, să respecte istoria locului și legătura emoțională pe care cetățenii din zonă o au cu el!

Cetățenii Bucureștiului s-au trezit cu știrea că stația de metrou Timpuri Noi va fi redenumită Octavian Udriște, după numele inginerului care a semnat punerea în funcțiune a primei linii de metrou din București, obligație din fișa postului, de altfel!

Decizia a fost luată cu de la sine putere de conducerea Metrorex S.A., compania națională care asigură transportul subteran în capitală. Motivul invocat este acela că stația a fost denumită inițial după platforma industrială Timpuri Noi, care nu mai există acum. Uzina Timpuri Noi a fost înființată în 1864 și, chiar dacă nu mai există, rămâne o legendă a industriei românești.

Și locul Timpuri Noi există în memoria colectivă a bucureștenilor! Toată lumea îl recunoaște și îl numește așa. Mai mult, ansamblul de clădiri de birouri care a fost construit pe vechea platformă industrială poartă numele de Timpuri Noi Square, păstrând astfel memoria locului.

Nu credem că toponimia orașului ar trebui stabilită arbitrar de un consiliu de administrație a unei companii. Funcționarii care și-au dedicat activitatea profesională transportului cu metroul pot fi cinstiți în alte moduri, nu modificând numele locurilor din capitală.

În plus, există deja în București strada Logofătul Udriște, denumită după numele lui Năsturel Udriște, mare boier și cărturar din Țara Românească din secolul 17. Strada aceasta nu se află în zona Timpuri Noi, iar coincidența de nume ar crea confuzie pentru cei care tranzitează orașul. Toponimia urbană nu trebuie stabilită arbitrar de conducerea unei companii de transport. Autoritățile locale, în consultare cu cetățenii, ar trebui să stabilească numele locurilor publice pe care le frecventează în comunitate”, se arată în petiție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este fix prostia pe care a făcut-o și Fifi cu parcul Herăstrău ca să mai câștige câteva puncte electorale.
    Pentru niște ambiții mărunte se întorc tot felul de lucruri cu fundu-n sus.

  2. Cred ca cel mai bine ar fi sa se revina la denumirea traditionala a cartierului si anume: LEMAITRE.

  3. nu inteleg de ce nu dau numele asta unor statii noi, cum ar fi cea din berceni