Petiție online împotriva unui preot ortodox din Bistrița, propus cetățean de onoare al orașului: Este acuzat că promovează idei de mistificare a istoriei iar lucrările sale ar fi o culme a tracomaniei și protocronismului
Preotul Nicolae Feier, din Bistrița, a fost propus de autoritățile locale pentru a oprimi distincția de cetățean de onoare al municipiului „pentru contribuția seminificativă în promovarea imaginii pozitive a municipiului, prin implicarea în viața religioasă și culturală”. Propunerea vine din partea primarului și va fi dezbătută în Consiliul Local pe 27 mai, iar ulterior va avea loc și ceremonia oficială. Preotul, autor al unor lucrări în care promovează idei naționalist-ortodoxe a lansat anul acesta și o carte intitulată „Părinții neamului românesc.”
Mai mulți bistrițeni au lansat o petiție online intitulată „Opriți mistificarea trecutului” prin care solicită renunțarea la inițiativa administrației locale. Semnatarii, câteva sute, explică motivele pentru care cer stoparea acordării distincției de cetățean de onoare al municipiului.
„De ani de zile acest harnic propagandist al naționalismului-ortodox umple rafturile bibliotecilor și internetul cu lucrări de mistificare a istoriei și adevărului. Anul acesta pe 21 aprilie și-a lansat lucrarea „Părinții neamului românesc” în care reia și adună la un loc ideile din lucrările precedente. Momentul a fost îmbrățișat de politicienii locali de toate culorile și a generat propunerea de acordare a titlului. Lucrarea reprezintă o culme a protocronismului și tracomaniei.
Principalele contribuții și teze ale autorului sunt următoarele:
– Bessi ar fi o castă preoțească și aristocratică a tracilor
– Bessi ar fi de fapt strămoșii românilor
– A existat o limbă besso-tracă din care s-ar fi păstrat rugăciunea Tatăl nostru și din care vine numele Ardealului “Ary Delos – dealurile lui Ares”
– Bessi “o cultură antică aristocratică” ar fi fost în mod voit “confundați” cu pecenego-cumanii pentru văduvirea istoriei noastre
– Osul cel Mare era un voievod român, prinț bizantin ortodox și capitala Ardealului la 1068 era la Chiraleș. El ar fi pierdut Ardealul în fața ungurilor pentru 1000 de ani
– După înfrângerea acestuia ar fi fost înființat comitatul Bess – deci orașul Bistrița
– Cel mai vechi monument istoric al Bistriței, biserica minoriților, monument de sec XIII, cumpărată de greco-catolici în 1895 și răpită acestora în 1948 prin decretul de desființare al Bisericii greco-catolice, ar fi fost de fapt la origine o mare mănăstire ortodoxă datând de acum 1000 de ani de pe vremea principelui Osul cel Mare.
Autorul creează o lume imaginară, plasată într-un trecut paralel cu toate datele, faptele și realitățile cunoscute din izvoarele istorice. Nu ar fi nici o problemă dacă lucrul acesta ar asumat și lucrările ar fi încadrate în categoria fantasy. Din păcate atât autorul cât și coteria din care face parte au pretenția că e vorba de contribuții fundamentale la istoria poporului român.
Nicolae Feier este preot ortodox și predică de 20 de ani chiar în biserica furată a greco-catolicilor din Bistrița. Pentru revendicarea acesteia greco-catolicii bistrițeni au luptat în instanțe zeci de ani. Dosarul cauzei se află în prezent la CEDO. Miza ideologică și personală a personajului este evidentă. În cazul bisericii din Bistrița cei 70 de ani de stăpânire ortodoxă sunt totuși nimic fața de cei 700 de ani cât a fost catolică. Ca se elibereze de frustrarea pricinuită de un trecut neconvenabil preotul a trecut la inventarea unui trecut ortodox acum 1000 de ani.”
G4media.ro a luat legătura și cu preotul Feier. El spune că: „Nu am făcut eu propunerea asta. Sunt oameni care se manifestă pe internet, vreo 6000 de persoane scriu că sunt încântați, alții sunt nemulțumitiți. Discută pe facebook. Petiția respectivă, nu știu, e treaba fiecăruia. Eu mi-am bazat opera pe documente. Îl avem și pe Herodot, să nu uităm. Baiul mare știti care e? Bessi la granița dintre mileniul I și II au fost transformați de istoriografie în pecenego-cumani. Toți istoricii noștri au căzut în capcana asta.
Suntem poopor vechi, dar istoriografia e nouă. Propunerea de a fi numit cetățean de onoare a venit de mai multe ori, dar am refuzat-o, iar acum a venit de la intelectualitatea bistrițeană. Eu am scris vreo 20 de cărți. Sunt profesor, țin conferințe la Institutul Cultural Român, la Constantinopol, în Bari, am fost invitat în străinătate. Sunt unii oameni care vorbesc că popa vrea să fie nu știu cine. Am văzut și eu comentarii, dar sunt pe lângă subiect. Nu au nici cea mai vagă idee despre opera mea. Eu nu am atacat pe nimeni, deoarece fiecare are dreptul la opinie. Dacă eu îmi exprim opinia, de ce vine cineva să-mi spună să tac? Poate eu cred că e bună opinia mea.
Preotul Nicolae Feier va deveni al 72-lea cetățean de onoare al Municipiului Bistrița.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii