G4Media.ro

Petiție pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și BAC 2023 la datele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Petiție pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și BAC 2023 la datele fixate, lansată de părinți de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a

O petiție online care cere organizarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 la datele fixate până acum a fost lansată de părinți de elevi în clasele a VIII-a și a XII-a.

„Părinții elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, respectă dreptul cadrelor didactice la grevă, dar cer susținerea examenelor de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat, la datele stabilite de Ministerul Educației”, se arată în petiția lansată online.

Petiția vine după ce Guvernul Ciucă a scos din Legea educației promovată de ministrul Deca și președintele Iohannis prevederea ca salariul profesorului debutant să fie echivalent cu salariul mediu net pe economie (adică de la 2.400 de lei la aproximativ 4.000 lei cât a fost în 2022 acest indicator), ceea ce a declanșat cea mai mare grevă din sistemul de învățământ din ultimii 18 ani.

Răzgândirea Guvernului Ciucă de a le ridica profesorilor debutanți salariul de 2.400 de lei la aproape 4.000 a venit după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promis constant că o dată cu Legea din pachetul prezidențial „România educată” va deveni realitate creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat. Ultima care a lansat această promisiune a fost Ligia Deca, fosta consilieră prezidențială a preșdintelui Klaus Iohannis, care acum este ministra Educației și și-a încălcat propria promisiune

Refuzul executivului de a răspunde avertismentelor de grevă lansate constant în ultimele 6 luni de sindicate și apoi incapacitatea Guvernului Ciucă de a oferi profesorilor altceva decât vouchere și în final o majorare sub solicitări, i-au ținut pe aceștia în grevă generală pentru aproape două săptămâni. În urmă cu o zi, ministra Deca a declarat că dacă greva se va prelungi încă o săptămână, atunci examenele vor fi decalate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Nu semnez!

    • Nu cred ca aveti copil in an terminal, dar respect opinia dvs. si apreciez ca nu sunteti agresiv si injurios in comentarii precum „Privitorul”…exista opinii si opinii, nimeni nu e detinatorul adevarului absolut. Apoi, daca dvs. sunteti de acord cu greva asta care este numai pentru/despre banii profesorilor si nicidecum despre ruina/ruinarea invatamantului romanesc, este dreptul dvs., asta nu inseamna ca altii nu pot avea alte pareri. Oricum, chiar daca se ajunge la 4000lei/debutant, cu nivelul actual al profesionalismului si constiintei etice a profesorilor, nu vom scapa de analfabetismul functional, ca sa nu mai vorbim despre nevoile reale din sistem.

  2. Totdeauna vor fi și tâmpiți. De ce nu se duc părinții care semnează sa asiste și să corecteze ?
    Generația de proști care au ajuns acum părinți, ăștia sunt semnatarii.

  3. Pai nu? Semnez eu.

    • Daca ai un neuron pe moarte mars si semneaza 👍🏼

    • Am semnat. Nu negociaza nimeni viitorul elevilor, indiferent ce motive are.

  4. Ne stergem la koor cu petitia voastra 👍🏼👍🏼

  5. Viitorul unora deasupra altora.

    • Da, viitorul elevilor e ceea ce conteaza!
      Pentru asta s-a inventat scoala, nu ca sa aiba profesorii unde sa se duca la servici…
      Scoala e facuta pentru elevi, nu pentru profesori! Noi ca si societate platim pentru educatia copiilor, acesta este EXCLUSIV scopul scolii. Nu ca sa asiguram un loc caldut pentru cadrele didactice. Cadrele didactice sunt un MIJLOC si nu un SCOP al sistemului educational

  6. Ar fi bine ca stimabilii profesori să treacă la muncă. Nimeni în țara asta nu e bine remunerat afară de „afaceriștii” și munca necinstita. Chiar și cu salariile mărite tot nu își vor da interesul la clasă. Nu le va fi suficient nici dacă le vor fi dublate salariile. Câți medici nu au salarii f. mari pentru nivelul de trai din aceasta țară și tot așteaptă șpagă când ajungi la mâna lor. Salariile mărite ale profesorilor nu va opri pregătirea copiilor în privat pe banii părinților. Puțini sunt dedicați acestei meserii. Puțini au vocație.

  7. O întrebare pentru părinții revoltați: dacă greva încetează acum, ce ati câștigat? Din toamnă, bobocii de a 9-a ce vor găsi? Aceleași școli lipsite de dotări elementare, cu mai mulți suplinitori sau necalificați plini de ” entuziasm” ( fiți siguri că vor pleca mulți dintre cei buni care mai sperau într-o îmbunătățire) . Și veți începe iar să vă lamentați de calitatea învățământului. Vă prefaceți că-i plătiți, ei se prefac că muncesc. Și câți dintre dumneavoastră vă numărați printre cei 1 000 000 de scutiți de plata impozitelor și contribuțiilor (IT, construcții, agricultura, horeca etc) ? Dacă nu plătiți impozit si taxe, nu aveți ce comenta.

    • Pot sa raspund eu?
      Sa nu ne mai mintim atat. Daca greva inceteaza, elevii isi vor putea sustine examenele, vor putea scapa de scoala si vor putea merge mai departe pe drumul lor, lucruri de care au beneficiat si profesorii de acum pe vremea lor.
      Ia sa faci tu greva la privat sa vezi ce ti se intampla!
      Se pare ca pot.

    • Dupa examene pot face greva si tot anul daca e nevoie pana obtin ce doresc.

    • Mira: răspuns tipic, să se vadă părinții cu sacii in căruță , apoi nu-i mai interesează. Atunci, de ce ar trebui profii să renunțe la dreptul lor?

    • Rudi: raspuns tipic, sa se vada profesorii cu sacii in caruta, cu salariile marite, apoi sa isi dea si elevii in mijlocul verii examenele… in timp ce majoritatea profesorilor iau 2 luni de bine-meritata vacanta, dupa atata lupta sindicala…

      ” de ce ar trebui profii să renunțe la dreptul lor?”
      nu renunta, il amana… asa, de dragul copiilor pe care ii educa.
      Toata societatea i-ar sprijini in continuare – daca nu si-ar mai bate joc de copii, asa cum fac acum!

    • @Rudi
      Da’ de ce nu au ce comenta? Tu iti platesti singur impozitul? Nu cumva compania la care lucrezi il plateste? Si daca unora nu le plateste, crezi ca sunt obligati de lege sa le dea banii aia neplatiti salariatilor? Scutirea de impozit este beneficiul companiilor care au angajati scutiti de impozit, ca sa stii si tu. Asa, mai departe si aia scutitii de impozit nu-si fac tot in Romania cumparaturile? Si comerciantii nu platesc taxe si impozite din banii cumparatorilor?

    • Ii opreste cineva pe nemultumiti sa lucreze in IT, sa fie si ei scutiti de impozit, sa-si ia adio de la copii, de la vacante, de la stabilitatea locului de munca, de la program relaxat?