Petiție prin care i se cere Comisiei Europene să sesizeze Curtea de Justiție a UE în privința ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției: ”Europa, salvează-ne de corupție!”
Comunitatea Declic a transmis Comisiei Europene o petiție prin care îi solicită să sesizeze Curtea de Justiție a UE în legătură cu ordonanța de urgență nr. 7 / 2019, prin care au fost modificate legile justiției și care a scos în stradă mii de magistrați în toată țara.
Petiția a fost semnată de peste 52.000 de persoane și se află în analiză la Comisia Europeană.
”Domnule președinte al Comisiei Europene, domnule prim-vicepreședinte Frans Timmermans, doamnă comisar european Vera Jourova, vă rugăm să sesizați de urgență Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE), cu propunerea de a opri punerea în aplicare a ordonanței de modificare a legilor Justiției. OUG a fost adoptată de Guvernul României în 19 februarie 2019. Vă solicităm să cereți CJUE să verifice dacă această ordonanță încalcă tratatele Uniunii Europene și să aplice sancțiuni împotriva celor care au adoptat aceste reglementări”, se arată în petiția înmânată șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, care i-a predat-o personal prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans.
Cum argumentează Declic inițierea și transmiterea petiției la Comisia Europeană:
România a ajuns în situația în care nu mai poate contesta, în țară, ordonanța dată de ministrul Tudorel Toader. De astăzi, Justiției i s-au pus cătușe. Avocatul poporului, Victor Ciorbea, era singurul care ar fi putut sesiza Curtea Constituțională, dar ne-a arătat că e mai degrabă avocatul Guvernului decât al cetățenilor.
De aceea, singura cale pe care o avem este să apelăm la forurile internaționale.Dacă Curtea de Justiție a Uniunii Europene constată că OUG încalcă tratatele UE, atunci poate impune Guvernului retragerea ordonanței de modificare a legilor Justiției și poate da inclusiv sancțiuni în bani, pentru fiecare zi în care guvernanții întârzie în a aplica hotărârea CJUE. Este singura noastră speranță.
Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legilor Justiției încalcă articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.
Prin această Ordonanță, este blocat sistemul de Justiție din România, în interesul politicienilor corupți. Guvernul României încearcă, astfel, subordonarea politică a instituțiilor judiciare și îngrădirea drepturilor judecătorilor și procurorilor. Toate instituțiile care au funcționat bine și au avut rezultate sunt acum blocate, iar instituții judiciare nou-înființate primesc puteri nemăsurate și sunt în subordinea directă a ministrului Justiției, Tudorel Toader.
- Citește integral: Europa, salvează-ne de corupție!
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii