Petre Daea face prozeliți în țară: încep discuțiile despre cormorani la Direcțiile agricole județene. ”Cormoranii sunt foarte deştepţi şi s-au învăţat, nu funcționează nici o soluție să-i ținem la distanță”
După ce Petre Daea a făcut deliciul presei cu discursul înflăcărat despre pagubele produse de cormorani în bălțile românești, subordonații acestuia din direcțiile județene de agricultură pun și ei subiectul în discuție. Prima dezbatere pe tema cormoranilor a avut loc la Iași, unde preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Pescărie Romfish a spus că populaţia de cormorani a crescut foarte mult şi că ajung să consume 60% din cantitatea de peşti din heleşteie, aducând fermierii în pragul falimentului, potrivit Ziarul de Iași.
Reamintim că ministrul Petre Daea le-a vorbit europarlamentarilor europeni minute în șir despre daunele produse de cormorani, spunând metaforic că s-au înmulțit atât de mult, că au ajuns să facă baie până şi în piscinele oamenilor.
Potrivit oficialului din Iași, pe Larga Jijiei ar fi estimați 10.000 de cormorani, alte 400 la Podul Iloaiei, iar rezultatul este scăderea producției interne și creșterea importurilor.
„Cormoranii se bucură de o stare de confort la noi în ţară. România importă 120.000 de tone de peşte, majoritatea congelat. în aceste condiţii ne putem întreba de ce producem atât de puţin şi de ce trebuie să importăm. Cormoranul acum 50-100 de ani nici nu exista. Doar prin Deltă şi pe Dunăre. Populaţia cormoranilor a crescut la 2 miliarde de exemplare în Uniunea European, deci nu este o problemă doar a noastră. Se hrănesc doar cu peşte, este o specie oportunistă, mănâncă orice prinde, până la un kilogram pe zi. Populaţia de cormorani a crescut deoarece s-a îndiguit Dunărea şi s-au limitat zonele de reproducere, aşa că păsările au migrat spre zone unde hrana e mai uşor de găsit. Tu ce ai alege, să mergi în pădure să vânezi sau să mergi la restaurant? La restaurant, nu?”, a spus Cătălin Platon, potrivit Ziarul de Iași.
Reprezentanţii Asociaţiei spun că nu cer exterminarea cormoranilor, ca soluţie, cum se face în alte ţări, ci o măsură compensatorie, deoarece pentru peşte nu se acordă acordă subvenţii. Aceştia spun că o sumă de 279 de euro pe hectar de heleşteu este una care ar acoperi prejudiciul. ”S-au găsit vreo 25 de metode prin care să-i ţinem la distanţă, plase, tunuri de gaze, cu radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, dar nicio soluţie nu merge pentru că cormoranii sunt foarte deştepţi şi s-au învăţat. În Anglia, America, cormoranii sunt împuşcaţi de fermieri, populaţia e ţinută sub control, la fel şi în Ungaria, au cote de împuşcat. În Suedia se face control la cuib, se ung ouăle cu ulei ca să nu mai iasă puiul. La noi nu poţi să te apropii de ei, trebuie să-i laşi să mănânce şi te uiţi al ei”, spune Platon.
Foto: Cormorani (Ambasada Suediei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii