Petrom, reacție la OUG care impune noi taxe si impozite: ”Pune în pericol securitatea energetică a României”
Proiectul ordonanţei de urgenţă anunțat de Ministerul Finanţelor, care impune noi taxe și le mărește pe cele existente, ”va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România, asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor”, arată compania Petrom într-un comunicat de presă.
Reacția Petrom e neobișnuit de dură, compania listată pe bursă fiind extrem de precaută din punct de vedere al comunicării publice.
Cea mai mare companie din România, cu acționar majoritar austriac (OMV) și la care statul are o marticipație minoritară, arată că proiectul ”pune în pericol securitatea energetică a României”.
Mai mult, compania arată că măsurile ”vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată”.
”Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, arată Petrom.
Câteva dintre efectele proiectului de OUG, potrivit Petrom.
– Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.
– Importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor
În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de approx. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.
– Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii
Foto: Sediul Petrom
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii