G4Media.ro

Petrom, reacție la OUG care impune noi taxe si impozite: ”Pune în…

Petrom, reacție la OUG care impune noi taxe si impozite: ”Pune în pericol securitatea energetică a României”

Proiectul ordonanţei de urgenţă anunțat de Ministerul Finanţelor, care impune noi taxe și le mărește pe cele existente, ”va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România, asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor”, arată compania Petrom într-un comunicat de presă.

Reacția Petrom e neobișnuit de dură, compania listată pe bursă fiind extrem de precaută din punct de vedere al comunicării publice.

Cea mai mare companie din România, cu acționar majoritar austriac (OMV) și la care statul are o marticipație minoritară, arată că proiectul ”pune în pericol securitatea energetică a României”.

Mai mult, compania arată că măsurile ”vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată”.

”Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, arată Petrom.

Câteva dintre efectele proiectului de OUG, potrivit Petrom.
– Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.
– Importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor
În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de approx. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.
– Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii

Foto: Sediul Petrom

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. E minunat!
    Ne ducem dracu’… exact pe modelul Venezuelei… !

  2. Dragnea dă foc la țară!

  3. Situația poate fi prezentată si in alt mod: pentru ce platim vu salarii imense sri dna politie servicii secrete procurori și judecători daca acum cind este nevoie de ei nu face nimic? Cind o veni marea jidecata toti sunt complici.

  4. Cu largul lor ajutor, porci nu mai avem din producție proprie, gaze nu vom mai avea din producție proprie,etc,etc…și asta în timp ce se bat cu pumnii în piept că sunt patrioți și ca nu ne vindem țara străinilor…aaa, rușii nu le sunt străini…
    3.5 miliarde de dolari evaporați într-o singură zi!! Teodorovici & Co i-au ars pur și simplu…cum o dormi la noapte, are vreun gând de regret?? Probabil că nu, pt el câteva milioane de români nu reprezintă niște vieți, ci doar surse de furat..să ii stea in gat de sărbătorile astea la „fericirea” pe care o aduce românilor!

  5. Ce mai zbierati si va vaicariti , cand este vorba sa platiti taxe si impozite .

    • Așa au zis hoții-hotilor că nu ne plătim noi impozitele, nu??
      Companiile private mai sunt singurele care mai produc cate ceva in țara asta, restul ați avut voi grija sa distrugeți și să vi le treceți in patrimoniul personal (Teldrum, insule, ferme de porci ce trebuiau să asigure rezerva de hrana a României, hoteluri, ce mai-zone întregi, cu tot cu cetățeni, le-ați transformat în moșiile voastre de baroni de carton….
      Asta in timp ce „vămuiati” suplimentar cu 20-25 % toate contractele cu statul…
      Și cum statul este cel mai rău platnic la taxe & asigurări de sănătate și pensii, cum statul nu e in stare să colecteze taxe și impozite, cum statul dezechilibrează rău economia prin incompetența impostorilor și a interlopilor ajunsi in fruntea lui, cum statul nu a făcut investiții ci doar a cheltuit că o curva proasta, veniți voi acum să dați vina pe complotul Universului!
      Plecați naibii de la cârma țării, distrugeți milioane de oameni, ticalsilor! Praful să se aleagă de voi cei ce furați de la popor!

    • Economia de piata nu e la fel că cea de pe vremea lui Ceaușescu, nu incercati sa o comparați cu ce ați învățat ca și cadre PCR..

  6. Stiti foarte bine ca aceste decizii nu vor puse in practica.Este numai o manevra a guvernului pentru a da impresia ca doreste sa loveasca in capitalul privat iar pupulatia va cere cu lacrimi in ochi sa nu se puna in practica, iar hotararea va fi luata la cerea opiniei publice. Adevarul este ca vor fi consecinte dramatice, iar acum nu este decat inceputul .Se pare ca actualul guvern a inceput sa-si dea seama de privatizarile proaste facute in enegie, de fatul ca avem o piata a energiei electrice neconcurentiala si ca nu eram pregatiti pentru liberalizarea pietii gazelor.Sa nu spuneti ca intr-o economie de piata corecta nu va ganditi sa va distrugeti toti concurentii,este o lege nescrisa.Din pacate in Romania nu este nevoie ca va ajutat statul , care acum incearca sa dreaga busuiocul, e cam tarziu dupa ce ai invatat ursul la miere.