G4Media.ro

Petru Clej: Au fost respinse doar 2 cereri de rezidență în UK…

Petru Clej: Au fost respinse doar 2 cereri de rezidență în UK din cele peste 1, 8 milioane procesate/ Românii din Marea Britanie, a doua comunitate după polonezi, îşi văd într-o majoritate viitorul pe termen lung în această țară

Din peste 1, 8 milioane de cereri de rezidență procesate în Marea Britanie au fost respinse doar două, ceea ce pulverizează zvonurile cu privire la bețe în roate puse de autoritățile britanice şi arată ca procesul decurge rapid, a explicat pentru G4Media.ro ziaristul Petru Clej, care trăiește la Londra. Potrivit acestuia, numărul mare de români care au depus deja cererile de rezidență, peste 280.000, spulberă un alt mit: acela că românii din UK – care în majoritate fac parte din clasa muncitoare – nu se pricep să facă cerere pe internet. ”Şi mai arată un lucru – că românii din UK – a doua comunitate de cetățeni străini după polonezi, îşi văd într-o majoritate viitorul pe termen lung în această țară”, explică Petru Clej.

Rep: De ce este important ca romanii care trăiesc în UE să facă cererea de rezidență până în 30 decembrie 2020? Ce se întâmplă cu cei care n-o fac?

Petru Clej: Rezidența este importantă pentru că permite cetățenilor români aflați în UK să continue să locuiască şi să lucreze acolo ca până acum.

Rep: Din 1,8 milioane de cereri procesate, câte au fost respinse? Ce semnificație are numărul mic de respingeri?

Petru Clej: Doar două cereri din peste 1,5 milioane procesate (1,8 milioane depuse), ceea ce pulverizează zvonurile cu privire la bețe în roate puse de autoritățile britanice şi arată ca procesul decurge rapid.

Rep: Care vor fi diferențele esențiale dacă Marea Britanie iese din UE fără acord între un român care trăiește în UK și are drept de rezidență și unul fără, după decembrie 2020?

Petru Clej: Din punctul de vedere al Schemei de Stabilire, cetățenii UE au termen până la 31 decembrie 2020 să depună cerere în caz de Brexit fără acord şi 30 iunie 2021 în caz de Brexit cu acord.

Rep: Brexitul s-a bazat pe o campanie anti-imigranți. Statul britanic prin politica de acordare a rezidentei pare sa incurajeze imigratia in interiorul UE cel putin? Cum se explica aceasta contradictie?

Petru Clej: Imigrația este un termen general cu conținut emoțional pentru unii britanici. Pentru statul britanic cei peste trei milioane de cetățeni UE sunt în marea lor majoritate indispensabili pentru buna funcționare a economiei şi a societății în general.

Rep: În UK trăiesc peste 400 de mii de români, ce înseamnă cifra de 280 de mii care au cerut deja rezidenta. E mult, e putin?

Petru Clej: Faptul ca circa 2/3 dintre români au depus cerere față de circa 40% dintre polonezi spulberă un alt mit: acela că românii din UK – care în majoritate fac parte din clasa muncitoare – nu se pricep să facă cerere pe internet. Şi mai arată un lucru – că românii din UK – a doua comunitate de cetățeni străini după polonezi, îşi văd într-o majoritate viitorul pe termen lung în această țară.

Context

Un număr de peste 1,8 milioane de cetățeni din statele Uniunii Europene, dintre care peste 280000 cetățeni români au făcut cerere de stabilire în Marea Britanie după Brexit. Data ieșirii din UE este la ora actuală 31 octombrie 2019, se arată într-un articol publicat de Petru Clej pe site-ul RFI.

Potrivit datelor oficiale publicate de ministerul britanic de interne, până la 30 septembrie 2019 au depus cerere 1860200 de cetățeni UE, dintre care peste o jumătate de milion doar pe parcursul lunii septembrie.

Dintre aceștia, cei mai numeroși sunt cetățenii polonezi – 347300, urmați de cetățenii români – 280600 și cetățenii italieni – 200700.

Numărul de solicitări urmează datele oficiale publicate în mai 2019 privind numărul total de cetățeni UE aflați în UK, circa 3,2 milioane, dintre care cei mai numeroși sunt polonezii – peste 900000, urmați de români – 415000.

Din solicitările înaintate până la 30 septembrie 2019 un număr de 1524500 au fost procesate și dintre acestea 61% au primit statut stabilit, 38% statut pre-stabilit și două au fost respinse ca nepotrivite.

Potrivit schemei de stabilire a guvernului britanic orice cetățean UE aflat pe teritoriul UK poate face cerere de stabilire – dacă se află de mai mult de cinci ani aici sau de pre-stabilire dacă se află de mai puțin de cinci.

Statutul stabilit dă dreptul la rezidență permanentă, în timp ce statutul pre-stabilit dă dreptul la rezidență temporară, urmând ca la împlinirea a cinci ani să se poate face cerere de rezidență permanentă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Noroc ca inca mai au nevoie englejii de ITisti, sa le repare tevile sparte, budele si la zugraveli, ca altfel ii zburau afara pe toti diasporele infractoare…

  2. Doar n-o să-şi vadă viitorul în România, unde infractorii au mai multe drepturi decât fraierii cinstiţi.

  3. Si totul depinde de rezultatul alegerilor din Romania. Daca nici de data asta mafia comunisto -securista, la putere de 30 de ani , nu va fi inlaturata, vor mai pleca cateva milioane prin Vest.

  4. Ce faci, colega?! De 30 de ani in Londra! Ai trait 1/2 din viata la Londra! Bravo tie!

  5. Și acum, să presupunem că începe un război într-una dintre aceste țări în care „conaționalii „noștri au căutat „o viață mai bună” (Ce să-i faci? Destinul unei populații care nu a cunoscut decât aservirea.. ) și-surpriză! – în România lucrurile se schimbă în mai bine. ” Conaționalii ” vor veni acasă- că doar e acasă, nu?. E corect, vă întreb, față de cei care au îndurat frigul, umilința, amenzile, gazele lacrimogene, scumpiri și taxe aberante și tot ce decența românilor a trebuit să înghită, să îi primim cu bratele deschise pe „conaționalii” care au luptat vitejește pentru un apartament cu terasă, într-un orașel marginal din Vest? E o ipoteză, desigur, dar dacă?