Petru Clej: Șansele unei ieșiri a Marii Britanii fără acord din Uniune la 29 martie 2019 au sporit
La ora aceasta, se întrevăd două scenarii cu privire la viitorul relației dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană : un „vot favorabil în Camera Comunelor după „clarificări” de la Bruxelles – puțin probabil” și altul în care un „vot nefavorabil în Camera Comunelor – mai probabil – care deschide la rândul său mai multe subscenarii”, susține jurnalistul Petru Clej, specializat în politica britanică, într-un interviu pentru G4Media.ro. Care sunt scenariile posibile după ce luni, prim-ministrul Theresa May a amânat votul în Camera Comunelor și șansele unui viitor referendum?
Reporter: Care sunt motivele pentru care a fost amânat votul programat pentru marți în Camera Comunelor referitor la proiectul de Acord Brexit?
Petru Clej: A devenit evident că nu există o majoritate în Camera Comunelor și o înfrângere la vot ar fi fost nu doar umilitoare, ar fi putut da o lovitura fatală poziției premierului May, deja șubrezita.
Rep: Este amânarea votului de marți un semnal că guvernul May a pierdut sprijinul majorității parlamentare?
PC: Guvernul Conservator era oricum minoritar după alegerile anticipate din iunie 2017 și se baza pe sprijinul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP). Este totuși puțin probabil ca DUP să sprijine o moțiune de cenzură a opoziției, în care rebelii eurofobi din Partidul Conservator ar putea decide soarta premierului May.
Rep: Care sunt șansele ca proiectul de Acord Brexit să fie modificat în urma întâlnirii dintre Theresa May și principalii lideri ai Uniunii Europene și oficiali ai Comisiei Europene, așa cum a promis astăzi Theresa May în cuvântul pe care l-a rostit în fața parlamentarilor britanici?
PC: Șansele sunt minime. Acordul e foarte complex oricum, și unele state – Republica Irlanda, Spania, chiar Franta, se opun categoric oricărei concesii făcute Regatului Unit.
Rep: Care sunt scenariile care se întrevăd pentru Brexit de acum încolo?
PC: Vot favorabil în Camera Comunelor după „clarificări” de la Bruxelles – puțin probabil.
Vot nefavorabil în Camera Comunelor – mai probabil – care deschide la rândul său mai multe subscenarii: moțiune de cenzură, căderea guvernului, nou prim ministru din Partidul Conservator, liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn devine prim ministru, Camera Comunelor dezbate propunerea convocării unui nou referendum privind Brexit.
Timpul însa se scurge inexorabil și cum liderii nu sunt dispuși la un compromis, atât timp cât nu e clar care e poziția UK, șansele unei ieșiri fără acord din Uniune la 29 martie 2019 au sporit.
Rep: Care sunt șansele unui nou referendum acum?
PC: E greu de estimat. Dar întrebarea se pune: ce valoare are un referendum câtă vreme ceasul curge în continuare, iar liderii UE nu pot acorda decât o extensie scurtă, având în vedere că în perioada 23 – 26 mai 2019 au loc alegeri europarlamentare. E drept că teoretic există dreptul revocării Brexit, statuat recent de Curtea Europeană de Justiție, dar ce guvern britanic ar fi dispus să ia această măsură, chiar aprobat de Parlament, anulând rezultatul referendumului din 23 iunie 2016?
Notă: Petru Clej este corespondent RFI la Londra și fost jurnalist BBC.
Sursă foto: Contul personal de facebook al jurnalistului Petru Clej
NOTĂ: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii