G4Media.ro

Pfizer nu este „deloc în favoarea” eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid și califică…

sursa foto: EP/ Genevieve Engel

Pfizer nu este „deloc în favoarea” eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid și califică declarațiile politicienilor drept ”promisiuni goale”

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, spune că „nu este deloc” în favoarea eliminării brevetelor pentru vaccinurile Covid, transmite La Stampa, citată de Rador.

Cuvintele rostite în timpul celei de-a cincea Conferințe internaționale a Vaticanului sosesc după deschiderea lui Joe Biden, care miercuri a anunțat că este în favoarea eliminării protecției brevetelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și că este implicat „activ” în acest sens în negocierile în curs cu OMC. Un anunț primit cu numeroase comentarii entuziaste și de susținere de la aproape toată lumea, dar şi cu rezistența multinaționalelor farmaceutice.

Potrivit lui Bourla, care a vorbit cu AFP, deschiderea unităților de producție a vaccinului Pfizer-BioNTech în afara Statelor Unite și în Uniunea Europeană ar fi complicată din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu materii prime, riscând să „reducă numărul de doze produse „. Managerul a cerut apoi ca „operaţiunile de producţie să nu fie deranjate cu anunțuri motivate politic şi cu promisiuni goale”.

Bourla a profitat de ocazie pentru a devoala şi detalii ale acordului cu Biontech pentru producerea celui de-al doilea vaccin Covid aprobat în lume:

  • „Vaccinul Pfizer a avut rezultate pozitive în noiembrie 2020 și a fost înregistrat în decembrie 2020. Dar știți când am semnat acordul comercial ? În ianuarie 2021. Un acord de miliarde de dolari a fost pus în stand by pentru a ne concentra toate eforturile pe realizarea vaccinului ». Pandemia Covid a marcat începutul multor colaborări și multe dintre acestea au fost „atipice”, a precizat el, „iar una dintre cele mai atipice colaborări este cea pe care am avut-o noi, cei de la Pfizer cu BioNTech. Nu pentru că am colaborat și ne-am unit forțele pentru a dezvolta un vaccin, un lucru foarte frecvent pe măsură ce știința progresează. Ci pentru că am făcut-o fără să avem un contract și nu știu dacă mulți oameni cunosc acest detaliu ».

«Când am decis să ne alăturăm – a reamintit Bourla – am vorbit cu CEO-ul BioNTech, acum dragul meu prieten, Ugur Sahin. Și i-am spus: Ugur, sper că înțelegi că luptăm împotriva timpului. Şi că vreme de câteva luni nu vom avea timp de contracte. Și el a răspuns: Înțeleg, ne putem strânge mâna prin camera Zoom? Așa au mers lucrurile la început. Singurul lucru care ne interesa era care va fi următoarea decizie pentru a ne asigura că vaccinul este sigur şi eficient . Acestea sunt exemplele, și sunt sigur că mai există altele similare şi în alte părți ale industriei, care ne fac pe toți să fim atât de mândri”.

Context

UE este „gata să discute” despre propunerea americană de a se ridica protecţiile de proprietate intelectuală privind vaccinurile contra covid, pentru a accelera producerea şi distribuirea lor, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene.

„UE este gata să discute despre orice propunere care ar lupta cu criza eficient şi pragmatic. Suntem gata să discutăm despre felul în care propunerea americană poate permite atingerea acestui obiectiv”, a asigurat Ursula von der Leyen.

Într-un discurs în videoconferinţă la Institutul universitar eropean din Florenţa(Italia), Germania a amintit totuşi că UE ete deocamdată „principalul exportator de vaccinuri din lume” şi a făut apel la celelalte ţări producătoare să ridice restricţiile pentru exportul de doze.

Administraţia preşedintelui american, Joe Biden, anunţase miercuri că susţine ridicarea brevetelor de vaccinuri, precizând că Washingtonul participă „activ” la negocierile purtate în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). O ridicare temporară a brevetelor este cerută în special de India şi Africa de Sud pentru a putea accelera producţia, dar anumite ţări, printre care Franţa, se opun vehement.

Și preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat joi pentru ideea de a se ridica brevetele pe vaccinurile contra Covid-19, a doua zi după o propuere în acest sens făcută de Statele Unite pentru a accelera producţia şi distribuţia.

„Bineînţeles, Rusia va susţine o asemenea abordare”, a afirmat dl Putin în timpul unei reuniuni privind pandemia, retransmisă la televiziune, cerând guvernului rus să studieze această eventualitate.

Sursa: La Stampa/ La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Declaratiile germanilor spun clar ca sunt impotriva, in timp ce Franta e pentru. E mai important profitul corporatiilor decat sigurantza cetatenilor in viziunea Germaniei.

    • Mai faceau unii bors in cada din baie si dupa aia-l vindeau in piata. Ca sa poti face un vaccin, nu e suficient brevetul, mai trebuie sa ai si ceva tehnologie, foarte bine pusa la punct. E vorba totusi de vaccinuri, nu de Coca Cola. Daca tot e sa dea la liber brevetele, macar, companiile care le detin ar trebui sa aiba libertatea sa decida cui dau si cui nu, brevetul. Altfel, exista riscul sa ne trezim cu varianta „chinezeasca” a Pfizer, cu eficienta pe masura.

  2. ..
    Oare la ora actuala,ceeace comercializa,cu adevarat se poate considera cu certitudine…vaccin?

  3. S-a grăbit Biden sa spună că ridică brevetele.Brevetul este garanția că cercetarea pentru producerea vaccinurilor este răsplătită. Fără brevetele care garantează profitul nimeni nu va mai investi în producerea de vaccinuri. Fără brevete rămâneți cu apa sfântă aruncată din elicopter de un bărbos și cu lockdown.