G4Media.ro

Pfizer şi BioNTech depăşesc pragul de un miliard de vaccinuri vândute şi…

sursa foto: Facebook/ MApN

Pfizer şi BioNTech depăşesc pragul de un miliard de vaccinuri vândute şi câştigă miliarde de dolari / Cele două companii intenționează să crească prețurile

Gigantul american şi compania de biotehnologie germană sunt marii câştigători ai cursei pentru vaccinul anti-covid. Au fost primii în lumea occidentală care au anunţat rezultate pozitive şi au beneficiat de o autorizaţie în Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Şi profită de acest avantaj faţă de cei care le-au urmat: AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna, scrie latribune.fr.

Laboratorul german BioNTech a publicat luni rezultatele sale financiare definitive pe trimestrul al doilea din 2021. Într-un comunicat, anunţă că împreună cu partenerul său, gigantul american Pfizer, au livrat până la sfârşitul lui iulie peste 1 miliard de doze din vaccinul lor contra Covid-19, o cifră mai mare decât cea a concurentului său AstraZeneca.

În primul semestru, BioNTech a obţinut graţie vaccinului anti-Covid o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de euro. Şi, bazându-se pe contractele viitoare pentru peste 2,2 miliarde de doze până astăzi, se aşteaptă să genereze venituri de 15,9 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari) pe tot anul 2021, faţă de prognoza de 12,4 miliarde de euro publicată în mai.

BioNTech a adăugat luni că, împreună cu Pfizer, crede că după mecanismul cu două doze, injectarea unei a treia doze „are potenţialul de a păstra cele mai ridicate niveluri de eficacitate protectoare contra variantelor testate în prezent, inclusiv Delta”, subliniind remarcile similare făcute de partenerul său. Totuşi, în ciuda acestor asigurări, şi-a repetat intenţia de a începe să testeze pe om, luna aceasta, un vaccin adaptat la varianta Delta înalt infecţioasă, în cadrul unei „strategii globale de luptă contra variantelor, dacă se va face simţită nevoia pe viitor”.

Şi Pfizer anunţă previziuni tot mai mari

Asociaţi în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid 19, gigantul american şi compania de biotehnologie germană au fost primii din lumea occidentală care au anunţat rezultate pozitive şi au beneficiat de o autorizaţie în Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Şi rezultatele financiare ale gigantului american sunt foarte elocvente.

Vaccinul a adus Pfizer mai mult decât oricărui alt concurent: 10,8 miliarde de dolari (circa 9,2 miliarde de euro) venit în primul semestru din 2021, de când a început să încaseze bani din vânzarea acestui tratament.

Şi grupul american nu încetează să-şi crească previziunile pentru 2021. Luna trecută a arătat că speră să obţină 33,5 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului său pe tot anul 2021.

Moderna se descurcă, Johnson & Johnson e în urmă

Spre deosebire de BioNTech, Moderna nu are decât vaccinul său anti-Covid 19 ca produs aflat în circulaţie: şi totuşi, a obţinut în primul semestru 5,9 miliarde de dolari cifră de afaceri (circa 5 miliarde de euro), şi anticipează, pe tot anul 2021, nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari venit.

În primul semestru, Johnson & Johnson a anunţat o cifră de afaceri de 264 milioane de dolari (225 milioane de euro), şi pe tot anul mizează pe 2,5 miliarde de dolari pentru vaccinul său.

AstraZeneca, cel mai distribuit în lume

Pe primul semestru, AstraZeneca a anunţat un venit de 1,17 miliarde de dolari (1 miliard de euro) provenit din vaccinul său, dar nu a făcut previziuni pentru tot anul. Această cifră corespunde livrării a circa 319 milioane de doze în toată lumea – din care 97 de milioane pentru Uniunea Europeană.

Detaliind, vânzările sale de vaccin au reprezentat 572 de miliarde de dolari pentru Europa şi 455 de milioane în ţările emergente, potrivit unui comunicat.

Potrivit unui calcul făcut de AFP din surse oficiale pe 29 iulie, peste patru miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în toată lumea. Şi, în ciuda polemicilor al căror obiect a fost, vaccinul de la AstraZeneca/Oxford, administrat în 79% din ţări şi teritorii care vaccinează (cel puţin 171 din 217), este cel mai distribuit în lume.

Laboratoarele care vor creşte preţul: Pfizer şi Moderna

Lunea trecută, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, confirmând o informaţie dată de „Financial Times”, anunţa că companiile farmaceutice Pfizer şi Moderna vor creşte preţul vaccinului lor anti-Covid livrat UE, pentru a ţine cont de munca de adaptare la variante.

„Trebuie să privim toate acestea raţional, să nu ne lăsăm înşelaţi, evident, ci să avem contracte mai exigente, cu produse adaptate variantelor, probabil nu numai pentru Uniunea Europeană, pentru toţi cumpăratorii va fi puţin mai scump”, a arătat Clément Beaune la Radio France Internationale (RFI), fără a preciza valoarea creşterii.

Vaccinul Pfizer va trece de la 15,5 euro la 19,5 euro şi cel de la Moderna de la 19 euro la 21,5 euro, a arătat duminică cotidianul britanic „Financial Times” care a consultat contractul încheiat cu UE.

„Le adaptăm, este cerut în contractele care sunt în curs de negociere, la variante. Cerem de asemenea ca cea mai mare parte a producţiei, aproape 300 de componente ale vaccinurilor, să fie produse pe teritoriul european”, a adăugat Clément Beaune.

Cât despre laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, cum el îşi vinde serul la preţul de producţie, încasările sale nu reprezintă decât o fracţiune din vânzările vaccinurilor rivalilor săi Pfizer şi BioNTech.

Sursa: latribune.fr / Rador / traducere: Gabriela Sîrbu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. La banii astia o fi greu sa -ti faci” prieteni” in ..oms..guverne..ema..

  2. Drace, ati descoperit apa calda! Mega-afacere, ai?

  3. Niste nenorociti. Au dat drumul la virus ca sa-si vanda ei apa chioara. Astept corul de sustinatori sa-mi cante aprobator.

  4. Si SUA confirma 42% eficacitate Pfizer versus Delta, la fel ca datele din Israel si Romania. Reamintim ca pentru a obtine autorizatia de urgenta, un vaccin trebuia sa arate cel putin 50% eficacitate.

    • Corect, dar la multi dintre cei vaccinati au trecut mai mult de 6 luni de la vaccinare, de aceea eficacitatea a scazut. De exemplu in Israel au constatat in iulie ca eficacitatea Pfizer in prevenirea infectarii simptomatice la cei vaccinati in ianuarie a scazut la 16%, in vreme ce la cei vaccinati in aprilie eficacitatea a fost 79%, ceea ce ar fi mai mult decat suficient pentru autorizarea vaccinului.

      Un studiu recent facut in SUA arata ca imunitatea de la Moderna pare sa dureaze mai mult, eficacitatea Moderna in iulie fiind de 72% fata de 42% la Pfizer. O ipoteza ar fi ca Moderna contine de 3 ori mai mult material genetic al proteinei tepusa fata de Pfizer, si de aceea imunitatea dureaza mai mult. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure, avand in vedere ca m-am vaccinat cu Moderna, chiar daca a trebuit sa conduc in total vreo 2.000 de km pentru a primi cele doua doze.

  5. Doamneee! Cine putea prevedea asa ceva!!!??? E de necrezut!!! Si pt. Apa de ploaie!!!😁

  6. Oare ce se mai aude de, al doilea tribunal de la nuremberg

  7. Inca înainte de imunizatoare big Pharma răsplată cu comisioane și excursii pe cei care prescriau pastilele lor
    Oare cit e comisionul pentru 120 milioane de doze?

  8. Frumos ar fi din partea lor, sa imparta din profit cu populatiile lumii a 3-a , oferindu-le in mod gratuit vaccinul !
    Insa lacomia lor, tratata intens cu renumitul vaccin ” nesimtzol „, nu le permite nici extinderea cercetarilor prin aceea de a face update serului lor asa cum ni se prezinta alfabetul grec in raport de mutatiile coronavirului…
    Bagati viteza cu rapelul 3; lumea a 3-a dispare oricum prin foamete…

    • Pai poți incepe tu: vinde-ti casa, mașină, lichidează-ti conturile si trimite tot in Tanzania, si apoi pleacă sa locuiesti la iurtă pe câmp!
      Curaj, exemplele mici contează!!!

  9. Daca nu sunt printre primele 10 cele mai bogate companii din lume, asa cum este itist-ul FB-ului, tot degeaba.

  10. Au tot dreptul sa crească preturile. Produsul este excelent, poate dacă nu apăreau aceste vaccinuri minune acum eram pe lumea cealaltă. Și nu uitați cel mai important lucru : beneficiile depășesc riscurile !

    Și cum spunea la orice un sclavete de mai sus : nimeni nu ti-a promis imunitate 100%, nimeni nu ti-a promis ca dureaza o viață, nimeni nu ti-a promis ca nu împrăștii virusul, iar dacă mori deși ești complet „imunizat” cu cele 2 doze (sau 3 – 4 – 5 câte or mai veni) arunci vina este a ta ca ai sistemul imunitar prea slab, nicidecum ineficienta serului salvator.

  11. @Gica Contra

    Asa e. Băgăm fără număr în vene dar un amarat de tratament gen Arbidol cu Azitromicina sau celalalt mai uzual, nu ar băga în farmacie să poată lua toată lumea la început, poate se face bine și nu mai ajunge la nici un spital.

    O parte dintre ăștia cu a 3-a doza au început sa facă ca o gagică de cand eram la liceu. Zic … câți ai avut? Și zice … prima data s-a întâmplat ca așa trebuia sa se întâmple. A doua data a fost o greșeală. Iar al 3-lea ești tu și sper sa nu repet aceeași greșeală. :))

  12. Asadar abonamentul e gratis, dar testarea pe bani! Huuuuooooo!

  13. @ unui NUME de … *
    Pt posibilitățile mele modeste, ma limitez doar la gestul de a fi donat din sangele meu ( trecut prin nefericita boala) spre binele semenilor mei.
    La nevoie, pot da si camasa de pe mine, daca asta va ajuta unui nevoias …
    Spre nefericirea umanitatii, insa , pandemia ne-a cam dat ” arama” pe fata …
    Cei cu bani multi au schimbat insasi destinatia unor containere cu materiale sanitare de protectie care ar trebuit sa ajunga in tari cu potential economic mai mic…
    Sigur nu vom disparea din cauza acestui virus , dar in mod cert in cazul unei crize alimentare, ne vom devora intre noi…
    ( vezi batalia pe hartia igienica ….)
    Sa ne fereasca Dumnezeu !