G4Media.ro

Phenianul, în replică pentru G7: „Poziţia Coreei de Nord ca stat deţinător…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Phenianul, în replică pentru G7: „Poziţia Coreei de Nord ca stat deţinător de arme nucleare va rămâne o realitate de necontestat şi nu contează că SUA şi Occidentul nu o vor recunoaşte timp de o sută sau o mie de ani”

Ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, a replicat, la comunicatul comun publicat la finalul recentei reuniuni a miniştrilor de Externe ai G7, printr-un editorial difuzat vineri de agenţia de presă KCNA în care asigură că statutul ţării sale de stat nuclear este „de necontestat”, precum şi „definitiv şi ireversibil”, potrivit Agerpres.

Potrivit EFE, Choe a răspuns în acest mod documentului emis marţi, la încheierea reuniunii miniştrilor de Externe de la Karuizawa (Japonia), care îndemna Phenianul să renunţe la programul său de înarmare şi afirma că „Coreea de Nord nu poate obţine şi nu va obţine niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare în virtutea Tratatului de Neproliferare (TNP)”.

„Poziţia Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC, numele oficial al ţării) ca stat deţinător de arme nucleare va rămâne o realitate de necontestat şi nu contează că Statele Unite şi Occidentul nu o vor recunoaşte timp de o sută sau o mie de ani”, a scris Choe.

El a afirmat că G7 este „un grup de ţări egoiste care nu reprezintă comunitatea internaţională şi care serveşte ca instrument politic pentru a asigura hegemonia SUA” şi a considerat că „este anacronic să se creadă că dreptul şi capacitatea de a efectua un atac nuclear sunt exclusiv ale Washingtonului”.

Ministrul de externe al Phenianului a declarat că dezvoltarea de către Coreea de Nord a unui program nuclear „constituie un exerciţiu corect al suveranităţii sale pentru a descuraja ameninţarea reprezentată de mediul de securitate instabil cauzat de manevrele militare nesăbuite şi provocatoare ale SUA şi aliaţilor lor”.

De când Seulul şi Washingtonul au început în martie manevrele lor de primăvară cu prezenţa unor mijloace strategice americane, precum portavioane şi bombardiere, Phenianul a răspuns cu mai multe teste de armament, inclusiv prin lansarea, pe 13 aprilie, a celei mai sofisticate rachete balistice intercontinentale de până acum.

„SUA trebuie să ţină cont că securitatea sa poate fi garantată doar atunci când va renunţa complet la politica sa ostilă faţă de RPDC”, a adăugat Choe, concluzionând că statutul ţării sale de „putere nucleară de clasă mondială este definitiv şi ireversibil”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai daca TNP e caduc, hai sa reinarmam Ucraina cu arme nucleare, ca tocmai de asta a fost de acord Ucraina sa se dezarmeze nuclear, in spiritul TNP. Si asa garantam „definitiv si ireversibil”, vorba aia, independenta si suveranitatea Ucrainei fata de Rusia.

  2. „Rahan 5” Uniunea Sovietică au făcut programele de armament nuclear și zboruri in cosmos prin furtul și jaful de după al doilea război mondial. La dezvoltarea armelor nucleare au fost luat un colectiv de patru cercetători nemți. Uniunea Sovietică fac ceva pe ea precum și pe urmașa ei, Rusia. Dacă nu ști, nu mai fă afirmații precum unele țări și-au dezvoltat singure tehnologii. Dacă nu se inventa și controla de către cercetătorii vestici fuziunea nucleara, acum Rusia Corea de Nord și China nu aveau această tehnologie.