Piața buncărelor de lux este în plină expansiune
Între războiul din Ucraina, pandemia și încălzirea globală, bogații lumii investesc din ce în ce mai mult în buncăre de lux. Aceste adăposturi izolate ar trebui să le permită să supraviețuiască timp de mai mulți ani în cazul unui dezastru global, potrivit boursorama.com.
Case de lux sub formă de buncăre
De la începutul războiului din Ucraina, vânzările de adăposturi antiatomice au crescut vertiginos, în special cele specializate în buncăre de lux. Compania americană Defcon Underground Bunkers și-a văzut comenzile crescând cu 500% la trei săptămâni după începerea conflictului. Rising S Bunkers, din Texas, raportează o creștere de 1.000% a comenzilor. Compania este specializată în reședințe subterane vândute exclusiv clienților bogați.
Prețul acestor buncăre variază între 40.000 și 100 de milioane de dolari și este ușor de înțeles de ce atunci când vezi fotografiile. Unul dintre modelele sale vedetă, „Aristocrat”, poate găzdui până la 50 de persoane. În interior, există săli de jocuri, saună, sală de gimnastică, cinematograf, piscină și chiar o sală de arme. Bucătăria este făcută pe măsură. Un garaj poate găzdui mai multe vehicule. Complexul funcționează cu sau fără rețelele existente (electricitate și apă potabilă). Acesta este prevăzut cu un refugiu de suprafață pentru a securiza intrarea și are un perete antiglonț și uși antiexplozive masive. Confortul unui palat într-un adăpost antiaerian. Prețul de vânzare? 8,35 milioane de dolari.
Buncăre de lux: 5 milioane de dolari bucata
Compania Rising S Bunkers își văzuse deja vânzările crescând brusc în momentul de vârf al pandemiei din 2020. Vivos, un pionier în domeniu, s-a specializat, de asemenea, în construirea de buncăre de lux în întreaga lume. Deși multe dintre acestea se află în Statele Unite, ele se găsesc și în Europa. Europa One, situat în Rothenstein, Germania, de exemplu, este un fost buncăr sovietic pe care compania l-a reproiectat. Acesta poate proteja până la 500 de persoane timp de un an. Buncărul se întinde pe aproape 25.000 de metri pătrați și este complet securizat. În interior, există baruri, un cinematograf, o piscină și chiar o bancă de ADN pentru a repopula lumea, dacă este nevoie. Lucrările au început în 2016. La momentul respectiv, 50.000 de familii din întreaga lume solicitaseră deja să își rezerve un loc în buncăr în cazul unui dezastru global. Taxa de bază pentru a fi acceptat este de 35.000 de dolari pentru un adult și de 25.000 de dolari pentru un copil. Cei mai înstăriți au la dispoziție și cazare de cinci stele. Aceste spații individuale de 425 de metri pătrați au fost apoi vândute pentru sume cuprinse între 3 și 5 milioane de dolari.
Buncăre sub formă de kit
Când vine vorba de buncăre, Franța este una dintre cele mai slab echipate țări. Potrivit Artémis Protection, un producător de adăposturi antiatomice, Franța are doar 1.000 de buncăre, dintre care 400 sunt private și 600 militare. Cei mai îngrijorați pot apela la compania japoneză WNIShelter. Aceasta propune adăposturi antiatomice sub formă de kit, pe care proprietarul și le montează singur. Potrivit companiei, aceste cuști metalice sunt capabile să reziste la dezastre naturale, radiații și chiar la lovituri de rachete.
Antreprenorii bogați se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Noua Zeelandă pare a fi locul unde trebuie să fii, dacă ești miliardar. În ultimii ani, s-au multiplicat buncărele din insulă pentru miliardarii îngrijorați. Mulți dintre ei sunt din Silicon Valley. Peter Thiel, fondatorul PayPal, este unul dintre primii care și-au construit un astfel de refugiu pe insula Kiwi. Dacă ideea unei catastrofe climatice este în mintea tuturor, acești mari patroni anticipează mai degrabă un eveniment de tip război civil, așa cum mărturisea miliardarul Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn, într-un interviu acordat publicației New Yorker: „Se va întoarce țara împotriva bogaților? Împotriva inovației tehnologice? Se va transforma în dezordine civilă? În orice caz, mai mult de 50% dintre miliardarii din Silicon Valley au încheiat, într-un fel sau altul, o asigurare împotriva apocalipsei.” Este cazul lui Mark Zuckerberg, patronul Facebook, care și-a construit o reședință autonomă în Hawaii, pe insula Kauai, pentru 100 de milioane de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii