G4Media.ro

Piața cerealelor, de la atacul militar rusesc asupra Ucrainei: România, record absolut…

Sursa foto: Pixabay

Piața cerealelor, de la atacul militar rusesc asupra Ucrainei: România, record absolut la exporturi în ultimul an

Uniunea Europeană a exportat 44 de milioane de tone de cereale în intervalul iulie 2021 – mai 2022 (anul comercial se termină în iunie 2022) pe piețele terțe. România a vândut în această perioadă (iulie 2021 – mai 2022), pe piețele din afara UE, o cantitate record: 12 milioane tone de cereale, probabil cea mai mare cantitate exportată vreodată de țara noastră, transmite publicația specializată Lantul Alimentar.

Anul acesta, au fost vândute din România: 6.387.415 t de grâu, 4.083.454 t de porumb și 1.688.921 t de orz.

În lunile de după începerea invaziei ruse în Ucraina (martie, aprilie, mai), România a vândut 2,3 milioane de tone de cereale în afara UE.

Războiul a afectat comerțul cu cereale al Ucrainei pe piața europeană, fără să-l anuleze. Dacă în luna martie 2021, Ucraina a exportat în blocul comunitar 889.238 t, în martie 2022 livrările au scăzut la 568.230 t. În aprilie 2021 vânzările au fost de 498.939 t, iar în aprilie 2022: 345.303 t. În mai 2021: 576.150 t, în mai 2022: 560.939 t. Observăm o reechilibrare a exporturilor în lunile aprilie și mai, datorată deschiderii unor rute noi, prin Polonia și prin România.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Asta nu este o mândrie națională, sa vinzi producțiile ca mateirie primă ptr alții iar noi importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata.

  2. latifundiarii ne fac o favore trimitand graul din Romania in Germania

  3. …si toti spun cu mandrie ca urmeaza foametea, iar in tara e seceta si nu e productie anul asta.
    La anul… ghinion, cum zicea cineva cu capul pe umeri.

  4. Numai somități comentează aici de grija a ce producem și ce vindem. Pai bai săracilor, voi mâncați doar pâine și foietaj? Astea nu ar trebui sa fie mai mult de 10 la suta din alimentație. Alimentația trebuie sa aibă carne, lactate, orez, fructe, legume, pâinea și derivații trebuie sa fie de moft.

    Asa ca lăsați-o mai usor cu vai importam pâine congelata, de parca pâinea e aliment de baza, Dumnezeule mare.

    • Perfect de acord cu ce ați scris, dar nu era mai avantajos economic dacă exportam noi aluatul congelat ? Întotdeauna produsul finit (sau semifinit) aduce mai mulți bani decât materia primă, ca să nu mai vorbim și despre locurile de muncă aferente industriei respective. Ne oprește cineva ?

    • Pluta, din cereale nu faci doar la făcut paine și foietaj.
      Cât orz ai mâncat tu pana acum?

    • DC :AII perfecta dreptate, normal ca produsele românești finite ar aduce plus valoare economiei, locurile de munca și taxele care pot ajunge la buget. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima

  5. Bai baieti: Painea congelata este undeva pe la 0.4% din consum si se vinde fix la Lidl/Kaufland si Mega, doar la raionul specializat. In rest, mancam paine normala, necongelata. Romania produce mult mai mult grau decat are nevoie. Consumul de paine scade in Romania, intrucat ne mai diversificam si noi alimentatia cu mancare cu continut proteic mai ridicat (de ex. suntem singura tara din Europa unde creste cosnsumul de carne de porc). Nu mai comentati aiurea. E foarte bine ca exportam grau, ce altceva sa facem cu surplusul.