G4Media.ro

Piața covrigilor: România cumpără cu aproape 100 de milioane de dolari mai…

Sursa Foto: Unica

Piața covrigilor: România cumpără cu aproape 100 de milioane de dolari mai mult decât vinde/ De unde importăm covrigi

Există o piață internațională a covrigilor și încă una vioaie. Potrivit informațiilor oferite de siteul tridge.com, România a exportat, în 2018, covrigi în valoare de 126.950.000 de dolari americani, dar a importat în valoare de 217.090.000 de dolari americani, scrie lanțulalimentar.ro

Cea mai importantă destinație a covrigilor românești a fost Bulgaria, care a plătit pentru covrigii românești 22.670.000 de dolari. Germania a fost a doua piață, valoarea exporturilor fiind de 14.000.000 de dolari.

De precizat, însă, că tot Germania a fost principalul furnizor de covrigi pe piața românească. Românii au plătit pentru covrigii nemțești 41.640.000 de dolari.

Să revenim, însă, la exporturi. Ungaria a fost cea de-a treia mare destinație pentru covrigii noștri, plătind 10.140.000 de dolari. Italienii, britanicii și grecii s-au situat pe următoarele locuri, valoarea vânzărilor situându-se între 7 și 9 milioane de euro.

De remarcat că exprimată în procente, valoarea exporturilor de covrigi românești a fost ascendentă în 2018, în majoritatea piețelor.

Cum am precizat, Germania a fost principalul furnizor de covrigi pentru piața românească, dar foarte aproape ca valoare financiară s-a situat Polonia, care ne-a vândut covrigi de 36.040.000 de dolari. Am mai mâncat covrigi importați din Italia, Bulgaria, Ungaria și Belgia.

Citește integral pe lanțulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Cifrele sunt absurde!
    Nu pot fi reale…

  2. un covrig se vine cu 1.5lei adica 0.3EUR. sa zice ca se importa cu 0.1EUR / covrig pentru a se putea acoperii transportul si comercializarea + profit. rezulta ca importam peste 2 miliarde de covrigi. la o populateie aproximativa de 18 milioane inseamna ca fiecare roman mananca peste 120 de covrigi pe an numai din export.. e absurd.

    • mihai, poate ca Europa importa covrigi de la noi pentru hrana animalelor

    • Nu e vorba doar de covrigi la bucata, cat mai mult cred despre covfigi ambalati, adica covrigei la punga. Cei mari de 1.5 lei bucata se fac pe loc si nu prea pot fi transportati.

  3. valoarea importurilor a fost anul trecut de 271.000.000 de dolari. împărțit la 18.000.000 de locuitori rezultă că fiecare român a cumpărat, într-un an, covrigi din import în valoare de aprox. 12 dolari. e o sumă absurdă?

    • Comparati va rog cu alte piete de produse alimentate gen: bere, racoritoare, cafea, ciocolata etc. Revizuiti cifrele cu date de la Nielsen, GfK si Insse.
      ….sa inteleaga si Radu
      ?

    • spune-mi te rog ca nu esti jurnalist si nu tu ai scris acest articol.
      271/18 este 15 nu 12. Iar asta e valoarea importului. Covrigul la taraba ajunge de cel putin 3-4 ori mai scump. Asta inseamna ca fiecare roman a cheltuit anual peste 50 de dolari pe an pe covrigi. Da, asta este o suma absurda. Sunt sigur ca populatia rurala nu consuma mai mult de 10 covrigi pe an/capita ceea ce inseamna ca cei de la oras mananca mai mult de un covrig pe zi 🙂
      Daca intradevar ciferele sunt reale, DanielOm s-ar putea sa aiba dreptate. Poate ca importam covrigi si exportam hrana pt animale, ar fi absurd dar cine stie.

    • Mihai,
      am calculat cu telefonul, ca toată lumea, am citit 12 în loc de 15, mi-am mai pierdut cu anii acuitatea vederii, mea culpa!
      nu cred că prețul crește de 4-5 ori.
      hai să luăm în calcul și pierderile de pe lanțul alimentar, astfel încât nu toată cantitatea importată ajunge să fie și cumpărată de clientul final.
      ai pus la îndoială veridicitatea informațiilor, apoi pe a sursei, apoi ai ajuns să pui la îndoială calitatea mea de jurnalist.
      asta fiindcă refuzi să crezi că piața mondială a covrigilor ar fi ajuns la asemenea valori financiare.
      pentru informații am precizat sursa. pentru sursă, ar cam trebui să dovedești că nu este credibilă. cât despre calitatea mea de jurnalist, știți, riscul este al meu și mi-l asum.

    • @lantz…
      incerci sa dovedesti, statistic/formal (dar indeosebi punctual), un efect al unei probleme/cauze de fond. (pre-limba-ta) „decat” asta si te descalifica (stiu ca-ti va „tine-de-cald”), nu c-ai fi singurul. In fapt, reprezinti o „mare”-majoritate (sac!).
      Hai sa-ti dau desht: importul de covrigi/orice reprezinta de fapt efectul unei cauze pe care o regasesti in (re)v/f’oma „dreptaca” (cota-„unica” + codul muncii). Aceea care, in loc sa rezolve/imbunatateasca realele probleme, de fond, s-a facut „decat” pt satisfacerea pretentiilor, formale, ale celor care cotizau-la-partid (nu conteaza care).
      Mai direct/pe-shleau: in rssh-tzigania munca este fiscalizata cu peste 80%,
      in timp ce fiscalizarea profitului cu greu se poate rontunji la 30%.
      Ca sa-ti ofer inc-un indiciu (cu placere, to’ar’se gurnalizd): productia chiar are nevoie de profesionisti/e, pe care, fireste ca trebuie sa ii/le platesti. Indeosebi cand NU le mai poti spune: daca nu-ti convine sunt 1.000 care asteapta la poarta

  4. Inteleg ca e campanie electorala, dar totusi…

  5. Nu fac analiza cifrelor.
    Dar e un alt fenomen la covrigi.
    Vindem grau catre Germania, Ungaria…
    Si importam covrigi congelati si paine congelata din : Ungaria, Polonia..
    Si avem săptămânal intrari de cate 2000 – 3000 de tiruri cu covrigi congelati.
    Sau pâine congelata.

  6. Scuzabil, ai uitat ochelarii acasă.

  7. Teoria covrigului:
    Un covrig are doua parti partea din stanga si partea din dreapta; daca se rupe in doua, fiecare parte are o parte stanga si o parte din dreapta. deci partea stanga a apartii stangi si partea dreapta apartii stangi…
    ……………………………………..
    Care este covrigul etalon? Cati covrigi de Buzau echivaleaza scriptic cu un covrig din Germania? Care covrig din Germania se ia in calcul? Covrigul bavarez sau covrigul berlinez? Dar un kurtos colacs cu cati covrigi se echivaleaza?
    Avem nevoie de o academie a covrigilor.