Piața de chirurgie robotică, în plină expansiune în România. Cu 7 sisteme robotice, în București, Cluj și Sibiu, MedLife este unul dintre operatorii medicali cu cea mai vastă experiență în domeniu, din țară
Cu o istorie de aproape 60 de ani, tehnologia robotică în medicină este printre cele mai valoroase descoperiri ale umanității. Din fericire, pacienții români au acces la tratamente chirurgicale complexe prin abord robotic, în condiții de maximă siguranță, exact ca în marile centre din Europa Occidentală și Statele Unite ale Americii. În România, MedLife este unul dintre operatorii medicali cu o vastă experiență în domeniul chirurgiei robotice, având în dotare 3 roboți DaVinci (dintre care 2 la București și 1 la Sibiu), la care se adaugă o suită robotică BrainLab la Cluj și alte 3 sisteme de neuronavigație disponibile la Cluj, București și Sibiu. Peste 35 de medici acreditați efectuează anual sute de tratamente chirurgicale complexe prin abord robotic, în condiții de maximă siguranță.
Piața chirurgiei robotice este în plină expansiune: dacă în 2022, valora 6,3 miliarde de dolari la nivel global, în 2032, piața ar putea ajunge la 26,8 miliarde de dolari, prin combinarea inteligenței artificiale cu robotica și device-urile medicale. Numai în Statele Unite ale Americii, în 2021, au fost efectuate 644.000 de intervenții robotice, iar până în 2028, numărul acestora ar putea ajunge la un milion. De altfel, numărul estimat al intervențiilor robotice de la nivel global este de câteva milioane. În prezent, se lucrează la roboți și la echipamente tot mai flexibile pentru a permite intervenții cât mai variate, în zone greu abordabile pe cale clasică.
Chirurgia robotică în România, un domeniu dinamic
România este una dintre țările europene care ține pasul cu dezvoltarea chirurgiei robotice mondiale, intervențiile chirurgicale performante câștigând tot mai mult teren, iar numărul intervențiilor crescând de la an la an. Conform furnizorului de roboți da Vinci, în țara noastră, în 2023 s-au făcut 1.500 de intervenții robotice, în creştere cu 20% faţă de anul anterior şi de aproape trei ori şi jumătate mai multe faţă de anul 2020. 91% dintre acestea au fost realizate în sistemul privat. Avem 15 centre de chirurgie robotică, 12 private (cu 2 mai mult față de 2022) și 3 de stat. Așadar, o piață în plină dezvoltare, susținută și de preocuparea clinicilor private pentru calitatea actului medical. Investiția într-un centru de chirurgie robotică variază între 2 și 4 milioane de euro, cu beneficii majore pentru pacienți și medici deopotrivă.
MedLife, grupul medical cu cea mai mare expertiză în domeniul roboticii medicale din România
Câteva dintre centrele de referință pentru chirurgia robotică din România funcționează în prezent în cadrul rețelei MedLife, unde peste 35 de medici acreditați efectuează anual sute de tratamente chirurgicale complexe prin abord robotic, în condiții de maximă siguranță, exact ca în marile centre din Europa Occidentală și Statele Unite ale Americii.
Printre soluțiile inovatoare disponibile în cadrul spitalelor MedLife se numără sistemele de chirurgie robotică da Vinci, în București (Life Memorial Hospital și Nord Provita) și Sibiu (MedLife Polisano), sistemul Brainlab, cel mai performant sistem robotic din lume în chirurgia spinală, disponibil, în premieră națională, doar la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, dar și sisteme de neuronavigație, disponibile în Spitalele Grupulului MedLife din București, Sibiu și Cluj.
Sistemele robotice vin în sprijinul pacienților prin precizia actului chirurgical și diminuarea riscurilor post-operatorii
Principalii beneficiari ai sistemelor robotice avansate din medicină sunt pacienții. Sistemele robotice, fie că vorbim despre robotul da Vinci, cele de neuronavigație sau de suita robotică Brainlab, completează experiența medicilor chirurgi, ajutându-i să opereze cu o acuratețe și o precizie extrem de ridicate și oferindu-le posibilitatea de a rezolva cazuri complexe, cu o mai mare siguranță pentru pacient. Intervențiile robotice permit aplicarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice și cu o afectare cât mai redusă a țesuturilor.
Pentru pacienți, chirurgia robotică se traduce prin avantaje precum: reducerea riscului de complicaţii intraoperatorii, a sângerărilor sau a infecţiilor. De asemenea, în cazul pacienţilor operaţi robotic, disconfortul şi durerea după operaţie sunt minime, iar durata de spitalizare mult redusă. De altfel, unul din principalele avantaje ale chirurgiei robotice constă în recuperarea extrem de rapidă a pacienţilor după intervenţie şi reintegrarea facilă în activitităţile cotidiene.
Ce afecțiuni grave pot fi rezolvate cu ajutorul sistemelor robotice
Precizia sporită a actului chirurgical, reducerea riscului de sângerare și de infecție, protecția țesutului sănătos, timpul scurtat de recuperare, abordarea unor zone dificile și a unor afecțiuni imposibil de tratat prin metodele clasice, toate acestea au făcut din chirurgia robotică principala opțiune de tratament în cazul multor afecțiuni de care suferă românii.
Astfel, cu ajutorul sistemelor robotice, se pot trata cu succes tumorile ginecologice (de uter, ovare, alte tipuri de cancer genital), endometrioza, tumorile și patologiile complexe din sfera urologică (cancerele de prostată, vezică, de rinichi, malformațiile, adenoamele), patologiile din sfera chirurgiei peretelui abdominal (eventrațiile complexe, dar și alte tipuri de hernii abdominale), patologiile spinale (tumori spinale, diformități, afecțiunile degenerativă, traumatismele). Demn de menționat este și faptul că, astăzi, neuronavigația face posibilă explorarea și operarea cu precizie sporită a tumorilorcerebrale.
Cancerele ginecologice și endometrioza, tratate cu succes cu ajutorul chirurgiei robotice
Una dintre principalele ramuri din medicină în care se poate aplica tehnologia robotică este ginecologia. Și în România, pacientele cu diverse patologii pot fi operate cu ajutorul sistemului de ultimă generație da Vinci Xi. De altfel, nevoia pentru astfel de intervenții este tot mai mare, având în vedere incidența în creștere a cancerelor din sfera ginecologică, dar și a endometriozei. În 2020, 2.300 de românce au fost diagnosticate cu cancer uterin, iar în privința endometriozei, estimările arată că 1 femeie din 10 are această afecțiune, cu un total de 190 de milioane de paciente în întreaga lume.
„Chirurgia robotică are un rol deosebit de important în chirurgia oncologica ginecologică și în chirurgia endometriozei profunde. Ea are avantaje importante față de chirurgia clasică și chiar și față de chirurgia laparoscopică convențională, precizia intervențiilor și minimizarea riscurilor intraoperatorii fiind doar două dintre ele, prin faptul că oferă o mai mare acuratețe actului chirurgical și o vizualizare mult mai bună a leziunilor”, precizează dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgia endometriozei și chirurgia onco-ginecologică robotică, coordonator al Centrului de Oncologie Ginecologică al rețelei MedLife și Bucharest Endometriosis Center.
Pentru pacientele cu afecțiuni oncologice din sfera ginecologică, chirurgia robotică are avantajul unei recuperări mai rapide și o revenire a funcției intestinale, permițând femeilor să se întoarcă mai rapid la rutina zilnică normală. Cât privește intervențiile robotice în cazul endometriozei, acestea elimină simptomele supărătoare cu care se confruntă pacietele și, în multe cazuri, reușesc să le mențină potențialul fertil.
Chirurgia robotică, standardul de aur în tratarea cancerului de prostată
În privința patologiilor care afectează bărbații, cazurile de cancer din sfera urologică sunt candidate pentru intervențiile din chirurgia robotică. Cancerul de prostată este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani în Europa, iar frecvența acestei boli crește odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani va face boală. În România, 8.000 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer de prostată în 2020.
„Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostată, comparativ cu oricare altă metodă chirurgicală – chirurgia deschisă sau laparoscopică, iar prostatectomia robotică este considerată în prezent „standardul de aur”. Rezultatele oncologice, prin excizia în totalitate a țesuturilor canceroase, sunt cel puțin la fel de bune, dar cu rezultate funcționale (continență urinară, păstrarea erecției) net superioare celor din operațiile clasice sau laparoscopice”, explică dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog în cadrul MedLife Medical Park București, cu peste 15 ani în chirurgia urologică minim-invazivă și peste 3.000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice efectuate.
Pacienți cu hernii gigante, recuperați rapid și fără durere după intervențiile robotice
„Herniile pot fi de la simple defecte de perete abdominal care se tratează cu uşurinţă, până la defecte complexe, a căror rezolvare se face prin operații de mare anvergură chirurgicală. Eventraţiile pot avea dimensiuni variabile, de la mici defecte de perete abdominal, până la hernii gigante și pot evolua prin mai multe orificii herniare, uneori cu localizări în mai multe zone ale peretelui abdominal”, explică dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia peretelui abdominal, MedLife.
Robotul da Vinci Xi este un instrument de ultimă generaţie care prezintă avantaje majore în chirurgia peretelui abdominal, mai ales în disecţiile largi. Robotul permite identificarea și menajarea unor structuri anatomice delicate, precum nervii care inervează musculatura peretelui abdominal, scopul operației fiind nu numai închiderea defectului herniar, dar şi restabilirea funcţionalităţii peretelui abdominal.
„După reconstrucția robotică a peretelui abdominal, recuperarea pacientului este foarte rapidă. Nivelul de durere este redus. Practic vorbim mai degrabă de disconfort decât de durere. Cei mai mulţi pacienţi descriu acest disconfort ca o febră musculară şi nimic mai mult. Externarea este, de regulă, în ziua imediat următoare intervenţiei”, punctează dr. Victor Radu.
Intervenții de mare complexitate în neurochirurgie, posibile datorită abordului robotic și neuronavigației
La ora actuală, pacienții din România care suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale pot beneficia de intervenții chirurgicale exact ca în centrele de top din străinătate datorită singurului sistem robotic Brainlab Curve & Loop X & Cirq din România.
În urma unei investiții de aproximativ 2 milioane de euro, MedLife a adus la Cluj cea mai nouă tehnologie robotică neurochirugicală disponibilă la acest moment pe piața medicală internațională. Cel mai nou sistem de neuronavigație, chirurgie robotică și imagistică intraoperatorie asigură intervenții chirurgicale complexe cu riscuri minime și o recuperare rapidă pentru pacienții cu afecțiuni complexe ale coloanei vertebrale. Astfel, echipa Spitalului MedLife Humanitas folosește sistemul robotic în abordarea cazurilor complexe de tumori ale coloanei vertebrale care vizează, în special, sfera diformităților, apanajul chirurgiei spinale asistate robotic.
Formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigație Curve și brațul robotic Cirq, suita robotică Brainlab permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică.
„Sistemul de chirurgie robotică, neuronavigație și imagistică intraoperatorie, ne-a oferit posibilitatea de a ne extinde paleta de patologii pe care le tratăm, de a crește acuratețea intervențiilor chirurgicale, de a scădea rata complicațiilor, îmbunătățind, astfel, calitatea vieții pacienților”, spune Dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg la Spitalul MedLife Humanitas.
Având o capacitate de vizualizare 3D, un sistem revoluționar de planificare operatorie și un sistem modern de livrare a razelor X, sistemul Brainlab oferă numeroase avantaje pentru pacienți: inciziile foarte mici cu efecte estetice minime (cicatrici reduse), durere postoperatorie mult redusă, pierderi sangvine mult diminuate, disconfort minim dupa operație, risc scăzut de complicații și infecții, durată de spitalizare redusă, recuperare mult mai rapidă după intervenție și reintegrare în activitățile cotidiene, la care se adaugă siguranța crescută în cazul intervențiilor de mare complexitate.
În sprijinul pacienților cu afecțiuni cerebrale sau spinale vine și neuronavigația, o tehnică precisă, ghidată computerizat, considerată GPS-ul medicului neurochirurg. Aceasta îi permite medicului să stabilească exact unde să facă incizia și să localizeze cu precizie leziunile nervoase. Intervenția de extirpare a unei tumori cerebrale începe cu pregătirea neuronavigaţiei pentru a se obţine modelul tridimensional al creierului. Astfel, medicii stabilesc traiectoriile chirurgicale cele mai eficiente şi sigure. Neuronavigația permite evitarea traumelor inutile, agresarea ţesutului fiind minimă, ceea ce va duce și la o recuperare mai uşoară.
„Sunt intervenții pe care le efectuăm cu pacientul treaz (awake craniotomy) pentru a avea un feedback în timp real din partea pacientului. Practic, putem să vedem că funcţionează ceea ce atingem şi există un control super fin al funcției neurologice. Având aceste avantaje tehnologice, recuperarea este extrem de simplă”, afirmă dr. Dan Şuiaga, medic primar neurochirurgie în cadrul Spitalului MedLife din București.
Inteligența artificială va spori eficacitatea roboților în chirurgie
Tehnologia este astăzi o componentă vitală în multe domenii din medicină. Datorită beneficiilor dovedite de studiile clinice și de cazuistica în creștere, roboții vor completa din ce în ce mai mult intervenția medicală umană.
Conform experților în tehnologie, integrarea inteligenței artificiale în softurile roboților chirurgicali ar putea reduce și mai mult riscurile intervențiilor chirurgicale, precum și timpii operatori facilitând accesul în zone greu abordabile și ar putea crește și mai mult gradul de reușită a intervențiilor chirurgicale.
„Credem că, pe viitor, sistemele robotice vor prelua din ce în ce mai mult din rolul chirurgului. Cu ajutorul machine learning și al inteligenței artificiale, rolul medicului va fi doar de a coordona și verifica activitatea computerului. Contrar așteptărilor însă, experiența medicului neurochirurg va conta mai mult ca oricând, întrucât cazurile tratate vor fi din ce în ce mai complexe, iar erorile tot mai greu de depistat”, a concluzionat medicul neurochirurg Tiberiu Maior.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank