G4Media.ro

Piaţa de ciocolată din România, estimată la peste 5,2 miliarde de lei…

sursa foto: Pexels

Piaţa de ciocolată din România, estimată la peste 5,2 miliarde de lei în 2021 / Un român consumă în medie 206 grame de ciocolată bomboane, rahat şi alte produse zaharoase, pe lună

Piaţa de ciocolată din România este estimată în 2021 la 55,2 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul precedent, potrivit unei analize KeysFin, citată de Agerpres.

La nivel comparativ, analiza publicată luni relevă faptul că afacerile comercianţilor de ciocolată din România au avansat cu 11%, în 2020 atingând un maximum istoric de 4,1 miliarde de lei, iar producţia locală a scăzut în anul pandemiei cu aproape un miliard, până la 640 de milioane de lei. În general, piaţa de ciocolată (producţie şi comerţ) s-a diminuat cu 10,7% faţă de maximul istoric din 2019, ajungând la 4,8 miliarde de lei în 2020.

„Piaţa de ciocolată a avut de suferit în 2020, iar pentru 2021 estimăm să crească cu aproximativ 10% la peste 5,2 miliarde de lei. La impactul negativ al pandemiei (în special în producţie) se adaugă şi decizia strategică a Nestle de la începutul anului 2019, de închidere a fabricii de la Timişoara. Reprezentanţii companiei invocau atunci noile tipare de consum şi deficitul de forţă de muncă, într-un mediu competitiv. Prin urmare, în 2020, Nestle şi-a modificat şi domeniul principal de activitate şi a trecut de la codul CAEN 1082 – Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase la 4639 – Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun. În cadrul acestei analize, am decis să includem compania în sub-segmentul comerţ al pieţei de ciocolată pentru a putea asigura continuitatea şi consecvenţa datelor”, a explicat Diana Florescu, analist economic la KeysFin.

Conform analizei citate, pe segmentul de producţie, în 2020, Kandia Dulce S.A. a devenit principalul jucător din piaţă, cu o cifră de afaceri de 141 milioane lei (22,3% din producţie), urmată de Heidi Chocolat (88,8 milioane lei), RAP Confectioney SRL (66 milioane de lei), Mueller & Prietenii (32,5 milioane lei) şi Marco Polo VE SRL (aproape 20 de milioane lei).

În ceea ce priveşte resursa umană, datele centralizate de KeysFin arată că numărul de angajaţi a scăzut cu 18% în 2020 faţă de 2019, la 6.300 de salariaţi, precum şi o scădere a cheltuielilor cu personalul de aproape 20%, la 338 milioane de lei.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), la nivelul anului 2020, un român a consumat, în medie, 206 grame de ciocolată bomboane, rahat şi alte produse zaharoase, pe lună, cu 3% mai mult decât în 2019.

Totodată, la sfârşitul primului semestru din 2021, consumul mediu lunar a fost de 208 grame de persoană, după ce, în primul trimestru, ajunsese la 224 grame. În 2016 un român consuma, în medie, 157 de grame de dulciuri/lună (ciocolată, bomboane, rahat şi alte produse zaharoase).

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. aproape cât IT-ul românesc…

    • Asa e, insa tu compari mere cu pere.

      Ca sa intelegi mai bine despre ce vorbesc, trebuie sa te uiti cata ciocolata produce Romania si cata importa. Iei banii din vanzari si scazi banii cu care sa-u dus pe plata importului de ciocolata si ramai cu adevaratul castig si apoi poti face o adevarata comparatie.

      Spre deosebire, in IT banii vin din afara pentru plata salariilor, si majoritatea banilor castigati se cheltuie in Romania.

    • Care e relevanta comparatiei intre o piata de productie pentru export cu una de consum cu produse in mare parte importate?!?

  2. De ce sa ne batem capul daca poate Germania sa fabrice toata ciocolata?
    Stau si ma intreb la ce le trebuie nemtilor atatia bani, o tara dezvoltata ar externaliza productia de bunuri neesentiale. La noi in supermarketuri e plin de cascaval, mezeluri, carne de porc, iaurturi procesate in Germany.

  3. 55,2 miliarde de lei? Adică peste 10 miliarde de EURO, cam mult zic? Parca 5,5 miliarde de lei, adică putin peste 1 miliard de Euro pare mai aproapae de realitate. Mai jos scrie ca în 2020 piața a fost de 4.1 miliare de lei și a crescut cu 20%. Bun nici aici nu iese deloc matematica. Greu de tot cu copy paste asta:) mai ales când nu înțelegi nimic din ce copiezi…

  4. În curând treceți pe lăcuste.