G4Media.ro

Piaţa de electricitate devine complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021:…

Sursa foto: Pexels

Piaţa de electricitate devine complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021: Românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie

Piaţa de electricitate deveine complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta de servicii care li se potriveşte cel mai bine.

În acest context, cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Cel mai mult vor creşte preţurile de serviciu universal pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul de serviciu universal creşte cu 15% faţă de preţul reglementat de acum, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea românilor. Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

Sfatul specialiştilor: încheiaţi noi contracte

Specialiştii recomandă consumatorilor să renunţe la contractele pe care le au în prezent şi care le vor aduce facturi mai mari şi să caute în piaţa liberă oferte cu preţuri şi condiţii mai bune. Ei pot să-şi păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licenţiaţi.

Pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde introducem câteva date şi vedem ofertele din zona noastră, în ordinea crescătoare a preţului.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, declara luni, pentru AGERPRES, că energia va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici.

El a arătat că relevant pentru clientul casnic şi pentru orice fel de client este preţul de pe piaţa concurenţială, iar preţul de serviciu universal ar trebui să fie pentru cei care rămân fără furnizor.

„Categoric, de acum încolo şi asta e normalitatea, preţurile din piaţa concurenţială vor fi mai mici decât preţurile de serviciu universal”, a subliniat Bege.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomandă acelaşi lucru. „Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună”, a spus Popescu, luni, pentru AGERPRES.

El a precizat că totuşi va cere Consiliului Concurenţei să verifice dacă preţurile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiţii mai avantajoase.

„Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor. Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale”, a spus Chiriţoiu, pentru AGERPRES.

Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi, după liberalizarea pieţei gazelor la 1 iulie 2020.

Alte sfaturi utile

În primul rând, consumatorii trebuie să ştie dacă nu sunt cumva deja în piaţa concurenţială, pentru că a existat şi până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piaţă concurenţială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situaţia de a plăti automat preţuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.

Oamenii mai trebuie să ştie că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, ei îşi pot schimba oricând contractele, iar dacă încheie un nou contract până la 1 februarie 2021, acesta se va aplica cu data de 1 ianuarie.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie consumatorii este că nu este pusă în pericol niciun moment continuitatea alimentării cu energie electrică”, a precizat pentru AGERPRES, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Vlăsceanu a explicat că liberalizarea pieţei a început în urmă cu mai mulţi ani şi că fiecare consumator putea încheia şi până acum contracte cu orice furnizor licenţiat.

„Procesul de liberalizare a mai fost parcurs o dată, în cursul anului 2018, până a apărut OUG 114/2018, care a reintrodus preţurile reglementate”, a amintit ea.

Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.

„Consumatorii vor primi informările de la furnizori în cursul lunii ianuarie, vor vedea oferta concurenţială şi vor compara cu oferta de serviciu universal şi vor vedea că este mai scump serviciul universal. Acesta este un serviciu de ultimă instanţă şi ar trebui să rămână aşa cum îi spune numele, de ultimă instanţă. Scopul liberalizării este să alegi un furnizor cât mai atractiv”, a continuat reprezentanta companiilor din energie.

„Ce ne lipseşte nouă în acest moment este schema de susţinere a consumatorilor vulnerabili şi sursele de finanţare”, a mai spus Vlăsceanu.

România era ultima ţară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piaţa de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislaţia europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, acesta fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul, relatează Agerpres.

Sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Adica in „haosul” controlat plateam/platim mai mult decat „face”, ptr ca cineva a stabilit un pret pana acum, iar de acum incolo tot „cineva” vrea sa ramanem ‘reglementati/inregimentati” in costuri mari si f.mari! Piata concurentiala a fost amanata artificial in beneficiul „jmecherilor”, si nu se doreste o concurenta reala, caci are cine sa…plateasca! Romani in Romania…

  2. Pentru cine a trait in UE stie ca asta inseamna preturi stabilite de o mana de smecheri care maresc pretul cand au chef .
    In Franta anul trecut au marit de 3 ori intr-un singur an pretul la energie .
    O sa plangem dupa epoca Ceausescu in mai putin de 1 an.

    • In Franta pretul la énergie e mai ieftin ,produsa
      la centrale nucléaire,si distribuitorii se bat pe contracte

    • In uk la fel, prețul energiei mai ieftin , noapte si mai ieftin decât ziua .

    • iancu zapciul e un postac rus, vrea sa ne invrajbeasca impotriva UE, dovedind din nou ca scopul Rusiei pe planeta e sa fie o sursa constanta de rau.

      Rusia nu isi poate rezolva problemele, nu stie cum, asa ca tot ce face e sa incerce sa creeze haos.

    • Lacheii Bruxelles-ului sunt demni de mila :)) Limbajul de lemn nu tine loc de realitate, bai antiPutinel :))

  3. Chiar exista concurenta pe piata energiei eu ma indoiesc… chiar daca sunt mai multe firme tot nu e concurenta…

    • nu exista concurenta in monopolurile naturale. toata lumea o stie de la liceu. liberalizarea este doar o alta spoliere a consumatorilor finali, certificatele verzi si basinile green sustinute de la buget nu le mai ajung…urmeaza etapa 3 de spoliere a periferiei, dupa privatizarea fara investitii, eoliene si fotovoltaice cu bani de la buget,vanzarea productiei asigurata plus plata in factura cetatenului de rand a ineficientei verzi fata de clasic cu certificate verzi, acum urmeaza cresterea preturilor in regim de cartel pentru consumatorul final si scaderea preturilor de achizitie prin bursa prin manipularea ei, astfel incat castigul companiilor vestice sa fie maxim! enron style, aveti un documentar pe internet exact despre aceasta tema dar la americani! DNA, despre francezii de la Apa Nova „suspecti” din 2015 ne mai spuneti ceva?!

  4. Gata comunismul, abia acum incepe capitalismul. Romanii se mirau când premierul Petre Roman cerea prefecților „imbogatiti-va tovarăși”.

  5. Borfășăreală UE…

    • Vezi ca te dau pe mana d-nei sgt. Ellen Ripley daca nu incetezi cu atacurile la UE !
      PS. Ce stiti voi ce e aia o ”piata libera”, obisnuiti fiind sa va infigeti boturile in tot ce intalniti in cale?

  6. Şi guvernul ăsta e mafiot. Maare surpriză!

  7. Ați vrut democratie!?. Și uite că aveți și libertatea de a va exprima prin Media.ro in afara de asta nu puteți face nimic decât să mai faceți o revoluție.😁😁😁

  8. Dar la telefonie mobila va place piata concurentiala? Printre cele mai mari viteze de internet si cele mai mici preturi din Europa? Asta inseamna liberalizarea serioasa a pietelor.

    • Pune-ți să spuneți în ce tara din UE, este absolut necesar să încarci cartela telefonica în fiecare lună, chiar dacă mai ai credit, altfel nu mai poți da telefon. Vi se pare chiar ieftin pretul la telefonie mobilă, și internet?

    • Puteti spune cat costa serviciile de telefonie mobila in tarile ale caror servicii le laudati?

  9. Așa vin banii la partid .Dai o lege care este greu aplicabilă pentru norod și șmecherii își umplu buzunarele și mai dau și la partid .Cum să acceseze piața concurențială familiile de bătrâni singuri mai ales cei din mediul rural care nu au acces la informație .Oare de ce legea nu a impus ca cei care nu își fac noi contracte să intre automat în mediul concurențial la firma la care sunt arondați .Din firmele de distribuție majoritatea sunt multinaționale adorate de guvernul liberalo-progresist .

  10. Zic sa avem rabdare pana intra DIGI pe piata, ca tot asa ne ”ardeau” la factura si cei de la Vodafone si Orange inainte de ”3 euro nelimitat”, iar acum se roaga in genunchi sa acceptam prelungirea contractului. Inainte de intrarea celor de la DIGI pe piata de telefonie mobila plateam ca un fraier 12$/luna doar abonamentul, fara niciun minut inclus si fara niciun SMS, de ajunsesem sa platesc pe telefonie mobila mai mult decat pe gazul cu care incingeam cazanele…
    PS. Vreau sa spun ca deja se vad primele rezultate, e drept timide, pretul pe metrul cub de gaz la Enel ajungand cu 13% mai mic decat la Engie (1,5 lei/mc vs 1, 7lei/mc), desi pretul ar fi trebui sa fie , zic eu, de cca 1 leu/mc, avand in vedere ca dupa liberalizarea pietei la gaz la 1 iulie pretul de ”intrare” (pretul brut la care cumpara furnizorul) a scazut de la cca 90 lei MWh (pretul reglementat pana la 1 iulie de ANRE) la cca 40 de lei Mwh…

  11. Pt unii asa vin banii la partid,deductie de duminica
    ,in schimb vrem pensii, salarii adu se eventual
    de Santa Claus ,avem pt omul neinstruit
    Primarii care se apara de muste sa i consilieze

  12. Multumim PNL, asta e cireasa de pe tort, adica din 2024 sau chiar mai repede(!) ADIO PNL!!!
    Si e doar inceputul nefacutelor guvernului Catu!
    Dle Virgil Popescu, sa va fie rusine, timp de 1 AN ca Minsitru al Economiei ati tacut chitic, rusine!!!

    • Completez, masura asta s-a tot amanat de cateva ori, acum in vremuri grele insa, Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR are NEVOIE mare de BANI la Buget, din acest motiv Guv. Catu a REFUZAT o noua amanare!
      Intrebat daca o eventuală amânare a liberalizării pieţei de energie nu este o soluţie ACUM, Virgil Popescu a respins categoric, evident ca Guvenrul are nevoie de BANI: Energie mai scumpa, BANI mai multi la Buget din TVA si din Taxele platite de companiile din domeniu!
      Trebuie bani multi pentru salariile uriase a aproape 2 MIlioane de angajati platiti din BANI publici, pentru Pensiile SPECIALE uriase, PLUS pentru Compensatiile URIASE AN de AN pe care le face Guvenul catre Companiile de stat, majoritatea cu Pierderi URIASE(adica cu Cheltuieli mai mari decat Veniturile, iar Pierderile le acopera Guvernul de la Bugetul de Stat: CFR Marfa, CFR calatori, TAROM, Posta Romana, Combinatul Energetic Oltenia…
      Iunie 2020: „Salariile în companiile de stat, indiferent de cât de dezastruoase sunt rezultatele acestora, vor putea creşte graţie unui amendament formulat de PNL la proiectul privind rectificarea bugetară.”
      „Pentru că a fost pandemie şi companiile de stat NU şi-au îmbunătăţit rezultatul brut, PNL a propus totuşi companiile de stat să poată să îşi mărească Salariile chiar şi anul acesta. Am încercat să explic în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe că nu putem susţine aşa ceva în condiţiile în care e un prăpăd în mediul privat. Mediul privat a fost forţat, ca de fiecare dată, să strângă cureaua. Cum putem să spunem românilor care lucrează în privat că ei vor suferi, dar că la companiile de stat vom creşte totuşi salariile, chiar dacă şi ele au făcut pierderi. De unde bani? Evident din Bugetul de stat susţinut de contribuabili. Nici nu ştii ce e mai trist, faptul că trece un astfel de amendament cu voturile tuturor mai puţin USR, sau că vine chiar de la un partid care îşi zice ’liberal‘”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

    • Lilisor, postacul userist, ne prezinta din Nasui, evazionistul sef, cateva vorbe de duh :)) Lilisor, maica, in 2024 partidul matale nu va mai lua nici jumatate din locurile actuale in parlament…inceputul e promitator! Hai, la mai mare!

  13. Comentacii ciumei la datorie !!! Hotărârea de liberalizare a pieței de energie este din…. 2013!!!
    Mi se pare dea dreptul ridicol să vi în 2021 să spui că Guvernul Cațu (în funcție de mai puțin de o săptămână) este responsabil. De atunci au fost adoptate de ANRE mai multe de calendare de liberalizare, ultimul (cel actual) fiind adoptat în luna decembrie 2019!!!! De către cine??? Nici nu ați fost auzit de Cațu la aceea dată!!! Dacă nu mă înșel erau ceva pesedei pe metereze atunci. Ce zici Valjean??

    • te-ai vrut destept dar…catu era ministru de finante in decembrie 2019 iar guvernul care a venit cu noul calendar de liberalizare la presiunile fara precedent ale bruxellezilor de lux (exista chiar si o scrisoare in care lacheii locali sunt pusi la zid de bruxellezi ca tot amana profiturile lobbistilor care le-au umplut buzunarele) este cel PNL. cred ca ai uitat cand a aparut „guvernul meu” :))

  14. Este simplu: Procedura 100% online, scanezi 3 acte (CF, CI, cerere) le urci pe site-ul furnizorului ales, primesti pe mail numar de inregistrare. Punct. Am schimbat 3 contracte intr-o ora. Succes!

    • eeeee sa ne spui dupa cat timp reusesti sa primesti prima factura de la noul „furnizor” :)) Pana una alta ai depus trei cereri de schimbare intr-o ora, nu ai si schimbat 3 contracte intr-o ora! O sa intelegi de ce, mai ales daca furnizorul actual este enel…

  15. Bineînțeles ca se v-or vorbi intre ei si v-or face pretul „corect”

    • Serios? „V-or vorbi”? Vechii analfabeți de la rubrica de comentarii erau mai simpatici, nu puneau cratima nicăieri. Noul val pune cratima peste tot, să pară cool.

  16. Vor creste prețul. Masiv.. pentru toata lumea si aia cu noile contracte si pentru aia cu alea vechi. E foame de bani..

  17. De ce nu apare eon in lista rezultatelor comparatorului??

  18. In conditiile date , ANRE , nu mai are obiectul muncii? Ca atare . desfiintarea.

  19. De ce neapărat liberalizarea este egal cu scumpire să îngroape vechii furnizori să trăiască băieții deștepți care iau energia la preț de hidro!