G4Media.ro

Piața „Gemeni” din Capitală, închisă de ANPC, în urma acțiunii de control…

sunrsa ANPC/Facebook

Piața „Gemeni” din Capitală, închisă de ANPC, în urma acțiunii de control / S-au aplicat amenzi în valoare de 137.000 de lei

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat luni o acţiune de control în piaţa „Gemeni” din Capitală, în urma căreia au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 137.000 lei şi au decis oprirea temporară a prestării de servicii, în cazul tuturor celor cinci operatori economici care activau în incinta pieţei, precum şi a celui care administrează locaţia, relatează Agerpres.

De asemenea, echipele de comisari ai ANPC, coordonaţi de vicepreşedintele Mihai Culeafă, au luat şi măsura opririi definitive de la comercializare şi a retragerii din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficienţe.

„După acţiunea de control din Piaţa Delfinului, mi-am dat seama că lucrurile nu stau deloc aşa cum m-aş fi aşteptat. M-am hotărât să o iau la pas prin pieţele sectorului 2 (…) O nouă piaţă, o nouă dezamăgire. Piaţa, ce demult se numea Galaţi, astăzi Gemeni, a rămas şi ea încremenită într-o vreme lipsită de exigenţele vieţii pe care o trăim astăzi. Mizerie, nepăsare, lucruri ce nu pot fi, din păcate, sancţionate. Este mult de muncă şi sunt decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să schimb lucrurile în bine. Piaţa încurajează micul producător, nu marele bişniţar. Vreau produse româneşti vândute în condiţii respectabile”, a declarat Mihai Culeafă.

Printre cele mai importante deficienţe constatate, au fost: comercializarea unor produse nesigure fără niciun element de identificare-caracterizare; comercializarea unor produse lactate şi preparate din carne vrac şi ambalate, expuse în vitrine cu rugină, mucegai, zone rupte, aspect depreciat; comercializarea de produse cu denumirea „de casă”, ceea ce reprezintă o practică comercială incorectă; lipsa menţiunilor referitoare la alegeri şi valori nutriţionale pe eticheta produsului; comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; utilizarea unor vitrine frigorifice unde s-a constatat, după înlăturarea panourilor de protecţie de la baza agregatelor, prezenţa ruginii şi a insectelor moarte pe întreaga suprafaţă, strat grosier de impurităţi şi praf, exfolierea stratului de vopsea; depozitarea ouălor vrac în acelaşi spaţiu cu brânzeturi şi măsline; comercializarea unor legume şi fructe cu modificări organoleptice de aspect, cu lovituri mecanice şi zone deshidratate; comercializarea unor produse fără eticheta de preţ, ţara de provenienţa şi calitatea produselor; comercializarea unor produse contrafăcute – vin expus în sticle tip din plastic cu etichete scrise de mână; comercializarea unor produse depozitate direct pe paviment; utilizarea unui cântar pentru care operatorul economic fără verificare metrologică; operatorul economic nu deţinea autorizaţii de funcţionare.

În ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare ale Pieţei Gemeni, comisarii ANPC au constatat: existenţa pavimentului depreciat în totalitate, cu grad avansat de uzură, cu strat gros de mâzgă şi mucegai; pereţi laterali afumaţi, nefinisati, cu zone cu rugină, cu tencuiala spartă, plăci de cărămida lipsă, complet neigienizaţi; bazinul prezintă zone cu faianţa lipsă sau plăci sparte, pavele şi stâlpul din beton, din interiorul bazinului, deteriorat, tencuiala căzută; existenţa unor trepte de acces în unităţi rupte; cupola de plexiglas îmbâcsită, cu strat gros de praf, cu zone sparte, rupte, depreciate, fără a asigura etanşeitatea corespunzătoare; prezenţa animalelor în interiorul pieţei, printre produsele expuse spre vânzare; comercializarea produselor operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Gemeni se realizează direct pe paviment; aspectul general al pieţei este de grad avansat de uzură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asa bai nene, dați amenzi cu carul ,sa aduceți bani la buget ptr pensiile speciale și ptr cumularzi.

  2. Oare protectia consumatorului verifica lanțurile de magazine Lidl, Kaufland, Metro etc. ?
    Nu cumva direcționează clienții piețelor spre aceste nagazine…

  3. @Gică contra hai las-o asa ca macane. Daca nici in ultima vreme nu s-au dat amenzi marilor lanturi inseamna ca traiesti in alta era. De vreo 2-3 luni incoace cred ca sunt stiri cu supermarketuri sau hipermarketuri amendate si / sau inchise o data la cateva zile. Nu stiu care este motivatia pentru actiunea asta a ANPC-ului din ultima vreme insa sincer iti era sila sa cumperi mancare din unele piete sau anumite supermarket-uri. In piete cel putin cred ca nici 10% nu mai sunt producatori, o buna bucata din vanzatori sunt efectiv reselleri, cumpara marfa en gros adusa din turcia sau te miri unde si o vand in piete cu etichete de legume/ fructe romanesti insa oamenii nici nu au cap sa se intrebe cum de gasesc rosii „romanesti” in luna decembrie prin piete.

  4. Pai dupa ce nea Ontanu a omorat piata Gemeni, aproband construirea celui de al 14000 Mega din sectorul 2, distrugand comercial piata, la ce sa te astepti ? Ce profit pot scoate cei cativa vanzatori din aceasta piata, cand vis-a-vis este un monstru comercial ? Poate verifica si Consiliul Concurentei pozitia de piata a lantului Mega si cum au ajuns sa fie monopol.

    • Exact. Piata a murit incetul cu incetul dupa ce au deschis magazinul Mega Image.
      La inceput a fost o concurenta sanatoasa. Au disparutdin piata toate magazinele care vindeau iaurtul cu pret dublu fata de supermarket. Au ramas doar cei care au inteles ca trebuie sa ofere altceva decat ceea ce ofera Mega.

  5. Felicitari domnului Culeafa pentru actiunea de proportii prin care a starpit mizeria din Piata Gemeni!
    A prins si el 5 amarati si a dat exemplu tarii ! Pe cand o actiune similara in Piata Obor? E praful mai mic deasupra comerciantilor de acolo? Nu se fura la cantar? Nu sunt la greu fructe si legume cu modificari organoleptice? Nu ploua cu marfa expirata? Nu se vinde marfa direct de pe trotuar? Nu se vinde vin sau tuica la bidoane de plastic?
    Desigur, toate pietele au aceleasi bube. Doar ca la Obor ies samsarii la ei cu sabiile. Asa ca sa-i starpim pe nenorocitii care incearca sa traiasca si ei de pe o zi pe alta vanzand in piata…
    E piata mea de cartier. Eu nu am vazut vreodata lazi cu banane oxidate la vanzare. Probabil erau lasate intr-un loc spre a fi aruncate, dar controlul le-a scos afara si a pretins ca erau scoase la vanzare…
    In piata asta vanzatorii (aceiasi de ani de zile) isi facusera clienti fideli. Aduceau numai marfa vandabila (ceruta de clienti) si cu masura (cat poti estima ca vei vinde intr-un interval de timp). Si nu, nu se fura la cantar…
    Piata este, intr-adevar intr-o stare jalnica, iar administratia nu le-a oferit acestor oameni nimic. Nici macar tarabe. De ce e vina vanzatorilor?
    Ce hibe avea magazinul cu produse de Sibiu? Era branza prea ieftina si prea buna, normal, si nu mai ajungea nimeni sa cumpere branza de 50 de lei pe kilogram din supermarket…
    Si bomboana de pe coliva… Misu, motanul aciuiat in piata. La cate otravuri mancam in fiecare zi cu voia sau fara voia noastra, chiar conteaza ca sta motanul intr-un colt printre ladite cu fructe si legume….