G4Media.ro

Piața NFT-urilor, în plină prăbușire: primul tweet al fondatorului Twitter, vândut inițial…

Piața NFT-urilor, în plină prăbușire: primul tweet al fondatorului Twitter, vândut inițial cu 2,9 milioane de dolari, a ajuns să valoreze acum sub 14.000 de dolari

Primul tweet al lui Jack Dorsey, fondator Twitter, s-a vândut anul trecut cu 2,9 milioane de dolari, iar acum ar putea ajunge sub 14.000 de dolari. Ofertele modeste pentru tweet, convertit anul trecut într-un token nefungibil, arată o piață NFT în curs de maturizare, arată o analiză The Wall Street Journal.

NFT-urile reprezintă drepturile de proprietate asupra unor opere de artă sau ”obiecte” digitale, iar în pandemie prețul acestora a explodat.

Sina Estavi, directorul executiv al companiei de blockchain Bridge Oracle, cu sediul în Malaezia, a plătit 2,9 milioane de dolari în martie anul trecut pentru NFT, un certificat digital care spune că deține tweet-ul lui Dorsey, cu textul „just setting up my twttr”.

NFT-urile există pe blockchain alături de criptomonede și servesc drept certificate de autentificare pentru cei care cumpără bunuri digitale originale.

La momentul achiziției, domnul Estavi a scris pe Twitter: „Acesta nu este doar un tweet! Cred că peste câțiva ani oamenii vor realiza adevărata valoare a acestui tweet, precum tabloul Mona Lisa”.

Acum, Estavi a scos NFT-ul la licitație și l-a listat pe o piață NFT numită Opensea, așteptându-se să se vândă pentru cel puțin 50 de milioane de dolari. El s-a angajat să doneze cel puțin 50% din încasări unei organizații caritabile numite GiveDirectly, care permite oamenilor să trimită bani direct unor persoane, fără condiții privind modul în care trebuie cheltuiți banii.

Cu toate acestea, vineri seară, la o zi după ce Tesla Inc. CEO-ul Elon Musk a făcut o ofertă de cumpărare a Twitter pentru 43 de miliarde de dolari, cea mai mare ofertă pentru primul tweet din istorie a fost de doar aproximativ 13.940 de dolari, potrivit Opensea. Estavi a declarat că acum se gândește dacă va continua licitația.

Ofertele scăzute vin în contextul în care piața NFT a încetinit în ultimele luni. Vânzările lunare globale de NFT au totalizat aproape 5 miliarde de dolari în luna august a anului trecut, potrivit CryptoSlam Inc, un site care reunește date despre NFT. În martie, vânzările au scăzut la 2,4 miliarde de dolari.

„Nu cred că este surprinzător faptul că asistăm la o mică răcire, așa cum vedem și pe alte piețe”, a declarat Jonathan Victor, lider în domeniul NFT și al jocurilor de noroc la Protocol Labs Inc., un proiect de cercetare și dezvoltare open source. El a spus că 2021 a fost anul de descoperire pentru NFT-uri, ceea ce a dus la evaluări ridicate. NFT-urile au permis inițial artiștilor și altor creatori o altă cale de a fi recompensați pentru munca lor.

Acum, piața se extinde, mai multe companii tradiționale se implică, iar accentul se mută pe utilitatea pe care o pot oferi NFT-urile – inclusiv pentru a servi drept bilete de intrare în spații exclusive – ceea ce duce la mai multe certificate digitale care nu vin cu o etichetă de preț mare, a spus expertul citat de Wall Street Journal. (Foto: Jack Dorsey / Wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. E vorba de Caritas. Noi am mai fost la filmul asta in anii 90

    • aiureli cu tokenuri bitcoin si alte prostii. nu valoreaza nimic, si le vand intre ei si le cresc pretul artificial, doar doar or convinge fraierii sa cumpere nimicuri. sper ca in curand sa citesc ca au dat faliment toate prostiile de genul asta care sunt apa chioara.

  2. TNR avea o ştire că cei preocupaţi de NFT sunt NFT

    • Ca de obicei, comentariile la orice articol despre tehnologie sunt de la oameni care nu înțeleg tehnologia :))

    • @Bogdan
      Articol despre tehnologie? Voi asta credeti, ca e despre tehnologie nu despre prostie? hai ca esti tare. Despre tehnologie era daca explica TEHNIC ce e la un NFT. Asa e doar despre prostul Pamantului care a dat 2,9 milioane pe ceva de 14 mii. Sau si tu crezi ca kk ala e Mona Lisa?

  3. Permiteti sa va explic:

    Eu am un NFT care ar valora sa zicem 5 lei (valoare total aleatoare) si mai am niste eth in valoare de 1 mil $. Daca e sa-mi cumpar nft-ul de 5 lei cu o suma de 500.000 ii cresc valoarea artificial. In etapa a doua il pun la vanzare cu 300.000 ca tocmai a fost vandut cu 500.000 . Un nestiutor poate va considera ca este o investitie buna.

    Acum va intreb pe voi: ce valoare are un bun digital aka nft …o poza sa zicem….daca toata lumea o poate replica?

    S au fa ut bani cu nft urile pe spatele celor care au crezut in btc 2.0.

  4. o alta metoda de a fraieri, gen cryptomonede, desi asemanatoare si un pic diferita

    • Cryptomonedele sunt tranzactionabile pe piata libera. NFTurile fac parte dintr-un sistem inchis in care singura modalitate sa-ti recuperezi banii este ca cineva sa cumpere NFTul tau pt mai mult decat ai platit tu.

  5. Valoarea pieței monetare mondiale este de aproximativ patru sute trilioane de dolari. Moneda tiparită la nivel mondial este de aproximativ treizeci trilioane de dolari. Practic mai puțin de unul din zece își poate scoate banii de la bancomat.

  6. ce caterinca cu nft-urile astea, alta gogomanie de impuiat capul la fraieri…
    intreb specialistii in cripto… cu btc esti propriul bancher, cu nft-ul ce mai esti? 🤣🤣🤣

  7. Chestia asta cu valoarea e complicata. In timp de pace un NFT valoreaza milioane, iar in Ucraina oamenii si-ar da NFT-urile toate pe un kil de cartofi. Astea apar in timpuri in care ne merge bine si strangem bani, pe care vrem sa ii pasam in surse pasive de venit. Si credem ca ne imbogatim rapid. A, si mai ales nu sunt reglementate de stat, deci nu platim impozite (daca se poate). Doar ca volatilitatea e cam mare, pe masura utilitatii lor. Ca doar un NFT nu iti da de mancare, la nevoie, nu?

  8. Morrr de ras … voi va dati seama ce NFT iesea cu fața aluia dupa ce a vazut 149oo licitatia maxima ??? El se astepta la 50de milioane si crunta realiatate i.a tras una peste ochii de nici acum cred ca nu si.a revenit … inca mai spera sa.gaseasca un fraier ca el sa.i dea macar cat a investit el … 😆😆