Piață sau supermarket? Consultant în nutriție: Oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea. Ar fi bine să se țină aproape de comercianții locali, pe internet sau în piață
Cumpărăm din piață sau din supermarket? Unde se găsesc produse mai proaspete și mai sănătoase? Pot funcționa piețele deschise sau ele trebuie închise? Soluția poate fi găsită la mijloc, este de părere consultantul în nutriție, Ana Szabadszalasi.
“ În studiile pe care le-am citit s-a dovedit că dacă piețele sunt aerisite, riscul de transmitere scade foarte tare. Au fost multe discuții în perioada asta despre piețele volante, care pot și organizate 100% în exterior. Acolo poți să practici distanțarea socială și poți să faci cumpărături doar în aer liber.
Deci cred că se pot găsi soluții mult mai blânde pentru sănătatea noastră și pentru buzunarul nostru în această perioadă”, declară Ana Szabadszalasi pentru G4media.ro
Ana Szabadszalasi este de părere că dacă cumpărăm doar din supermarket, pierdem la capitolul sănătate.
- “Să ne gândim la traseul unui aliment. Un aliment care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanțe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin și e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el își pierde din nutrienți. ”
Dar faptul că în supermarket riscăm să cumpăram produse “sărace” în vitamine și minerale, nu echivalează neapărat cu faptul că în piață găsim mereu ce trebuie.
“ Sunt unele piețe doar de revânzători. Acolo, cei la tarabă vând și banane și portocale și lămâi, iar acela nu e un producător autohton.
Dar mai sunt și piețe unde nu găsim doar produse vândute la a doua, la a treia mână. Eu deosebesc autohtonii de restul vânzătorilor în funcție de marfă. Mă uit să văd dacă au doar produse de sezon care miros proaspăt, necosmetizate și în cutii nebranduite, țin să cred că sunt producători”, mai spune nutriționista Ana Szabadszalasi.
În piețele din toata țara, în jur de 800 000 de mici producători pun zilnic pe tejghea marfă proaspătă, potrivit Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Sunt, poate, greu de deosebit de cei care vând tot în piață, dar în numele marilor retaileri. Totuși, îi găsim în toate orașele. Consultantul în nutriție, Ana Szabadszalasi recomandă clienților să deschidă un dialog cu piețarii, să afle cum e produsă carnea, de unde vin legumele. Doar așa pot fi siguri că mănâncă “local”.
- “Ce văd eu la clienții mei e că au început să mănânce mai multe legume și mai multe fructe pentru că pur și simplu sunt mai gustoase. Cumpărate de la producători, ele au un gust mai bun și atunci ai tendința să consumi mult mai multe. Consumând mai multe fructe și legume, ai un aport mai mare de vitamina C, care te ajută să îți protejezi corpul de viroze, răceli, de Covid și să îți crești astfel imunitatea. Și la partea de mezeluri, pentru că și ele se găsesc la producători locali, acestea nu conțin altceva decât carne și condimente față de mezelurile din supermarketuri care au listă de 30 de ingrediente. De aici rezultă sănătate mult îmbunătățită, kilograme în minus.”
La fel ca și în alte domenii de activitate, producătorii autohtoni au fost nevoiți să gândească creativ. Mulți s-au mutat în online, însă nu e chiar așa ușor să faci comerț cu produse proaspete pe internet.
-
“ Sunt costuri suplimentare. De obicei, comercianții impun o comandă minimă. Unor clienți nu le convine. Poate nu vrei să iei deodată două kilograme de struguri de exemplu. Poate vrei să iei un ciorchine și apoi mâine să mai cumperi încă puțin, că să mănânci mereu proaspăt. Nu mulți suntem obișnuiți să ne facem cumpărături online, iar din perspectiva acestor probleme, majoritatea se vor orienta către supermarketuri. Chiar și așa, mă aștept să crească în perioada următoare numărul producătorilor celor care se mută în online, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, însă nu este accesibil tuturor. ”
Lăsând la o parte implicațiile politice ale discuției despre închiderea piețelor, acest subiect ne provoacă pe fiecare dintre noi să luăm decizii mai bune în pregătirea pentru o eventuală întâlnire cu virusul, spune consultantul în nutriție Ana Szabadszalasi:
- “Oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea. Ar fi bine să se țină aproape de comercianții locali, pe internet sau în piață. Sănătatea lor nu stă în prafuri și medicamente pe care le ia uneori, nu stă în tot felul de suplimente la care vedem atât de multe reclame. Sănătatea stă ceea ce consumă în fiecare zi, iar alimentația cât mai naturală, cât mai proaspătă este ce au nevoie că să fie sănătoși decât tot felul de rețete care se dau pe internet de crescut imunitatea.”
Potrivit paginii de Facebook, Ana Szabadszalasi este consultant nutritionist acreditat de ministerul educației și cercetării și sunt, de asemenea, certificată ca nutrition coach la cel mai mare institut de nutriție din lume: Precision Nutrition.
Notă: Sonia Teodoriu este reporter la Europa FM
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii