G4Media.ro

Piața Universității – 30 de ani de la cea mai amplă mișcare…

Presa, in 1990 / Foto: Universitatea din Bucuresti

Piața Universității – 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est. Interviuri-mărturii și expoziție digitală cu documente ale vremii, lansate de Universitatea din București

La împlinirea a 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est – Fenomenul Piața Universității -, Universitatea din București lansează un exercițiu de memorie colectivă și de dezbatere publică despre momentele din aprilie – iunie 1990. 

Derulat sub auspiciile „Piața Universității – de 30 de ani, km 0 al democrației românești”, proiectul aduce în atenția publică o serie de inițiative care se doresc a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile.

Astfel, pe website-ul dedicat proiectului, www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toți cei interesați vor putea urmări, începând de astăzi [22 aprilie – N.Red], interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piața Universității, care vor rememora propriile experiențe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Această serie de mărturii, care demarează astăzi cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990 (interviul poate fi accesat aici), este coordonată de Eugen Istodor, publicist și lector la Facultatea de Litere. 

Inițiatorii propun și o sinteză a presei vremii – Revista presei – acum 30 de ani -, un demers de memorializare prin crâmpeie de concretețe istorică extrase din ziarele anului 1990. Concret, în fiecare zi cei interesați vor regăsi pe website (aici) articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanșarea manifestației din Piața Universității (22 aprilie) și până la mineriadă (15 iunie).

Extrase din presa vremii. Piața Universității a fost o publicație ad-hoc, rară azi în biblioteci și, în mare măsură, uitată:

Foto: Universitatea din Bucuresti
Foto: Universitatea din Bucuresti

Expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020) este realizată de Muzeul Universității din București pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele petrecute în lunile aprilie-iunie 1990 în Piața Universității din București, precum și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziția, care poate fi accesată aici, va urmări, pe parcursul a 3 luni, desfășurarea Fenomenului Piața Universității, aducând periodic în atenția publicului interesat noi și noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.

Proiectul Piața Universității – 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni,propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piața Universității 1990 într-o experiență virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România și de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) și augmentată pentru recrearea spațiului din Piața Universității din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor și informațiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă.

„Piața Universității a fost atunci și rămâne și acum simbolul rezistenței la opresiune, al dorinței de libertate a mulțimilor revoltate în fața dictaturii ceaușiste și a oricărei tendințe dictatoriale.Universitatea din București, instituția de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieței și fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituțiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societății o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative. Cultura Universității a fost și rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supraviețuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor ‘90 și s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci și în afara ei, în spațiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani.”, se arată în mesajul rectorului Marian Preda, transmis odată cu lansarea proiectului și disponibil aici.

De altfel proiectul de bucură de un parteneriat extins cu instituții care dețin în arhive fotografii, înregistrări video sau audio din anul 1990. Prin bunăvoința Radio Europa Liberă România, a Televiziunii Române și a Agerpres, dar și a tuturor acelora care doresc să contribuie la acest demers de reconstituire și rememorare colectivă, vom pune la dispoziția celor interesați de Fenomenul Piața Universității -public larg sau specialiști- o serie de resurse online care pot constitui inclusiv o bază de documentare științifică.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu mai conteaza că Vlasceanu nu era în Piața Universitatii, unde vuia libertatea și că pregătește marxiști pe banda rulanta la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

    Eram in clasa a II-a, iar tatăl meu, nici măcar nu mă ținea de mana. Mă uitam in jur, nu am sesizat niciun balcon, doar oamenii liberi.

    Acea forță a românilor, părinții noștri, fiecare are o mama și un tata, nu a fost egalata vreodată.

  2. Ha, imi amintesc ca am vazut caricatura din articol la vremea respectiva. Era, cred, in Baricada.

  3. Cea mai mare mișcare anticomunista din Europa de cacat! Ce naiba exagerați așa? Poate ca e cea mai mare in virtutea faptului ca in celelalte tari estice nu mai era cazul de asemenea mișcări, ca atare ele nu au existat/apărut! Or dacă e singura “mișcare” de acest fel, are toate șansele sa fie cea mai mare! Băi, în România toate alea sunt “cele mai mari”. În afara de Micul Paris, Mica Viena (din astea avem vreo patru in vestul tarii)…

  4. Astia au fost primii baieti care credeau ca votul nu coonteaza. Stiau ei ce stiau.

    Avem deja vreo 4 tehnocratii. Merkeloaia a restaurat, peste cuvantul parlamentului ales, legea referendumului, astfel incat Base sa se pata puncte-puncte pe el de vot. Chiar azi, PSD a castigat alegerile, dar isi da jos trei premieri. Ulterior, PSD voteaza inscaunarea cabinetului Orban 2, si l-ar fi votat si pe Catu.

    Ce sa ne mai incurcam cu alegeri? Mai bine punem un chitarist cu acordul Inaltei Porti.