G4Media.ro

PIB-ul Fâșiei Gaza a scăzut cu 81% în ultimul trimestru din 2023 

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

PIB-ul Fâșiei Gaza a scăzut cu 81% în ultimul trimestru din 2023 

Conflictul din Fâșia Gaza a provocat un colaps economic în teritoriul palestinian, unde produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 81% în ultimul trimestru din 2023, ducând la o contracție de 22% pe ansamblul anului, potrivit unui raport UNCTAD publicat joi și citat de agenția Reuters.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) subliniază că economia este „în ruine”, cu „sărăcie galopantă și șomaj”.

La jumătatea anului 2024, economia a scăzut la o șesime din nivelul înregistrat înainte de 7 octombrie 2023, începutul conflictului dintre Israel și Hamas.

Pe lângă paralizia economică cauzată de conflict, scăderea ajutorului internațional și deducerile de venituri efectuate de Israel, estimate de UNCTAD la peste 1,4 miliarde de dolari începând din 2019, agravează situația, notează raportul.

UNCTAD solicită „intervenția imediată și substanțială a comunității internaționale pentru a opri căderea liberă a economiei, pentru a rezolva criza umanitară și pentru a pune bazele păcii și dezvoltării durabile”. Aceasta subliniază, de asemenea, necesitatea unui plan cuprinzător de redresare.

Raportul descrie, de asemenea, un „declin economic rapid și alarmant” în Cisiordania ocupată, care suferă consecințele conflictului din Fâșia Gaza asupra securității, cu violențe mortale, extinderea coloniilor și restricții privind circulația persoanelor și a bunurilor.

În total, aproximativ 306.000 de locuri de muncă au fost pierdute în Cisiordania de la începutul războiului, crescând rata șomajului de la 12,9% la 32%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...