G4Media.ro

PIB-ul Franței a crescut cu 0,2% în primul trimestru

Sursa foto: European Council

PIB-ul Franței a crescut cu 0,2% în primul trimestru

Activitatea economică a Franței a crescut cu 0,2% în primul trimestru din 2023, susținută de dinamica producției industriale și a comerțului exterior, în timp ce consumul de bunuri al gospodăriilor a continuat să scadă, fiind penalizat de inflație, scrie Le Figaro.

După o creștere de 2,6% a PIB-ului pe ansamblul anului 2022, activitatea economică a continuat să reziste și să crească ușor la începutul anului 2023, în pofida unei încetiniri serioase la sfârșitul anului trecut și a grevelor repetate împotriva reformei pensiilor.

Această primă estimare a produsului intern brut (PIB) realizată de Institutul Național de Statistică este ușor mai mare decât previziunile sale, care estimau o creștere de 0,1% în primele trei luni ale anului, dar în conformitate cu cea a Banque de France. Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a salutat „soliditatea” economiei franceze, ale cărei „fundamente rezistă bine”. „Întreprinderile continuă să investească și să creeze locuri de muncă, ceea ce ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de ocupare deplină a forței de muncă”, a adăugat el.

În timp ce consumul de bunuri al gospodăriilor a scăzut cu 0,2% în primul trimestru, cu o scădere accentuată a alimentelor, afectate de o inflație de două cifre, producția de bunuri și servicii a accelerat cu 0,4%. Industria prelucrătoare, în special, a dat dovadă de dinamism (+0,7%). La fel ca și producția de energie, care a beneficiat de redeschiderea centralelor nucleare, producția și-a revenit în rafinării, în condițiile în care grevele din martie împotriva reformei pensiilor au fost „mai puțin importante” decât cele din octombrie anul trecut, a precizat INSEE.

Datorită unei creșteri a exporturilor și a unei scăderi a importurilor, comerțul exterior a avut o contribuție pozitivă de 0,6 puncte procentuale la creșterea PIB-ului între ianuarie și martie. Cântărind puternic asupra cererii, inflația a ajuns la 5,7% în martie, peste un an, în Franța, și chiar la 15,9% pentru produsele alimentare, care sunt acum principalii factori care contribuie la creșterea prețurilor, înaintea energiei. Acestea s-au atenuat după valul provocat de războiul din Ucraina.

Angajat acum într-o strategie de reducere a cheltuielilor publice pentru a reduce datoria publică a Franței, guvernul prevede o creștere de 1% a PIB-ului pentru acest an. Acesta este mai optimist decât Fondul Monetar Internațional (0,7%) sau Banque de France (0,6%). De asemenea, Insee a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale cifrele de creștere pentru trimestrele al treilea (0,1%) și al patrulea (0%) ale anului 2022 în Franța, fără a afecta creșterea de 2,6% a PIB-ului înregistrată pentru întregul an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Bravo, Macronel!