Pictori de azi la Balcic (PARTENERIAT)
Tabăra de artă ” Pictori de azi la Balcic” organizată de Asociația ELITE ART, reunește încă din anul 2003 creația artiștilor contemporani într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare artist participant abordând în stilul caracteristic diversitatea motivelor de analiză și reprezentare pe care Balcicul le oferă.
În perioada 21 martie -15 aprilie 2022, Elite Art Gallery organizează expoziția taberei de artă „Pictori de azi la Balcic”, ediția 2021, artiștii participanți Ammar Alnahhas, Gabriela Culic, Daniela Grapă, Laurențiu Midvichi, Manuell Mănăstireanu, Sergiu Grapă și Vasile Rață, reconstituind pe pânză sau hârtie, repere din universul pitoresc al Balcicului, fragmentele unui loc plin de lumină, frumusețe, istorie.
Prezentă alături de cei șapte artiști plastici pe parcursul taberei la Balcic, Felicia Acsinte, în calitate de istoric de artă, dar mai ales de martor vizual, a consemnat și împărtășit următoarele:
”Natura a fost încă din timpuri îndepărtate un subiect din care artiștii s-au inspirat. Demnă de admirație, natura reprezintă scânteierea de lumină a omului în permanenta lui căutare de sensuri, Balcicul devenind în acest sens o oază, nu doar de inspirație pentru artiști, ci și de reflecție spre stări nedefinite. Lucrările colective se transpun ca într-un puzzle care reușește să înrămeze o esență a simbolurilor, a jocului de culoare și semnificații, ce conțin parcă o promisiune a integrității interioare, a unui dialog între cel care pictează și privitor. Abundând în forța imaginativă, picturile sunt atât rezultatul privirii atente asupra spațiului mirific la care Balcicul te invită, dar și o imagine care pătrunde într-o contemplare a orizontului nedeslușit al artistului.
Coeziune între capacitățile cele mai înalte pe care arta le poate oferi pentru înțelegere mijloacelor plastice de expresie aduce laolaltă prin această expoziție o varietate stilistică, diversitate tehnică și dezvoltare complexă. Inspirația este pretutindeni în micul colț de rai al Castelului Reginei Maria. Astfel, fiecare artist a descoperit prin simțul propriu, atmosfera pătrunzătoare a fiecărei părticică care compune locul de suflet al reginei.
Cu un simț rafinat al observației și o implicare autentică în relația cu propria creație, Gabriela Culic dă expresie viziunii interioare, aceasta fiind într-o permanentă curiozitate de a căuta răspunsuri în propria creație. Ammar Alnahhas se dovedește un pictor în căutarea frumosului, culoarea având pentru acesta semnificații multiple. Structurile naturale devin forme de expresie vizuală, ca prelungiri pe care elementul natural îl transmite privitorului, fiecare culoare sugerând intensitatea și forța pulsului naturii, ca și cum întreaga ființă s-ar contopi cu elementul înconjurător. Pentru Daniela Grapă lucrările devin o infuziune de simboluri ale emoției, lăsând doar pictura să exprime ceea ce sufletul său cunoaște.
Graficianul Sergiu Grapă se descrie printr-o acuratețe și claritate a lucrărilor sale, în care cosmogonia proprie capătă viață în constructul lui „a fi, a exista și a crea”. Pictura lui Manuell Mănăstireanu poate fi descrisă ca tipuri de stări și trăiri care se întrepătrund cu universul exterior, contextualizând în pânzele sale atât intensitatea emoțiilor, cât și echilibrul fragil al omului, al timpului, al societății în care trăim, invitând la introspecția și deslușirea unor căutări personale.
Laurențiu Midvichi este pictorul în căutarea unui alt înțeles, un artist atât al sărbătorii, pentru care culoarea, spontaneitatea au la bază relația dintre creativitate și simțul practic al omului. Caracterizat printr-o latură de a desluși înțelesul existenței, Vasile Rață experimentează prin picturile sale feluri personale de a pătrunde în multitudinea de posibilități pe care pictura le oferă. Prin tușe vibrante și o expresivitate specifică care părăsesc referințele lumii concrete, acesta îmbină în lucrările sale senzorialul și imaginativul.
Vizualul se interpune cu rezonanța spațiului care capătă prin pictură perspective multiple în esența spiritului artistului, tabăra de creație de la Balcic fiind de fiecare dată prilej de descoperire și redescoperire atât a atmosferei marine, cât și a celei interioare”.
Expoziția este deschisă publicului, începând de luni, 21 martie în intervalul orar 11.00 – 18.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook și pe http://www.eliteart-gallery.com/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei contemporane, precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery
Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
0748100280 / 0748100270
eliteartgalerie@eliteart.org
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank