G4Media.ro

Pictorul Edvard Munch este cel care și-a inscripționat tabloul „The Scream” cu…

Sursa foto: Nasjonalmuseet / Detail, Edvard Munch, "The Scream", 1893

Pictorul Edvard Munch este cel care și-a inscripționat tabloul „The Scream” cu creionul: „Nu a putut fi pictat decât de un nebun” 

Artistul Edvard Munch este autorul unui graffiti misterios inscripţionat pe tabloul său „The Scream” („Ţipătul”), au relevat scanările în infraroşu, relatează luni BBC, citată de Agerpres.

O propoziţie mică, abia vizibilă, scrisă pe una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, a fost cauza multor presupuneri în lumea artei.

Cuvintele „Nu a putut fi pictat decât de un nebun” sunt înscrise cu creionul în colţul din stânga sus al tabloului.

Acum, noile teste realizate de Muzeul Naţional al Norvegiei au confirmat că acestea au fost scrise chiar de către pictor.

Pictura originală, expusă pentru prima dată în oraşul natal al lui Munch, Oslo (pe atunci Kristiania), în 1893, a devenit o expresie radicală şi atemporală a anxietăţii umane. Influenţa acesteia s-a răspândit şi a ajuns chiar şi la Hollywood, care a produs seria de filme horror „Scream” din anii ’90, şi a favorizat apariţia emoji-urilor moderne, notează BBC.

Opera de artă a trecut printr-un proces de conservare în vederea instalării sale în noul muzeu, care urmează să fie deschis în capitala Norvegiei anul viitor.

Criticii de artă s-au întrebat de mult timp dacă acel graffiti a fost un act de vandalism, comis de un privitor revoltat, sau dacă a fost scris de însuşi Munch – despre care se ştia că s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală de-a lungul vieţii.

După ce au apelat la tehnologie pentru a analiza scrisul de mână, care a fost comparat cu jurnalele şi scrisorile artistului, experţii muzeului au ajuns la concluzia că acele cuvinte au fost scrise de Munch.

„Scrierea este, fără îndoială, a lui Munch”, a spus curatoarea muzeului, Mai Britt Guleng.

„Scrisul de mână în sine, precum şi evenimentele care au avut loc în 1895, când Munch a prezentat pictura în Norvegia pentru prima dată, toate indică în aceeaşi direcţie”, a adăugat ea.

În 1994, pictura „The Scream” a fost furată dintr-un muzeu de artă din Norvegia. A fost recuperată în urma unei operaţiuni sub acoperire desfăşurată de poliţişti britanici.

Lucrarea a suscitat critici intense la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi speculaţii publice cu privire la stării sănătăţii mintale a lui Munch.

Conform jurnalelor sale, Edvard Munch a fost profund afectat de acele reacţii şi se crede că a revenit ulterior asupra picturii pentru a adăuga afirmaţia scrisă cu creionul.

Atât tatăl, cât şi sora lui Munch au suferit crize de depresie, iar Munch a fost în cele din urmă internat, după o cădere nervoasă, în 1908, notează BBC.

Mama şi sora lui mai mare au murit înainte ca artistul să împlinească vârsta de 14 ani, tatăl său a decedat 12 ani mai târziu, iar o altă soră a fost internată într-un azil, cu tulburare bipolară.

„De când mă ştiu, am suferit de un sentiment profund de anxietate, pe care am încercat să îl exprim în arta mea”, a scris Munch. „Fără anxietate şi boală aş fi fost precum o navă lipsită de cârmă”, a adăugat artistul.

În 2019, BBC Arts a scris că lucrarea este „o expresie a anxietăţii sale într-un moment de cotitură din istorie, într-o lume din ce în ce mai ruptă de vechile tradiţii”, menţionând că „există paralele clare în lumea din prezent”.

„Acesta este cu siguranţă motivul pentru care ‘The Scream’ îşi menţine puterea în pofida ubicuităţii sale – este o oglindă a propriilor temeri contemporane. Nu ţipăm şi noi, cu toţii, în interior?”, au continuat jurnaliştii de la BBC Arts.

Pictura „The Scream” va fi expusă împreună cu o serie de alte opere ale lui Munch, inclusiv „Madonna” („Madona”), „The Dance of Life” („Dansul vieţii”) şi „Self-Portrait with Cigarette” („Autoportret cu tigaretă”), la Muzeul Naţional al Norvegiei, începând din 2022.

Sursa foto: Nasjonalmuseet / Detail, Edvard Munch, „The Scream”, 1893

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Imi place arta. Si lui Clotilda i-i!

  2. pai ori se scris cu creionul, ori e graffiti? nu stiu daca intelegeti ca sunt 2 notiuni diferite…