Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația
“Când îți zice cineva că-ți dă tot sprijinul, e un fel de ‘No problem in Romania’. Aveți tot sprijinul, dar asta nu ai cum, asta nu ai voie, asta nu se poate…”. Așa descrie Adrian Stănică, directorul institutului GeoEcoMar, principalul obstacol cu care se confruntă la nivel local efortul de construire a uneia dintre cele mai mari platforme de cercetare care implică România la nivel european, Danubius, scrie EduPedu.ro.
Birocrația locală, arată el, o completează pe cea specifică finanțărilor aprobate de Comisia Europeană și complică o situație și așa îngreunată de pandemie, iar apoi de război. Cu toate acestea, “cu Danubius mergem înainte”, spune directorul GeoEcoMar.
Într-o discuție care a avut loc în decembrie, Adrian Stănică a explicat pe larg stadiul în care se află Danubius, proiect care, potrivit descrierii făcute de reprezentantul institutului de cercetare, se desfășoară pe două direcții:
- Pe de o parte, el presupune realizarea unui “European Research Infrastructure Consortium” (ERIC), primul ERIC ce urmează să fie găzduit de România, sub coordonarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), ce desfășoară studii de profil în macro-sistemul Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră.
- Pe de altă parte, se așteaptă să devină operațional un “super-site” de cercetare în județul Tulcea, unul dintr-o serie de astfel de site-uri în Europa, prin care “Delta Dunării Dunării devine un laborator viu”, într-un proiect coordonat de Institutul de Studii Biologice (INCDSB) și la care GeoEcoMar e participant, alături de alte organizații, după cum explică Adrian Stănică.
Articolul integral, pe EduPedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank