G4Media.ro

„Pierdere rușinoasă”: Populația de lupi a dispărut total din Andaluzia

Sursa foto: Pixabay

„Pierdere rușinoasă”: Populația de lupi a dispărut total din Andaluzia

Timp de secole, lupii au cutreierat lanțurile muntoase din Andaluzia, în sudul Spaniei, dar după ani de declin, specia a fost declarată oficial dispărută în regiune, transmite The Guardian.

Începând cu anul 2003, guvernul regional a efectuat un recensământ al populației de lupi (Canis lupus signatus) în încercarea de a monitoriza specia și de a reduce conflictele cu populația locală, în special cu fermierii.

Cu toate acestea, într-un raport, departamentul de mediu al guvernului andaluz afirmă că „din 2020 nu există niciun semn de prezență a lupului în Andaluzia”, în ciuda faptului că este o specie protejată.

Cel puțin până în 2010, se estima că în regiune existau între șase și opt haite de lupi, majoritatea în Sierra Morena, care cuprindeau până la 56 de indivizi.

În ciuda faptului că lupul a fost declarat dispărut abia acum, experții spun că nu a mai existat nicio dovadă de prezența lupilor în Andaluzia din 2013 și, probabil, niciun grup reproducător din 2003.

„Aceasta este o veste proastă și confirmă tendința negativă pentru cele câteva haite de lupi existente în sudul Spaniei, care sunt amenințate prin faptul că sunt izolate fizic și genetic de lupii din restul Spaniei, prin pierderea habitatului, braconaj și vânătoare ilegală”, a declarat Luis Suárez, coordonatorul pentru conservare al World Wildlife Fund în Spania.

„Pierderea rușinoasă a lupilor din Andaluzia este direct legată de lipsa de voință politică din partea guvernului regional de a adopta măsuri de conservare”, a adăugat Suárez.

„Este de neînțeles că, în ciuda unei situații care datează de zeci de ani, lupul nu a fost inclus pe lista speciilor în pericol de dispariție și nu a existat niciun plan de recuperare”, a mai spus el.

În cazul în care ar fi fost clasificat ca fiind în pericol de dispariție, guvernul andaluz ar fi fost obligat din punct de vedere legal să ia măsuri pentru a proteja populația locală de lupi.

Suárez a declarat că, timp de ani de zile, guvernul a fost paralizat de teama unei confruntări cu lobby-ul de vânătoare și cu crescătorii de animale și s-a limitat la monitorizarea populației de lupi.

„Acum are responsabilitatea de a se apuca de treabă pentru a garanta revenirea acestei specii în munții din sud cât mai curând posibil”, a spus el. „Nu mai este timp pentru scuze”.

Spania avea în trecut cea mai mare populație de lupi din Europa. La jumătatea secolului al XIX-lea existau aproximativ 9.000 de lupi distribuiți în întreaga țară. O politică de eradicare a făcut ca în anii 1970 să mai rămână doar câteva sute.

Când otrăvirea a fost interzisă în anii 1970, specia a început să se refacă. La cel mai recent recensământ, în 2021, existau între 2.000 și 2.500 de lupi în 297 de haite, dintre care 90% se aflau în nord-vestul țării, în principal în Castilla y León, Galicia și Asturias, unde se bucurau de statutul de specie protejată, care interzice vânătoarea de lupi din 2021.

Planul de refacere a populației de lupi anunțat de guvernul spaniol în 2021 vizează o creștere cu 18% a populației, de la 297 la 350 de haite. Cu toate acestea, un studiu publicat anul trecut de muzeul de istorie naturală din Madrid sugerează că estimările oficiale privind populația de lupi din Spania sunt prea optimiste și că efectivele sunt mult mai mici decât se afirmă.

„Populațiile sunt evaluate de obicei pe o perioadă de doi ani, ceea ce este insuficient pentru a determina, cu o marjă de eroare semnificativă, dacă o populație este în creștere, în declin sau stabilă”, a declarat Victoria González, cercetător în cadrul proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Chiar și în cazul în care exemplare de lupi sunt monitorizați, există pericolul ca să fie uciși. Caz concret, recent : Lupul cu nr de identificare M 237, cu cip de urmărire de 4000 Euro, ținut în evidență și monitorizat permanent în Elveția. Lupul a parcurs o distanță uriașă, plecând din Elveția și trecând prin Itaia și Austria a ajuns în Ungaria. Aici, a fost împușcat, în județul Borsod, cadavrul ascuns și cipul aruncat în apă ( ulterior recuperat de scafandri ). ( sursa 444.hu )