![bolos, gabriel resources, proces, bursa](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/03/pexels-energepiccom-159888-768x576.webp)
Pieţele bursiere din Europa de Est ar putea fi afectate de taxele vamale anunţate de Donald Trump, arată o analiză Bloomberg
Lăudat ca fiind „dur” şi „isteţ” de preşedintele Donald Trump, premierul Ungariei, Viktor Orban, este printre liderii din Europa de Est care speră că devotamentul faţă de SUA va avea ca rezultat tranzacţii şi câştiguri economice, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.
În schimb, ei ar putea afla că pieţele lor financiare nu pot scăpa de turbulenţele provocate de efectele războiului comercial din SUA şi Europa.
Regiunea este un fel de teren de testare a opiniei potrivit căreia bunăvoinţa lui Trump poate amortiza efectele turbulenţelor din alte zone asupra pieţelor valutare şi bursiere ale unei ţări. Astfel de speranţe au dus la creşteri record la Bursa de la Budapesta, imediat după victoria în alegeri a lui Trump, în timp ce acţiunile firmei de telecomunicaţii 4iG Nyrt au urcat după ce directorul ei general l-a însoţit pe Viktor Orban în vizita lui la reşedinţa privată a lui Trumo din Mar-a-Lago (Florida).
Până acum, efectul Trump încă se menţine. Pieţele bursiere din Europa de Est beneficiază de pe urma angajamentului preşedintelui SUA de a pune capăt războiului declanşat de Rusia în Ucraina, iar cei care se aşteaptă la efecte benefice pentru Ungaria au fost încântaţi vineri, după ce Orban s-a lăudat cu o investiţie americană „semnificativă”.
Totuşi, pe fondul divergenţelor dintre UE şi SUA privind taxele vamale, câştigurile de pe pieţele bursiere par precare. Taxele vamale, despre care Trump a spus că „vor fi cu siguranţă impuse”, ar putea duce la pierderi economice semnificative, o taxă de 10% va şterge 0,5 puncte procentuale din PIB-ul anual, estimează Deutsche Bank AG. Ţintele vizate ar putea include maşini şi bunuri industriale, care sunt deseori asamblate în ţări ca Ungaria şi Slovacia.
Forintul ungar şi coroana cehă sunt printre monedele de pe pieţele emergente cele mai vulnerabile la taxele vamale, apreciază analiştii de la Barclays.
„Ceea ce contează pentru regiune este dacă vor fi taxe vamale drastice impuse Europei, care ar putea provoca o recesiune unei economii europene deja slăbită”, a avertizat Tamas Cser, care gestionează active la firma Hold Alapkezelo Zrt. din Budapesta.
Acesta a adăugat că, deşi raporturile personale ale lui Orban cu Trump l-ar putea ajuta din punct de vedere politic, nu vede cum ar putea ajuta Ungaria să nu fie afectată economic, în contextul efectelor taxelor vamale asupra regiunii.
Orban nu este singurul politician din regiune care se bazează pe relaţia specială cu Trump. Slovacia şi Serbia au lideri naţionalişti asemănători, în timp ce la viitoarele alegeri s-ar putea înregistra derive ale României şi Cehiei spre Trump. Liderul american îşi dezvoltă, de asemenea, legăturile de afaceri în Balcani, printr-o firmă condusă de ginerele său, Jared Kushner.
Situaţia politică este clar un motiv de îngrijorare pentru managerii de fond, de exemplu firma Hold Alapkezelo Zrt, care vede un risc la adresa forintului ungar în urma cheltuielilor guvernamentale dinaintea alegerilor. Majoritatea ţărilor au de asemenea deficite bugetare ridicate, ceea ce provoacă dificultăţi în cazul unui război comercial.
Şi mai mult, în condiţiile în care UE pregăteşte un front unit împotriva tarifelor vamale americane, statul membru UE Ungaria are marjă limitată de manevră pentru a impulsiona legăturile sale cu Trump, susţine Marcus Weyerer, analist la Franklin Templeton Investment Management.
O relaţie strânsă cu liderul american ar putea avea efecte benefice pentru unele economii emergente, cum ar fi Turcia, India şi Argentina, care nu sunt constrânse de reglementările privind apartenenţa la UE. Premierul Indiei, Narendra Modi, a redus unele taxe vamale pentru a se pune bine cu Trump, înainte de călătoria sa în SUA de săptămâna viitoare.
Un alt beneficiar ar putea fi Ucraina. Obligaţiile sale denominate în dolari au avut evoluţii bune după ce Bloomberg a anunţat că în curând SUA vor anunţa un plan pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Între timp, în cadrul UE, Polonia este văzută ca o favorită a investitorilor. Cser a anunţat că Hold Alapkezelo Zrt şi-a majorat expunerea la acţiunile tranzacţionate la Bursa de la Varşovia, care anul acesta au înregistrat un avans de 13%. Zlotul polonez este printre monedele cu cea mai bună performanţă de pe pieţele emergente. Unul din motive este că noul Guvern de la Varşovia a obţinut acces la fondurile europene, în timp ce pentru Ungaria cea mai mare parte a fondurilor a fost îngheţată. De asemenea, investitorii au observat că administraţia SUA ar putea privi favorabil majorarea cheltuielilor de apărare ale Poloniei.
„În pofida oricăror divergenţe între actualul Guvern de la Varşovia şi Trump, cele două ţări împărtăşesc un teren comun în câteva domenii, inclusiv cooperarea militară”, a apreciat Nenad Dinic, analist la Bank Julius Baer.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii