G4Media.ro

Pilonul II de pensii. De ce are nevoie PSD de banii tăi

Pilonul II de pensii. De ce are nevoie PSD de banii tăi

PSD are nevoie de bani pentru viitoarea lege a pensiilor, care va avea un impact de zeci de miliarde de lei. Fondurile care se duc acum la Pilonul II sunt o țintă, pentru că PSD are nevoie să atragă pensionarii în anul electoral 2019. Pilonul II e, însă, o nucă tare pentru trioul Liviu Dragnea – Darius Vâlcov – Lia Olguța Vasilescu, care amușină de un an atât activele deja strânse, cât și contribuțiile viitoare. De aici și bâlbele, baloanele de încercare și actele ratate ale PSD-iștilor. Care nu se vor opri.

Două fraze trebuie reținute din declarația de astăzi a lui Liviu Dragnea despre Pilonul II de pensii.

Prima: ”În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.)” – sursa: Agerpres

A doua: „Banii din pilonul II nu sunt bani privaţi, sunt administraţi privat, sunt banii oamenilor, banii din fondul de pensie sunt tot banii oamenilor” –sursa: Agerpres

Ambele declarații conțin indicii puternice pentru direcția în care vrea să meargă PSD în privința Pilonului II de pensii (pensii obligatorii administrate privat).

În primul rând, șeful PSD arată că ar putea fi suspendate contribuțiile viitoare, în funcție de o analiză care ”se face” la guvern și la partid. Intenția datează din 2017, a mai încălzit-o PSD și la începutul acestui an, iar acum a revenit în actualitate odată cu apariția ”din eroare” în programul legislativ al Guvernului.

Ce înseamnă, de fapt, suspendarea plăților pentru pilonul II? Cel mai probabil se va institui o perioadă tranzitorie, cum scriam încă din 3 aprilie: ”Informaţiile G4Media.ro arată că planul PSD e următorul: va dispărea obligativitatea actuală privind contribuţia la Pilonul II de pensii, iar contribuţia va fi opţională. Aici intervine însă trucul: ca să opteze pentru pilonul II, un angajat va trebui să acţioneze (să facă o cerere, să bifeze o opţiune etc.). Dacă nu va executa respectiva acţiune, toţi banii săi pentru pensie se vor duce automat la bugetul statului, care are nevoie disperată de orice bănuţ de la cetăţeni. Şi imaginaţi-vă presiunea propagandei PSD-iste, care va face totul pentru a-i demonstra că Pilonul II nu merită efortul”.

E posibil ca Guvernul să meargă și mai departe în ce privește contribuțiile: să se inspire din modelul maghiar, unde contribuabilii care au renunțat la Pilonul II au primit ca stimulent banii care reprezintă randamentul fondurilor pe care apucaseră să le plătească.

Al doilea indiciu dat de Liviu Dragnea în conferința de presă de azi e legat de tipul de proprietate asupra sumelor strânse deja la Pilonul II. În lege e stipulat faptul că fondurile acumulate pot fi lăsate moștenire, ceea ce denotă faptul că au un regim privat de proprietate. Negând acest lucru, Liviu Dragnea lasă loc pentru un scenariu care ar permite inclusiv utilizarea de către stat a activelor din Pilonul II. Mă îndoiesc însă că PSD va avea curajul să o facă, ar fi o intruziune fără precedent și cu efecte catastrofale de imagine.

Legea pensiilor va avea un impact major, potrivit informațiilor G4Media.ro, cifrat la câteva zeci de miliarde de lei pe durata aplicării sale în trepte. Or, PSD nu are în momentul acesta resurse suplimentare nici pentru bugetul din 2018 (dacă decide să implementeze legea din iulie), nici pentru bugetul din 2019. Dar are o nevoie certă de a da ceva și pensionarilor, așa cum a încercat să dea și bugetarilor prin legea salarizării unitare. Problema e că, dacă vor stopa contribuțiile la Pilonul II, vor distruge pensiile celor care acum sunt în producție pentru a le mări pensionarilor aflați în plată. O opțiune poate câștigătoare politic pe termen scurt, dar cu efecte serioase pentru societate, pe termen lung.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Tot o sa puna mana pana la urma pe ceva. Ori pe rezerva de aur din Anglia ori pe banii din de la Pilonul II, pentru ca nu mai au de unde da pomeni si nici de unde fura. Nu exclus sa faca ce nu a reusit Tipras in Grecia, sa dea un tun enorm si sa fuga.

  2. Domn Pantazi ,
    Chiar credeti ca acest tip de manipulare prinde la vreun om cat de cat educat .
    Eu am inteles ca totul depinde de optiunea fiecaruia .
    Cand oamenii au fost obligati sa contribuie la pilonul II , nu v-am vazut inflamat .

    • Un om „cat de cat educat” nu foleseste cuvintul „inflamat” decit pentru a descrie o conditie medicala …

    • Vai ce prostii spuneti domnu’ A310, sunteti dovada vie ca democratizarea Internetului a facut cunoscut lumii, ca dincolo de limitele bunului simt, te poti duce oricat. In jos. Cand v-ati luat pseudonimul ca sa nu stie nimeni cine spune prostiile, ca stiti cu siguranta ca spuneti prostii, v-ati referit la avion, sau la automobil? Nu ca ar conta.

    • E simplu cand stai degeaba sa primesti. Ia sa vedem cum ar fi sa mucnesti 12h pe zi 30 de ani pentru ceva ce nu vei primi in veci pentru ca ti-l iau comunistii?

      Despre ce vorbim… tu si restul va bucurati ca primiti indiferent de sursa. Ar putea fi si Rusia… si nu ar conta pentru voi.

    • Da, e fix chestie de opțiune… Ca la alegeri, când ai opțiuni dar nu te duci pt că ești scârbit sau ai program de grătar…
      Lucrurile astea nu se rezolva „benevol”, ci legislativ. Plus că… vizavi de pilonul 2, vorbim de piețe de capital, randamente, lichiditate, investiții. Bani care nu mai lucrează ci se duc cu dedicație in anumite buzunare, publice sau private.

    • Treaba cu…optiunea fiecaruia e ”praf in ochi”, stimate dle…inaripat..! Cati sunt capabili sa se gandeasca la ”ziua de maine” si sa economiseasca intr-un sistem optional? Sa va spun eu: FOARTE PUTINI…! Si uite asa ne vom trezi peste 20-25 de ani, cand raportul salariat/pensionar va fi de 1/3, ca pensia de stat NU poate depasi 1/3 din valoarea unei pensii de astazi…! E un calcul banal, dar cine sa-l faca, Volguta, sau nenea ala cu tablourile din cimitir…?!

    • Ce optiune am daca mi se suspenda plata ? Si de ce trebuie oprit ceva care functioneaza de 10 ani ? Daca voiau sa ne lase sa optam nu faceau nici o suspendare dar foamea de banii … fura de la viitorii pensionari pentru a da celor de astazi.

    • ai ajuns si aici musiu?….. te-au delegat de la partid sa te ocupi si de g4? sau ti-e drag tapalaga si pantazi si nu poti fara ei?…ah….asta e….. tu nu existi fara cei doi….

    • Domnu’ avion, din resurse proprii statul roman nu poate sa plateasca fondul de pensii actual. De aceea se imprumuta luna de luna. In conditiile in care forta de munca scade numeric intr-o maniera ingrijoratoare cine cred aripile dvs. ca va plati pensiile in anul, sa zicem, 2035?

  3. Are cineva cum imi retrag banii din orice sisstem de pensii si sa semnez ca nu doresc sa primesc?

    • Ti-ai schimbat nick-ul, dar tot userul „asistat” esti, tot un postac PSDist esti, fiindca nimeni altcineva nu face greselile tale de gramatica. Si tu ai partea ta de vina pentru sabotarea Romaniei, fara prosti ca tine Dragnea n-ar fi ajuns atat de departe.

  4. Mie imi miroase a faliment. Oare intram in incapacitate de plata? Deja salariile se dau doar pe jumatate in unele sectoare sau intarzie cu saptamanile. Maririle si le-au luat inapoi. Investitii zero… samd.

    • Am senzatia ca totul merge pe pilot automat in stare de avarie. Sunt surprins ca nu s-au dublat preturile deja…

    • nu miroase, ci pute rau

      Datoria publica totala la 31 decembrie 2016 = 339.080,2 milioane RON
      Datoria publica totala la 28 februarie 2018 = 372.707,4 milioane RON
      guvernarile PSDracnea au imprumutat IN PLUS peste 32,5 miliarde RON intr-un an si doua luni, adica ~7 MILIARDE DE EURO intr-o perioada in care economia „duduie” pe baza salariilor bugetarilor crescute pentru a alimenta consumul din IMPORTURI, care ne provoaca o gaura in balanta comerciala de ~1 MILIARD DE EURO PE LUNA

      si aceasta situatie dureaza de pe vremea lui Ponta, care l-a avut eminenta cacanie tot pe Cristian Socol, o nulitate economica socialista, adept al dezvoltarii pe baza de consum, flancat tot de „valuarea” Valcov si „discotecarul” Teodorovici.

      Practic, PSD imprumuta bani cu dobanda pe spinarea romanilor ca sa dezvolte capacitatile de productie din Strainezia. Asta de romani verzi ce is.

  5. Soros americanu vă fură pilonu, Liviu se luptă să vă facă oameni !

    • Sigur, Liviu se lupta sa ne inrobeasca pentru a avea ajutor social sa dea prostilor care mai voteaza PSD.

  6. Daca e vorba de optiune, as putea opta ca toata contributia la pensii sa mearga in pilonul 2?

  7. Societatea romaneasca e proasta de bubuie si va crede orice ii spune minidictatorul Dragnea.

    Cine are minte va ramane la pilonul II.

  8. De 30 de ani toti au fost la putere și nici unul nu a fost mai bun.toti au furat banii romanilor (partid sindicat utc si alte ) nimeni nu a scris nimic. Acum acuzam guvernul. Lasa-tii sa guverneze.Pd-l la-ti lasat doua mandate.vorbiti de bani de pensii. Cei care au contribuit la sistemul de stat obligatoriu de ce nu au dreptul la o pensie decenta.Aparati doar sistemul privat.Rusine sa va fie

  9. Pilonul I – contribuția ta este împrăștiată instantaneu către pensionarii actuali. Ce pensie ai să primești TU

    • … pe această contribuție? Simplu: peste 20 de ani vei primi pensie din contribuțiile plătite ATUNCI de angajați. Numărul de români scade an de an, numărul de români care emigrează crește an de an, calculați-vă singuri ce pensie veți primi pe pilonul I :).
      Pilonul II – contribuțiile pe care le plătești lună de lună intră într-un FOND care este AL TĂU. Fondul este administrat privat, dar banii sunt ai tăi, și spre deosebire de administratorii de bloc administratorii privați nu îți pot fura banii, nu îi pot investi în instrumente riscante, și banca răspunde în solidar cu administratorii. De peste 10 ani de când există pilonul II fondurile au crescut (cu mult) peste rata inflației. Deci oamenii care au dat bani la pilonul II au mai mulți bani la valoarea reală. Oamenii care au dat bani la pilonul I au o promisiune: viitorii angajați le vor plăti pensiile 😀