G4Media.ro

Pintea, întrebată dacă tragedia de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca putea fi…

Pintea, întrebată dacă tragedia de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca putea fi prevenită: O primă opinie, personală, da, eu cred că da

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică seară, la Buzău, că prima opinie pe care şi-a format-o referitor la cazul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca este că tragedia putea fi prevenită. „Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical”, a spus Pintea, menţionând că sindicatul nu a solicitat Ministerului Sănătăţii angajarea de personal, ci doar sporuri salariale, transmite News.ro

Sorina Pintea a declarat că nu va pleca de la Buzău până când nu se va finaliza partea de anchetă care ţine de Ministerul Sănătăţii.

„Am trimis Corpul de control aici pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Am considerat că este mai bine să vin şi, împreună cu cei de la Corpul de control, să finalizăm în seara aceasta toate cercetările care ţin de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea trage nişte concluzii şi a lua nişte măsuri urgente. Vă voi prezenta datele finale, nu plec de aici până nu finalizează Corpul de control raportul”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Pintea a spus că între timp a fost informată şi a primit date preliminare.

„Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical”, a mai spus ea.

Pintea a precizat că reprezentanţii conducerii spitalului de la Săpoca nu au făcut nicio solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea unei firme de pază, iar în statul de funcţii al acestui spital în 2016 erau 828 de posturi, iar acum sunt 873 de posturi.

„Deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă au fost scoase la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”, a afirmat Pintea.

Ea a adăugat că solicitările sindicatului de acolo au fost doar pentru sporuri salariale, nu pentru angajarea de personal.

„Invocau, bineînţeles, condiţiile periculoase, dar în acest spital, în spitalele de psihiatrie, sporurile sunt între 55 şi 75 la sută. Guvernul României, dacă ţineţi minte, a făcut anul trecut o modificare a legii salarizării astfel încât să se asigure la finanţare sporul minim – 55 la sută. Până la 75 la sută spitalul putea din venituri proprii să stimuleze pe cei care lucrează în secţiile de maximă siguranţă, aşa cum spun ei. Deci solicitările sindicatului au venit strict pentru sporuri, nemulţumiţi că nu au maxim 75 la sută şi au minim 55 la sută asigurat de stat”, a susţinut Pintea.

Întrebată dacă această tragedie ar fi putut fi prevenită, Pintea a spus: „O primă opinie, personală, da, eu cred că da„.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a pornit, duminică, spre Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta internă care se desfăşoară acolo şi pentru a oferi tot sprijinul procurorilor. ”Orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Pintea pe Facebook.

”În urma informării în permanenţă a premierului, la dispoziţia acesteia, am pornit de urgenţă la Spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută şi pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Este un caz tragic care impune rigoare în analiză şi măsuri urgene. Am spus de fiecare dată că siguranţa şi sănătatea pacienţilor sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris, duminică, pe Facebook, Sorina Pintea.

Aceasta a transmis condoleanţe familiilor pacienţilor ucişi.

”Suntem alături de familiile îndurerate şi le transmitem toată compasiunea noastră, precum şi asigurarea faptului că toţi cei ce se vor dovedi vinovaţi vor plăti”, a mai scris Pintea.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că Sorina Pintea a trimis la Săpoca Corpul de control.

Patru persoane au murit şi nouă au fost rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au spus că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii au afirmat că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

”Conducerea Sindicatului Sanitas Săpoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care şi-au pierdut viaţa pacienţii din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuţii intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil că în weekend o asistenţă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au scris, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Sanitas Săpoca.

Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.

Managerul unităţii medicale, Viorica Mihălaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, la momentul incidentului, în secţie erau şase asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi.

Sursa Foto: Inauam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Radiografia spitalului de psihiatrie Săpoca în cifre brute: Cheltuieli lunare de peste 1 milion de euro numai pentru salariile angajaților

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cata ticalosie! Tot salariatii sunt de vina. Este de notorietate lipsa de personal dar ministresa nu stie. Cucoana o fi auzit dr supraveghere video? Cum crede cucoana ca un numar de 7 persoana poate supraveghea 75 de bolnavi psihici.Cat persona supravegheaza un potentat al vremii? De ce oare le este frica daca afirma ca lucreaza in interesul nistr? Cand o sa va trezizi guvernantilor?

  2. Guvernanții tovarasei Veorica sunt de dus la Sapoca! Până atunci să vină DNA să vă ia! Pe toți pentru că ați distrus țara din temelii! Iar fără voi ne-ar fi mai bine! Ori plecați de bunăvoie ori vă dăm jos cu forța! Î? Cum preferați ordinarilor?

  3. Un ministru cu opinii personale la fiecare eșec, rateu, dezastru al sistemului pe care îl executa. Halal!

  4. Judetele PSDiste sunt in dezagregare, cumva?!
    Crime peste crime, prostitutie, retele de traficanti de carne vie, violente de neimaginat Zi de ZI, asa arata judetele PSDiste…
    Veorica e mandra…

  5. In luna noiembrie va avea loc examenul de rezidențiat. Să vedem cate posturi în spitale vor scoate. Așa se vor ocupa de medici competenți nu prin cunoștințe. Dar tare mă îndoiesc că se mai poate face ceva in tara asta indiferent ce se va întâmpla. Nu le pasa de oameni, nu le pasa de persoanele profesioniste, vor doar slugi și se vede rezultatul. Corupția ucide!

  6. La rezidentiat nu se scot locuri in spitale, ala e rezidentiatul pe post pe care multi il accepta pentru ca au dat deja de cateva ori si au picat. In mod normal ar trebui sa mearga acolo dupa ce termina, orase gen Pascani, mici adica. Dar dupa ce termina, stau cateva luni si vaai, pai ce eu am venit sa ma-ngrop aici si pleaca. Normal ar trebui sa plateasca despagubiri, pentru ca spitalul respectiv le-a platit salariul pe timpul rezidentiatului si a stat cu nadejdea ca dupa 5 ani vor avea medic specialist. Dar n-am auzit pe nimeni sa fi platit.

  7. Toti manageri sunt pusi politic..nu o sa pateasca nimic managerul nici de data asta..
    Cati manageri de spital au fost demisi dupa controalele inopinante facute de doamna ministru..cand afirma ca sau gazit probleme in spitale….nici unul…

  8. Nerusinata si obraznica asta de pintea, care facea romanii ”un popor de hoti”, la fiecare criza care apare in sistemul de sanatate, si nu e luna sa nu fie cate una : de medicamente, de personal, de card de sanatate, de gripa nu stiu care, iese pe sticla si declara ca ”da, se putea face mult mai mult”, de parca altcineva este ministru al sanatatii, nu ea, o incompetenta care sta acolo si nu face NIMIC, decat plimbari si controale la 12 noaptea. DEMISIA, nesimtito, nu stii decat sa acuzi pe altii ca toti psdistii ordinari, iar de facut nu faci decat din gura!