Copii aflați în tabără la Păltiniș (Sibiu), cu simptome de enterocolită / 15 copii au ajuns la spital / DSP face anchetă epidemiologică la hotel
A fost activat Planul Roșu de intervenție în județul Sibiu, vineri seară, după ce, în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a solicitat ajutor medical la un hotel, după ce mai mulți minori acuzau stări de rău si simptome de enterocolită.
UPDATE ora 9.32: Cei 15 copii din tabăra din Păltiniş, internaţi cu simptome de gastroeneterocolită, „nu au avut forma severă a bolii”, 13 dintre ei fiind externaţi în cursul nopţii, iar ceilalţi doi – internaţi în secţia Boli Infecţioase, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie, Ioana Mătăcuţă.
„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice. S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”, a precizat Ioana Mătăcuţă.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş unde au fost cazaţi copiii şi unde au servit masa. Directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, a declarat pentru Agerpres că s-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la copii.
„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a spus Cojocaru.
Potrivit acestuia, în cursul nopţii au fost deja duse probele recoltate la laboratorul DSP pentru a începe analizele şi a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor.
„Ancheta epidemiologică şi prelevarea de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a adăugat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.
Copiii care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu sunt din Bucureşti şi judeţul Mehedinţi şi erau în tabără, începând de miercuri, la un hotel din staţiunea Păltiniş. În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii potrivit DSP. Primele simptome de enterocolită au apărut la o parte dintre copii după masa de dimineaţă, iar la restul după mâncarea de la prânz. Copiii au servit printre altele lactate, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste, dar şi preparate din carne de porc şi pasăre.
UPDATE, sâmbătă, ora 7.00: În urma evaluării medicale efectuate la fața locului, 15 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani, au fost transportați la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, conștienți, a anunțat ISU.
Planul roșu de intervenție a fost dezactivat.
UPDATE, ora 23.43
Până în aceste moment 9 minori au fost preluați de echipajele medical prezente la fața locului și sunt transportați la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, iar alți 3 minori acuză stări de rău și sunt în evaluare medicală, anunță ISU Sibiu.
UPDATE, ora 23.10
Din primele informații sunt 147 de copii cazați la hotelul unde s-au semnalat cazurile cu simptome de enterocolită.
”Aceștia sunt evaluați de către echipajele medicale alocate la caz”, anunță slt. Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.
Articolul inițial:
”La fața locului au fost alocate o autospecială pentru transport victime multiple, o unitate de Terapie Intensivă Mobilă, un microbuz și 3 ambulanțe aparținând serviciului județean de ambulanță”, anunță ISU Sibiu.
Misiunea este în dinamică .
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank