G4Media.ro

Planeta Marte este lovită de sute de roci spațiale de mărimea unei…

Sursa foto: EMM/EXI/Dimitra Atri/NYU Abu Dhabi Center for Astrophysics and Space Science

Planeta Marte este lovită de sute de roci spațiale de mărimea unei mingi de baschet în fiecare an

Sute de roci spațiale de mărimea unei mingi de baschet se izbesc de Marte în fiecare an, lăsând în urmă cratere de impact și provocând zgomote pe planeta roșie, potrivit unei noi cercetări, relatează CNN.

Planificatorii de misiuni ar putea folosi aceste revelații, înregistrate în datele colectate de o misiune NASA care s-a retras, pentru a stabili unde să aterizeze viitoarele misiuni robotizate, precum și echipajele de astronauți pe planeta roșie.

Organizatorii misiunilor s-ar putea folosi de aceste descoperiri, înregistrate în datele colectate de o misiune NASA, pentru a stabili unde vor ateriza viitori roboți, precum și echipajele de astronauți pe planeta roșie.

Misiunea InSight a NASA s-a încheiat în decembrie 2022, când modulul de aterizare staționar a pierdut lupta cu o acumulare de praf marțian pe panourile sale solare, însă multitudinea de date colectate de nava spațială continuă să alimenteze noi cercetări.

Modulul de aterizare a transportat primul seismometru pe Marte, iar instrumentul sensibil a fost capabil să detecteze unde seismice care s-au produs la mii de kilometri distanță de locația InSight din Elysium Planitia, o câmpie netedă situată la nord de ecuatorul planetei.

În timpul aflării sale pe Marte, InSight și-a folosit seismometrul pentru a detecta peste 1 300 de cutremure marțiene, care au loc atunci când suprafața subterană a planetei se fisurează din cauza presiunii și căldurii.

Dar InSight a capturat și dovezi ale meteoroizilor care s-au prăbușit pe Marte.

Meteoroizii sunt roci spațiale care s-au desprins din corpuri stâncoase mai mari și au dimensiuni care variază de la boabe de praf la mici asteroizi, potrivit NASA. Cunoscuți drept meteoroizi atunci când se află încă în spațiu, aceștia sunt denumiți meteoriți atunci când traversează atmosfera Pământului sau a altor planete.

Oamenii de știință s-au întrebat de ce nu au fost detectate mai multe impacturi pe Marte, deoarece planeta este situată lângă centura principală de asteroizi a sistemului nostru solar, de unde multe roci spațiale ies pentru a lovi suprafața marțiană. Atmosfera marțiană are doar 1% din grosimea atmosferei terestre, ceea ce înseamnă că mai mulți meteoroizi trec prin ea fără să se dezintegreze.

Un meteoroid a lovit atmosfera marțiană pe 5 septembrie 2021, iar apoi a explodat în cel puțin trei fragmente, fiecare lăsând în urmă un crater pe suprafața planetei roșii. Și a fost doar începutul.

Căutarea de cratere proaspete

Din 2021, cercetătorii au analizat datele InSight și au stabilit că rocile spațiale bombardează Marte mai frecvent decât se credea, de două până la 10 ori mai mult decât estimările anterioare, potrivit unui nou studiu publicat vineri în revista Science Advances.

„Este posibil ca Marte să fie mai activă din punct de vedere geologic decât am crezut, ceea ce are implicații asupra vârstei și evoluției suprafeței planetei”, a declarat într-o conferință autorul principal al studiului, Ingrid Daubar, profesor asociat de științe ale Pământului, mediului și planetare la Universitatea Brown. „Rezultatele noastre se bazează pe un număr mic de exemple pe care le avem la dispoziție, dar estimarea ratei actuale a impactului sugerează că planeta este lovită mult mai frecvent decât putem vedea folosind doar imagistica.”

Echipa a identificat opt noi cratere de impact create de meteoroizi din datele InSight, pe care orbitatoarele care înconjoară planeta nu le-au observat anterior. Șase dintre cratere se aflau în apropierea locului de aterizare al InSight, iar două dintre impacturile îndepărtate au fost unele dintre cele mai mari detectate vreodată de oamenii de știință care au observat planeta roșie, conform studiului.

Fiecare dintre cele două impacturi mari a lăsat în urmă cratere de mărimea unui teren de fotbal și au avut loc la 97 de zile distanță.

„La un impact de această dimensiune ne-am aștepta să se întâmple poate o dată la câteva decenii, poate chiar o dată în viață, dar iată că avem două impacturi la distanță de peste 90 de zile”, a declarat Daubar. „Ar putea fi doar o coincidență nebunească, dar există o probabilitate foarte, foarte mică să fie doar o coincidență. Ceea ce este mai probabil este că fie cele două impacturi mari sunt legate, fie rata de impact este mult mai mare pentru Marte decât am crezut că este.”

Echipa a comparat datele colectate de InSight cu cele luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA pentru a stabili unde au avut loc impacturile. Imaginile înainte și după au permis echipei să confirme opt dintre cratere. Este posibil ca InSight să fi înregistrat mai multe impacturi în timpul misiunii sale, iar echipa intenționează să continue să cerceteze datele și să caute dovezi orbitale ale craterelor noi.

„Impacturile planetare au loc în tot sistemul solar în permanență”, a declarat Daubar. „Suntem interesați să studiem acest lucru pe Marte deoarece putem compara și contrasta ceea ce se întâmplă pe Marte cu ceea ce se întâmplă pe Pământ. Acest lucru este important pentru a înțelege sistemul nostru solar, ce se află în el și cum arată populația de corpuri cu impact din sistemul nostru solar – atât ca pericole pentru Pământ, cât și din punct de vedere istoric pentru alte planete.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...