G4Media.ro

Plângere a unor asociaţii catolice din Franţa împotriva Charlie Hebdo pentru incitare…

sursa foto: Captură video

Plângere a unor asociaţii catolice din Franţa împotriva Charlie Hebdo pentru incitare la ură religioasă

Două asociaţii catolice din Franţa au depus marţi o plângere la Paris împotriva săptămânalului de satiră Charlie Hebdo pentru „incitare şi provocare la ură religioasă”, după publicarea pe 16 august a unei caricaturi a Fecioarei Maria, informează AFP, citată de Agerpres.

Acel desen a fost publicat a doua zi după sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului de acest săptămânal cunoscut pentru umorul său ireverenţios faţă de toate religiile, victimă a unui atac jihadist ucigaş comis în 2015 şi care a decimat redacţia sa din Paris.

Caricatura o reprezenta pe Fecioara Maria, „figura feminină de identificare pentru creştinii din lumea întreagă”, cu simptome cauzate de mpox „şi insultată prin injurii precum ‘târfă’, ‘scroafă’, ‘târâtură’, ‘nenorocită’ şi ‘mincinoasă'”, au explicat cele două asociaţii, a căror plângere a putut fi consultată de AFP.

Desenul era însoţit de următorul mesaj explicativ: „Variola maimuţei: prima apariţie a virusului în Europa”, în contextul în care un caz de mpox a fost semnalat în Suedia.

Plângerea a fost depusă la Tribunalul Judiciar din Paris de asociaţiile „Marie de Nazareth” şi „La Petite Voie”, cea din urmă fiind editorul site-ului tribunechretienne.com.

După publicarea caricaturii, Tribune chretienne denunţase deja „o incitare gratuită la ură faţă de catolicii din Franţa” şi a lansat o petiţie pentru a obţine retragerea desenului.

La sfârşitul lunii iulie, forurile catolice s-au declarat indignate din cauza „scenelor de derâdere şi de persiflare a creştinismului” din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, făcând aluzie la o secvenţă care punea în scenă mai mulţi travestiţi şi care făcea trimitere la Cina cea de Taină, ultima masă luată de Isus alături de apostolii săi.

„Poţi să râzi de Dumnezeu (…), dar fără să ofensezi sentimentele religioase ale credincioşilor”, a avertizat papa Francisc la mijlocul lunii iunie, în timpul unei întâlniri cu 100 de umorişti din 15 ţări.

Întrebat despre libertatea de exprimare a caricaturiştilor după atacul comis asupra redacţiei Charlie Hebdo în 2015, liderul de la Vatican a răspuns astfel: „Dacă un bun prieten vorbeşte urât despre mama mea, el se poate aştepta la o lovitură de pumn, iar asta este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere!”.

Declaraţiile sale au fost interpretate atunci ca aproape o justificare a atacului jihadist. Autorii acestuia au vrut să îi pedepsească pe jurnaliştii de la Charlie Hebdo, un săptămânal cu o tonalitate vădit atee şi anticlericală şi care a publicat inclusiv caricaturi ale profetului musulman Mahomed.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Sa se asocieze cu un muftiu ca să aibă mai multă ascultare…

  2. Je suis Charlie etc. Dar:
    Adevarata problema la Charlie Hebdo e calitatea umorului; lipsa ei, de fapt. Slab, tata! Slab rau! TNR (ca sa luam un exemplu mai cunoscut de romani) le da clasa, chiar si la caricaturi.
    Ma rog, asta e perceptia mea si vine din ceea ce cred eu ca e umor…

    • Cred ca cei ce cumpara revista pot judeca ce calitate are umorul lor. Faptul ca bigotii din toate religiile se simt ofensati de libertatea de exprimare arata ca CH are calitate si umorul e apreciat de multa lume. Cat despre iubitorii de TNR care e mai potrivit nivelului lor intelectual sa fie linistiti nimeni nu e deranjat de umorul de autobaza

    • Iar bigotii nu sunt dotati cu simtul umorului, in niciun caz.