
Planul Comisiei Europene de a pune capăt importurilor de petrol și gaze din Rusia va fi prezentat în luna mai, după două amânări
Comisia Europeană va anunța o strategie mai detaliată pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia luna viitoare, a declarat luni, după ce a amânat de două ori planul, scrie Reuters.
UE s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili ruși până în 2027, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina în 2022, însă Comisia a amânat publicarea „foii de parcurs” privind modalitățile de realizare. Planul trebuia să fie publicat inițial luna trecută. Comisia va publica acum foaia de parcurs pe 6 mai, se arată într-o agendă publicată luni.
Întârzierile s-au datorat în parte incertitudinii legate de tarifele planificate de președintele american Donald Trump, comerțul cu energie putând interveni în discuțiile comerciale dintre UE și SUA, au declarat surse din UE pentru Reuters.
În timp ce livrările de gaz rusesc prin conducte au scăzut din 2022, UE și-a majorat importurile de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc anul trecut, iar blocul a obținut încă 19% din totalul aprovizionării cu gaz și GNL din Rusia în 2024.
Spre deosebire de petrol, UE nu a impus sancțiuni asupra importurilor de gaz rusesc.
Ungaria a promis să blocheze sancțiunile energetice rusești, care necesită aprobarea unanimă a țărilor UE, în timp ce alte guverne au semnalat, de asemenea, că nu sunt dispuse să aprobe sancțiuni privind GNL-ul rusesc înainte ca UE să asigure aprovizionarea alternativă.
Comisia nu a indicat ce instrumente intenționează să propună pentru a accelera eliminarea energiei rusești. Analiștii de la think tank-ul Bruegel, cu sediul la Bruxelles, au sugerat ca UE să impună tarife la importurile de gaz rusesc.
Renunțarea completă la gazul rusesc ar însemna pentru UE mai multe achiziții de la furnizori precum Statele Unite.
UE a declarat că ar lua în considerare posibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din Statele Unite, iar Trump a declarat că vânzarea mai multor produse energetice către Europa ar fi un obiectiv-cheie al eforturilor administrației sale de a elimina deficitul comercial cu UE.
GNL-ul din SUA a ajutat la acoperirea deficitului de aprovizionare al Europei în timpul crizei energetice din 2022. Anul trecut, SUA a fost al treilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după Rusia și principalul furnizor, Norvegia.
Dar unele întreprinderi și diplomați ai UE se tem că dependența de gazul american a devenit o vulnerabilitate, după ce Trump a indicat că energia va fi o monedă de schimb în negocierile comerciale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.