G4Media.ro

Planul gigantic al UE pentru relansare economică: tensiuni între Germania și Parlamentul…

Planul gigantic al UE pentru relansare economică: tensiuni între Germania și Parlamentul European pe tema statului de drept

Germania acuză Parlamentul European că tergiversează aprobarea planului financiar fără precedent propus de liderii UE, în valoare de 1.800 de miliarde de euro, pentru relansarea economiei europene. Ambasadorul german pe lângă UE susține că eurodeputații întârzie aprobarea pachetului financiar pentru că vor să condiționeze fondurile europene de respectarea statului de drept.

”Fără un acord rapid între Consiliul UE și Parlament pentru cadrul bugetar există riscul de a întârzia planul de relansare. Sunt foarte îngrijorat să vă progresul extrem de lent. Trebuie să accelerăm negocierile, Consiliul UE propune europarlamentarilor să lucrăm și în week-end-uri”, a declarat ambasadorul Michael Clauss pentru Le Figaro.

Armin Wisdorff, purtător de cuvânt al Parlamentului European, aruncă însă vina pe statele membre reunite în Consiliul UE, arătând că acestea nu au ținut cont la stabilirea pachetului financiar de condițiile stabilite de eurodeputați încă din 2019.

Miza este condiționarea fondurilor europene de statul de drept, cerută insistent de Parlamentul European și care ar pune mari probleme Poloniei și Ungariei – ambele state având declanșate proceduri punitive în acest sens. Acordul la care au ajuns în luna iulie șefii de stat de și guvern ai statelor membre prevede o asemenea condiționare, dar formularea din acordul politic e extrem de vagă, iar Parlamentul European cere o formulare mult mai dură.

De altfel, Germania nu e singura care pune presiune pe Parlamentul European. Polonia s-a alăturat Ungariei în a ameninţa cu blocarea bugetului UE de 1.8 trilioane de euro şi a pachetului de redresare economică post-COVID din cauza temerilor privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept.

După summitul UE din iulie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că a reuşit să asigure măsuri sigure de protecţie a statului de drept. În discursul ei de săptămâna trecută asupra stării UE, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a vorbit şi ea despre legătura strânsă dintre fondurile UE şi statul de drept, dar accentul a fost pus asupra prevenirii fraudelor, corupţiei şi conflictelor de interese, şi mai puţin pe blocarea banilor pentru ţările care încalcă principiile generale ale UE.

O confuzie în acest sens a apărut imediat după anunţarea măsurii în iulie. Deşi Declaraţia Consiliului European adoptată la finalul reuniunii vorbea clar despre condiţionarea fondurilor de respectarea statului de drept, premierii Ungariei şi Poloniei au susţinut contrariul în declaraţiile lor publice.

„Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.

Context. Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma în luna iulie, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19. Pachetul e format din două părți distincte, potrivit Concluziilor finale ale summitului:

  • Bugetul multianual normal al UE pentru șapte ani – total 1.074 miliarde euro (1,07 trilioane euro)
  • Next Generation EU – Fondul special de relansare economică, realizat în urma împrumuturilor comune în numele UE pentru prima oară în istorie, în valoare de 750 de miliarde de euro. NGEU va fi împărțit astfel statelor membre: 390 de miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabil și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi

De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”Consiliul European va reveni rapid asupra chestiunii respective”.

Foto: Sediul Parlamentului European din Bruxelles / Sursa: pixabay.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Germania crede că statele UE vor depasi Rusia si SUA prin acte teroriste de distrugere și corupție instituțională.

    • De unde stii tu ce crede Germania? Toate gunoaiele rusesti care posteaza minciuni aici pe site se cred clarvazatori.

  2. Legea talionului nu ține cont de scuze.

  3. Polonia si Ungaria, deocamdata , se opun conditionarii privind acordarea fondurilor europene de relansare de respectarea statului de drept. Dl. Orban zice ca noi am venit din comunism, mai usor cu statul de drept, mai ne comportam nitel ca in comunism, va spunem noi cand terminam. Cand te gandesti ca Germania s-a redresat cu planul Marshall imediat dupa razboi, putea sa ceara banii, dar neaparat si o pasuire de mentalitate, respectiv comportament. Mda.
    Daca se opuneau la aceasta valoare la aderarea la UE, nici nu mai aderau , ”Statul de drept” e una dintre valorile componente ale Obiectivelor UE inca de pe vremea Tratatului de la Lisabona si spuneau simplu: ” Nu putem, nu vrem asta!” si isi vedea fiecare de drumul sau, e adevarat ca noi circulam putin prin Ucraina, apoi prin Slovacia sau pe mare ori pe un pod aerian si tot ajungeam la destinatie .
    Se preconizeaza ca in viitorul apropiat se va schimba modul de adoptare a deciziilor Consiliului European si unanimitatea va fi inlocuita cu o forma de majoritate, nu stiu cum se va intampla asta cu opozitia stiuta, dar pana acolo sa nu ne mire cand cineva nu va da doi bani de tratatele semnate sau pe dreptul international, de ex. Marea Britanie .
    Vazand cat de interesanta devine politica inalta europeana ma gandesc sa punem repede padurile inapoi, oameni fara simtul istoriei, ca in loc sa ridicam statui copacilor, noi dam cu ei de-a azvarlitea, ne mai jucam putin.

  4. Europarlamentarii au fost votați direct de cetățenii UE, în timp ce Consiliul și Comisia au membri numiți. Așa că domnii ajunși acolo pe pile, negocieri și networking să facă bine să țină cont de voința cetățenilor, voință reprezentată de Parlamentul European.

    • vointa este statul de drept restul e dictatura .

    • Voința cetățenilor UE și a parlamentului european e să fie respectat statul de drept. Cui nu-i place, să se mute în Coreea de Nord, China, Rusia, Turcia, exemple sunt destule.

  5. „Statul de drept” este o manevra diversionista prin care despotii occidentali si satrapul lor, Robotul de Bucatarie, urmaresc rescrierea modului de impartire a banului de la UE. Din pacate pentru ei, polonezii si maghiarii au reusit sa mentina un guvern relativ neinrobit.

    Daca germanii si francezii vor doar Apanova si badante ieftine, si pacalesc popoarele sarace sa permita inscaunarea unor scaune pliante, ar trebui sa incerce alte manevre. Aia cu „saracii homosexuali” nu merge. Chiar si corupzionen nu are cum functiona, cand spaga nu vine decat vest -> est. S-o bage mai in fata pe Clotilda Stop Avort.

    • Statul de drept este dovada ca o tara poate trai liber pe baza unor legi, nu arbitrar dupa vointa unui dictator gen Putin in Rusia.

  6. batii cimpii lejer

  7. Tari sarace si fudule.
    Vai de mama lor daca se desfiinteaza UE, fara banii tarilor bogate si valoroase din nordul si vestul europei, le vor da rusii din nou m@ie la greu.