G4Media.ro

Planul iliberal pentru Europa

Facebook

Planul iliberal pentru Europa

Viziunea politică a lui Viktor Orban s-ar putea să nu fie suficientă pentru cucerirea Parlamentului European, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA într-o analiză preluată de Rador.

Cel puțin de două mandate, în fiecare campanie pentru europarlament apar declarații privind creșterea însemnată a sprijinului pentru forțele populiste, care ar putea să clatine vechea ordine și să influențeze considerabil politica UE. “De fiecare dată, aceste forțe câștigă teren, dar nu cât se așteaptă ele” – recunoaște Basile Ridard, expert belgian la Institutul Egmont.

“De data aceasta, câștigurile ar putea fi mai mari, deoarece a apărut un nou factor important: criza migrației, care crește sprijinul pentru forțele numite de Orban neliberale”, adaugă. Este suficient însă pentru cucerirea Parlamentului European (PE) în alegerile planificate în 23-26 mai 2019? Cunoscătorii europeni ai politicii se îndoiesc.

“Alegerile în sine, apoi construcția PE mai curând nu le vor permite să joace un rol crucial” – consideră Ridard.

Potrivit celui mai recent sondaj paneuropean realizat de Thomson Reuters, forțele curentului principal vor pierde mandate în PE. Cea mai mare fracțiune, Partidul Popular European creștin, va avea 180 de mandate, cu 39 mai puțin, iar socialiștii și democrații – 154, adică cu 35 mai puțin. Aceasta înseamnă că principalele două partide politice împreună nu vor avea majoritatea, ceea ce poate îngreuna atât procesul ocupării celor mai înalte funcții în UE, cât și dictarea cursului Uniunii.

Dar deja cu ajutorul ALDE, grupare liberală, ar fi posibil acest lucru. ALDE va primi 104 mandate, 36 mai multe decât acum. Liberalii vor fi puternici, mai ales dacă, potrivit posibilității actuale, li se vor alătura partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, și spaniolii din partidul Ciudadanos. Acest trio va avea deja majoritatea.

Sondajul Thomson Reuters indică rezultate puțin mai bune ale partidelor eurosceptice în mai 2019: în total cu 20 până la 23 mandate. Sprijinul pentru ele poate însă să mai crească, dar aceasta nu înseamnă schimbarea cursului în UE, căci, dacă partidele curentului principal, creștinii, socialiștii și liberalii, vor fi capabili să colaboreze, pe eurosceptici îi divizează multe. Deja de acum sunt în trei fracțiuni. Chiar și în cadrul unei singure fracțiuni se vede o împărțire în Nord și Sud. Populiștii din Sud sunt pentru transferuri financiare mai mari în zona euro, lucru pe care grupările eurosceptice din Germania, Austria și Olanda nu-l vor accepta niciodată. La fel, în cazul transferurilor în cadrul politicii de coeziune ar putea în viitor să apară deosebiri de opinii între PiS și Fidesz, dacă s-ar ajunge la încercări de colaborare” – apreciază Pieter Cleppe, expert la Open Europe.

Pe creșterea însemnătății forțelor eurosceptice, în primul rând antiimigrație, mizează Viktor Orban. Premierul Ungariei a ținut în weekend-ul recent o cuvântare programatică în Ardealul din România locuit de o minoritate ungară. Nu și-a ascuns aversiunea față de democrația liberală occidentală, spunând că acesta este liberalism, și nu democrație.

Despre Comisia Europeană a spus că este simbolul decăderii. Acum două săptămâni, CE a trimis la Curtea Uniunii propunerea împotriva Ungariei, pentru – în opinia ei – modificările în prevederile antiimigrație aflate în dezacord cu legea Uniunii. Orban, care exercită puterea în urma alegerilor câștigate deja pentru a treia oară la rând, știe bine că retorica antiimigrație duce la creșterea popularității sale în Ungaria. În disputa cu Bruxelles-ul este de la începutul exercitării funcției de premier, adică din anul 2010. A adoptat însă întotdeauna tactica concesiilor mici. În cazul recentei legislații nu are de gând să cedeze nici măcar un pas, întrucât este tot mai convins că din outsider european va deveni trendsetter.

Și acest lucru deja nu numai în Europa Centrală și de Est, între care și în Polonia, unde se află la putere partidul PiS ce îi este aproape, dar și în Occident, de exemplu în Germania, unde câștigă în popularitate Alternativa pentru Germania, iar partidul bavarez se deplasează tot mai mult pe o poziție antiimigrație extremistă. Și în Austria, unde Partidul Libertății populist formează guvernul, al cărui premier creștin, Sebastian Kurz, în problemele migrației se află în același val ca Orban. Și, în fine, în Italia, unde șeful MAI, în opinia multora de fapt premier, este șeful Ligii, grupare antiimigrație, Matteo Salvini.

Orban joacă dur, ceea ce nu place multor aliați ai săi în Partidul Popular European, de ex. creștinilor din Belgia și Olanda. Deocamdată însă nimeni nu se gândește serios să-l excludă, aceasta și pentru că politicianul ungar se bucură de simpatia șefului PPE, Manfred Weber, politician al CSU.

Orban nu ar dori de altfel să treacă la grupările eurosceptice din PE, care îi sunt apropiate ideologic, deoarece știe că ele joacă un rol marginal.

S-a convins de acest lucru PiS, care face parte din gruparea Conservatorilor și Reformatorilor Europeni. După o dispută de peste doi ani cu Bruxelles-ul pentru statul de drept, PiS ar dori să se întoarcă în saloanele europene. “Area nevoie de credibilitate” – spune Pieter Cleppe. În ciuda dezmințirilor oficiale, Manfred Weber, care ar dori să conducă cel mai mare partid, iar experiența îndelungată cu Fidesz-ul lui Orban l-a făcut insensibil la disputele ideologice, ar dori să vadă partidul lui Kaczynski în PPE. “Dar Platforma Civică (PO) nu va fi de acord în mod sigur, ceea ce înseamnă că tema nu există” – ne spune un reprezentant neoficial al PPE.

Moda populismului în Europa a simțit-o Steve Bannon, creatorul puterii mediatice Breitbart în SUA și fost consilier al lui Donald Trump. Bannon circulă prin Europa, se întâlnește cu liderii partidelor antiimigrație și își oferă serviciile. Înființează gruparea The Movement, care ar urma să unească forțele eurosceptice în mai 2019. Îl sprijină Orban, dar deocamdată nu intenționează să i se alăture. “Nu-i prevăd succes lui Bannon. El caută în Europa sponsori pentru această nouă mișcare politică. Nu înțelege că aici este altfel decât în modelul anglosaxon și nu există tradiția finanțării generoase a partidelor politice” – spune Cleppe. În opinia sa, Bannon se pricepe la medii și ar putea realiza ceva în Europa în acest domeniu. “Atâta timp cât se va ocupa însă numai de politică, și nu de medii, nu va avea succes” – consideră expertul de la Open Europe. Atrage atenția că Bannon este o victimă tipică pentru modul de gândire al americanilor, în sensul că pot da sfaturi politice în Europa. “Cui să-i spună cum se câștigă alegerile? Lui Kaczynski? Lui Orban? Alternativei pentru Germania? Partidului Libertății din Austria? Aceștia știu mai bine decât el” – constată Cleppe.

Traducerea Rador: Maria Stanciu

Foto: Pagina de Facebook Viktor Orban

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Breitbart nu e o „putere mediatica”. Breitbart este razbunarea frustratului Andrew Breitbart care si-a ratat intrarea in Hollywood si acum e suparat pe viata.