Planul lui Klaus Iohannis cu guvernul Dăncilă. Variantele luate în calcul de PSD
Din ieșirea lui Klaus Iohannis de miercuri seară se înțelege că președintele preferă să țină guvernul Dăncilă în perfuzii până la alegerile din noiembrie și eventual să forțeze anticipate imediat după, mai ales că se prefigurază un mic dezastru electoral pentru PSD.
Președintele a condiționat preluarea guvernării acum, înainte de prezidențiale, de prezența tututor partidelor de opoziție într-un eventual cabinet de tranziție. Adevărul este că nimeni nu câștigă din asumarea guvernării în plină campanie pentru prezidențiale.
În consecință, președintele Iohannis a pus o condiție imposibilă pentru formarea unui nou guvern, sugerând că din el trebuie să facă parte toate partidele din opoziție. Deși nu-și doresc guvernarea în următoarele două luni, PNL și președintele Iohannis se văd nevoiți să spună invers pentru a nu fi acuzați că fug de responsabilitate.
După ce a respins cele trei propuneri de ministru, Klaus Iohannis a indicat ce așteaptă de la premierul Dăncilă: ”actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze”.
De ce preferă Iohannis un guvern paralizat
Prin urmare, premierul Dăncilă trebuie să meargă în Parlament cu întreg cabinetul după retragerea ALDE, deoarece s-a schimbat compoziția politică a guvernului.
Unii juriști consideră că Guvernul NU cade automat dacă nu obține voturile necesare, deoarece procedura nu reprezintă un vot de încredere. Guvernul, potrivit Constituției, pică numai în urma votării unei moțiuni de cenzură.
Pe de altă parte, Victor Ponta a spus deja că dacă Dăncilă nu reușește să strângă cele 234 de voturi, guvernul este demis.
Doar Curtea Constituțională poate stabili care din cele două interpertări se aplică în cazul de față, însă atenție mare! Problema nu va fi tranșată prea repede. Premierul Dăncilă are la dispoziție 45 de zile să meargă în Parlament. Foarte probabil va negocia intens susținere, va trage de timp.
Chiar dacă nu pică automat, un eșec în Parlament ar însemna încă o delegitimare cruntă a guvernului și a PSD în buza campaniei electorale.
Menținerea unui guvern total compromis în ochii publicului până la alegeri reprezintă varianta optimă pentru Klaus Iohannis și PNL. Acesta este și motivul pentru care liberalii vor să împingă moțiunea de cenzură către data alegerilor, potrivit informațiilor G4Media.ro.
Ce poate să facă Dăncilă
Nu dispune de prea multe opțiuni. A intrat în spirala căderii, panica instalată în PSD este evidentă. Reacția Vioricăi Dăncilă după atacul frontal al președintelui Iohannis indică și ea lipsa de soluții.
Dăncilă a comis din nou o mulțime de erori flagrante de comunicare politică. A împărțit electoratul în două, femei contra bărbați, și a chemat alături de ea ”toți oamenii de bine”. Ultima dată i-a chemat Iliescu prin anii 90 și n-a ieșit prea bine 🙂
Nu-i de mirare în aceste condiții că în PSD se discută în aceste zile inclusiv varianta ieșirii de la guvernare, retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa prezidențială (motive oricând se găsesc, inclusiv de natură personală) și susținerea lui Mircea Diaconu, candidatul independent luat în brațe de Pro România și ALDE.
Este, de altfel, oferta publică făcută de fostul premier, Victor Ponta.
Într-un astfel de scenariu, Pro România intră la guvenare fără ezitare. Odată instalat la putere, cuplat la resurse și cu Dăncilă scoasă pe tușă, Ponta are drumul deschis către preluarea PSD.
Klaus Iohannis ar prefera totuși să o aibă adversar pe Dăncilă, dacă se poate în turul doi. De candidatul USR/PLUS, Dan Barna, se teme în mod real.
Cum joacă USR și PLUS
În timp ce Dan Barna exclude intrarea la guvernare altfel decât prin anticipate, Dacian Cioloș s-a arătat dispus să ”contribuie cu soluții” în caz că guvernul Dăncilă pică.
O diferență de abordare evidentă a celor două partide. USR dorește să se vândă mai departe ca partid anti-sistem, pentru a-i maximiza șansele candidatului la prezidențiale. PLUS se arată mai flexibil deoarece Cioloș țintește până la urmă o funcție numită, nu aleasă, anume cea de premier.
La ce ne putem aștepta
Oficial, premierul Dăncilă s-a declarat decis să continue. În această situație, guvernul se va zbate să supraviețuiască, iar PSD se va scufunda tot mai rău electoral. Șansele candidatului PSD de a intra în turul doi scad dramatic. N-ar fi exclus să o vedem pe Dăncilă ieșind pe locul patru.
Dacă se va îmbolnăvi subit (a mai invocat probleme medicale până acum pentru a lipsi de la o ședință cu ALDE) și se va retrage din cursa prezidențială, este neclar cum ar mai putea supraviețui în funcția de premier.
În tot cazul, un PSD trecut în opoziție ar muta toată responsabilitatea pe Klaus Iohannis, PNL, USR și PLUS. Problema Vioricăi Dăncilă este că, dacă trece în opoziție, pierde inevitabil partidul. Baronii nu o susțin decăt pentru acces la resurse, nu crede nimeni în șansele ei, iar Victor Ponta o așteaptă la cotitură.
Vom avea așadar parte de boală lungă, moarte sigură pentru PSD sau de o mutare – surpriză în lipsă de soluții mai bune?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
64 comentarii