G4Media.ro

Planul lui Liviu Dragnea. Soluțiile pentru a opri căderea României în autocrație

Planul lui Liviu Dragnea. Soluțiile pentru a opri căderea României în autocrație

Urmează o săptămână de foc. Liviu Dragnea va face două mișcări de forță: OUG pe Codul Penal și pentru schimbarea modalității de numire a șefilor din servicii, proces în care el însuși va avea rolul central. Adică transformarea României într-o veritabilă autocrație, în care echilibrul între puterile statului va fi rupt iremediabil. Există însă câteva soluții obligatorii pentru cei care nu vor să piardă tot.
Mai întâi, detalii despre planul lui Liviu Dragnea.

Președintele PSD, proaspăt recidivist, și-a asigurat vineri sprijinul partidului pentru atacul final asupra justiției și serviciilor. Baronii au tot interesul să-l lase pe el să adopte prin OUG Codul Penal, sperând ca apoi fie să-l dea ei jos, fie să lase instituțiile să-l doboare. Speranță naivă, firește, pentru că odată ce planul său va fi pus în aplicare, Dragnea va dispune de o putere incomensurabilă.

Cum se explică succesul lui Dragnea în partid, în ciuda vulnerabilității lui evidente? În primul rând, el le promite psd-iștilor izbăvirea: legislația penală schimbată și distrugerea serviciilor. Adică libertate pentru cei cu musca pe căciulă și promisiunea impunității pentru furturile viitoare. În al doilea rând, el controlează o mare parte din filiale, adică din Comitetul Executiv, prin simplul fapt că aproape jumătate dintre liderii locali sunt interimari care depind exclusiv de voința lui Dragnea.

Planul lui Dragnea. Primul pas e Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Penal, astfel încât lista lungă de infracțiuni care îi deranjează pe susținătorii lui (cei la vedere și cei din umbră) să fie adoptată rapid. Practic, va fi o OUG 13 mai dură și mai cuprinzătoare.

Al doilea pas e o Ordonanță de Urgență pentru modificarea modalității de numire a șefilor la SRI și SIE. În acest moment, propunerea îi aparține președintelui, dar votul final e al Parlamentului. Dragnea vrea să îl scoată pe președinte din ecuație, cum a făcut-o (cu mâna CCR) și în cazul numirilor din Justiție. OUG-ul îi va da președintelui Camerei Deputaților și premierului prerogativele de a propune șefii serviciilor și adjuncții lor. Eugen Nicolicea și ceilalți juriști eminenți din PSD lucrează deja la variantele de OUG. E extremd e complicat, pentru că prerogativele președintelui sunt scrise în Constituție, nu doar în legile de funcționare, dar Dragnea știe că nimeni nu va ataca o OUG fie și vădit neconstituțională. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, e confiscat demult, la fel ca și CCR. Mizele pentru Dragnea? Controlul absolut pe servicii, slăbirea președintelui și accesul la listele cu ofițeri sub acoperire. Adică o putere pe care nu a mai exercitat-o nimeni în statul român din 1989 încoace.

Al treilea pas este organizarea de contra-mitinguri. Aici, propunerea unor lideri s-a lovit de opoziția părții mai raționale din partid, dar nu e exclus să vedem provocări.

Suspendarea lui Iohannis pare să fi picat din cauza opoziției lui Tăriceanu, dar și a unora dintre liderii PSD cu vechime. Dragnea și-a făcut calculele suspendării chiar și în absența voturilor ALDE, dar, cu toată oaste de strânsură (dezertori din PNL, PMP, minorități), tot ar mai avea nevoie să racoleze circa 15 parlamentari ALDE. Dar Tăriceanu l-a avertizat că dacă îi fură parlamentari va rupe coaliția și va vota moțiunea de cenzură. Iar liderii mai vechi i-au spus că suspendarea nu va face decât să radicalizeze tabăra anti-PSD și să provoace proteste masive. Așa că, deocamdată, suspendarea președintelui e amânată.

Planul are susținerea totală a unei mari părți din conducerea partidului și e asumat fără rezerve de doi pioni-cheie: premierul Viorica Dăncilă (care a făcut dovada unui exces de zel hilar în ședința CEX de vineri) și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Soluții. Ordonanțele de Urgență pot fi împiedicate într-un singur mod: participarea președintelui la ședințele de guvern. A mai făcut-o în iarna lui 2017, când a amânat OUG 13 în celebra scenetă cu elefanții din cameră. Constituția scrie că odată ce președintele participă la ședința de Guvern, el o conduce. Dacă el o conduce, OUG nu pot fi adoptate.

Moțiunea de cenzură de miercuri, 27 iunie, trebuie să treacă. Acesta este singurul mod în care Liviu Dragnea poate fi oprit din misiunea kamikaze pe care și-a asumat-o. În acest moment, moțiunea are zero șanse să treacă din cauza neînțelegerilor dintre liderii diferitelor facțiuni parlamentare. Dar e vital ca Ludovic Orban, Dan Barna, Mihai Tudose, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Gabriel Vlase să ajungă la un numitor comun. Altfel, toți vor pierde ocazia de a intra în joc.

Cel mai important rol îl poate juca Ludovic Orban. El a plusat la maximum anunțând că e propunerea PNL de premier dacă moțiunea trece. Dar asta înseamnă zero șanse ca partidul lui Victor Ponta și facțiunile rebele din PSD să îi dea votul. A explicat-o public Ponta, i-au spus-o în discuții informale și ceilalți. Pur si simplu un PSD-ist nu va vota niciodată picarea unui guvern PSD (chiar și condus de Dragnea – Dăncilă) pentru a instala un guvern liberal. E elementar. De aceea, Orban trebuie să accepte alte variante de negociere. Dacă merge pe varianta inflexibilă, el și PNL pierd șansa de a juca un rol semnificativ în viitorul guvern, chiar și în absența postului de premier. Moțiunea va eșua și vor rămâne tot în Opoziție, tot în afara jocului.

Există personaje politice rezonabile în PSD sau în jurul PSD care ar putea fi acceptate de PNL, USR și de celelalte facțiuni. Corina Crețu, Sorin Cîmpeanu sunt soluții valide. Sau, pentru a maximiza șansele moțiunii, există baroni ceva mai frecventabili care ar putea rupe încă niște voturi din PSD. Sigur că vom strâmba din nas la auzul numelor lor, dar trebuie să fim conștienți de un lucru: oricine e în momentul acesta mai puțin periculos decât Dragnea, care controlează deja hălci mari din stat. Să nu uităm că democrația înseamnă în cele mai multe cazuri alegerea răului mai mic. Dacă nu vor găsi acest numitor comun, toți își vor pierde perspectiva unui salt politic.

E esențial și ca liderii rebeli din PSD să stea la masă. Au orgolii personale, au rețineri și istorii complicate. Dar toți știu ce poate Dragnea, au simțit-o pe pielea lor. Rănile dintre omoplați nu li s-au închis încă. Și mai știu că e ultima șansă pentru o guvernare normală.

Și tot la moțiune trebuie să existe mobilizare semnificativă a străzii. O sută de mii de oameni în fața Parlamentului, într-un miting pașnic, ar însemna un îndemn masiv pentru parlamentarii nehotărâți. Și un imbold pentru cei care înțeleg miza. Un rol esențial îl va juca șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș. Militar trecut prin experințele dure din Kosovo și Afganistan, Cucoș știe cum să reziste ordinelor informale de a transforma Jandarmeria într-o forță de represiune. A dovedit-o joi seară în București.

Dan Tăpălagă scrie despre o mafie care a declarat război statului. Mă tem că Dragnea reprezintă mai mult decât o simplă mafie locală. Iar miercuri va fi momentul în care el ar putea fi oprit. Altfel, vor pierde toți românii care vor o țară normală.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. solutia de avaria, care ne va arunca cu 10ani in urma dar va salva apartenenta la NATO, poate si UE ar fi predarea puterii catre armata. Abominabil, rusinos si periculos, dar infinit mai bine decat o dictatura de mafioti

  2. Pantazi ce fumezi? Cum adica baroni frecventabili din PSD? Corina Cretu PM?

    • L-am vazut, fumeaza kent 8 charcoal, dar de ce intrebati, aveti vreo varianta mai …tare?

    • Cred că vrea să spună că frecventabili sunt cei ce se opun lui Dragnea.

    • Scara, de data asta are dreptate, fie si numai pt faptul ca „baroni frecventabili”, cu referire la PSD, este o exprimare pleonastica !

      PS. Varianta asta dpmdv trebuie exclusa !
      PPS. Ai vazut fotogrrafia de la mitingul lui Erdogan ? Aia este solutia.

    • Eu doar am vrut sa avertizez cu referire la egoismul aparent de neinteles… Cum de-l rabda inima sa tina doar pentru uzul personal, cand stie foarte bine ca e pe cale sa devina legala in mai toata emisfera nordica…?!
      Si mai face si misto de unii care n-au posibilitatea sa fumeze altceva in afara de tutun…

      PS. E mitingul…adversarilor lui Erdogan, draga Su. Si nu cred ca e potrivita pentru noi.. culoarea predominanta.

    • Corect ! Asa trebuie sa arate Piata Victoriei plina de rezistenti !

      PS. Evident ca altfel colorati !

  3. Presedintele trebuie sa transmita celor din PSD care sunt INCA cu capul pe umeri si mintile acasa ca e gata sa numeasca un alt prim-ministru din partea PSD-ALDE DACA il trantesc pe Dragnea si guvernul lui de paie in sant si renunta la modificarile privind Justitia. Nu doar ca incercarea de a impune un premier din alta zona politica e contraproductiva pentru rezolvarea actualei crize, dar, chiar si in cazul ca motiunea ar trece, urmatorul guvern ar deconta imediat urmarile dezastrului economic care va musca adanc din Romania in urmatorii doi ani.

    Din pacate, nu cred ca protestele vor mai putea fi mult timp pasnice. Tensiunea creste cu fiecare zi, iar o actiune necugetata a Partidului Sobolanilor Disperati va arunca totul in aer. Daca a ajuns tata, care a votat mereu PSD in toate formele lui, sa iasa in strada si sa strige „Hotii!”, cred ca e groasa.

    • de acord -PSD ului trebuie sa-i parvina si al 4 lea guvern al actualului ciclu ….

    • O sansa mica, dar totusi o sansa, este motiunea de cenzura. Ca sa treaca, ar fi nevoie ca parlamentarii onesti din PSD (cati or mai fi), din ALDE si UDMR sa voteze motiunea. Pentru aceasta, liderii inteligenti ai USR, PNL si PMP trebuie sa discute cu cei din PSD _ ALDE si sa le explice ca:
      – sustinerea in continuare a lui Dragnea inseamna complicitate la infractiuni contra statului si, mai devreme sau mai tarziu, se vor deconta; motiunea de cenzura este pentru ei ultima ocazie de a se desolidariza de Dragnea si acolitii lui penali;

      – Opozitia si Iohannis trebuie sa-i convinga pe psd-isti ca va fi numit un nou prim-ministru tot de la PSD; Cred ca ar putea fi o solutie f.buna numirea ca prim-ministru a unuia dintre cei care au fost exclusi sau marginalizati din acest partid, tocmai pentru ca nu l-au sustinut pe Dragnea si initiativele lui. Ma refer la Sorin Moisa – europarlamentar stralucit, Chirica – primarul Iasiului sa la Catalin Ivan – europarlamentar. In acest sens trebuie sa se discute urgent cu psd-isti ca Ecaterina Andronescu, Mihai Tudose si alti cativa care ar putea fi convinsi sa voteze motiunea.

  4. deci sa inteleg ca totul depinde de doi oameni de dnul Iohannis si de dnul Orban –
    dnul Iohannis sa vina la lucru la timp -chiar daca in alt sediu si dnul Orban sa-nteleaga ca Dragnea e pericolul principal si puterea moral —o castigi in alegeri …

  5. Bah, esti prost?!(citat din Las Fierbinți) Cum adică? Șansa României e in Grindeanu?? Hm, hm. Dle Pantazi, n-ați înțeles: nu mai vrem aranjamente de culise, combinații de moment. Ori pleacă ei, ori noi!

  6. Apel la Orban:
    – Sa inteleaga ca Dragnea reprezinta pericolul absolut si sa accepte ideea unui nou premier tot de la PSD.

  7. Cea mai mare greseala a fost ca in 1918 ne-am unit cu regatenii. Indiferent ca se cheama ceausescu, Iliescu sau Dragnea, problema majora a la poporul turcit din sud si din moldova care nu are apetenta pentru democratie. Si daca se mai fac 100 de partide, un alt Escu va face la fel. E vorba de cultura politica a gloatei turcite. Halal sa va fie. Maniu ne-a dat tzeapa la toti bagandu-ne in afacerea numita Romania. Transilvania trebuia sa fie o tara separata.

  8. Domnule Pantazi, am o nelamurire: noi avem institutii care trebuie sa vegheze la siguranta cetateanului si a statului. Pentru asta sint platiti oamenii aia. Ajung sa ma simt intr-o tara a nimanui. Cum de au ajuns mafiotii sa atace si sa submineze statul roman?
    Am citit ca „Serviciul Român de Informații culege, verifică și valorifică informațiile necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării acțiunilor care sunt de natură să lezeze siguranța națională”. Ce fac astia? Stau si se uita hipnotizati la cobra? Helvig pare a fi o mimoza. Parca atunci cind era Codlea, lucrurile stateau altfel. Asta ii juca pe degete, se intilnea cu ei, stia ce gargauni au in cap.
    Iohannis, in afara de miscarea cu Vlase la SIE, pare a fi pierdut in spatiu. Sau pe masivul Sureanu.
    Asta nu lucreaza cu serviciile? Aia, care ar trebui sa aiba intelighentia neamului, nu au departamente de analiza, nu anticipeaza miscarile?
    Ce face acum Dragnea cu gasca lui de mafioti vulnerabilizeaza la maxim tara, mai ceva ca o divizie inamica de sabotaj si diversiune.

    • Corect.Ptr.toate aceste acțiuni ilegale de tip mafiot a conducerii PSD văd 3 solutii:
      1.Ieșirea în stradă a populatiei din toată țara zi de zi și fără întrerupere.
      2.Acționarea în Justiție de către cetățeni a Primului Ministru ,a Guvernului,a Conducerii PSD ,ptr.subminarea statului român și crearea condițiilor potențiale de destabilizare a statului român .3.Alegeri anticipate cerute de stradă și soficiate rapid de Presedintele țării.
      5.Acțiuni mai ferme ale serviciilor de informații, a Parchetelor și Justiției îndoit uite a apară țara de aceste grupări de infractori și acoliții lor.Se pare că sint gata să arunce țara în război civil.Cred că Justiția trebuie rapid să acționeze și să fie puși sub acuzare toți cei care au fost complice la aceste acțiuni care deja țara este în pragul destabilizarii.Vezi deja cum se pune problema cu Transilvania și restul țării. Ptr.infractori și complicii lor este un singur loc liber-la PUȘCĂRIE. Pe viață; ptr destabilizarea tarii.

  9. intotdeauna s-au gasit militieni care sa traga in propriul popor sub motivul ca au primit ordin. acestia sint criminali. cum ar fi romania daca nu ar fi condusa de infractori, de indivizi care voteaza fara sa dezbata amendamente in grup ca sa se salveze toti o data nu pe rind. de ce mai sint platiti si cum sint acestia controlati, pedepsiti in momentul in care isi incalca propriile regulamente? de ce militienii executa ordinele politicului, inloc sa isi respecte propriile juraminte, de a apara cetatenii si democratia impotriva subminarii puterii de stat. complicii trebuiesc pedepsiti iar echilibrul nu se poate fara control si corectie, fara reguli, fara oameni seriosi si educati. nimeni, dar nimeni nu e mai presus de lege si nimeni niciodata nu poate ajunge in acel punct in care sa fie stapin fara consecinte. poporul vegheaza si cind ies in strada, si nu sint adusi cu forta, cu dubele, cu micii si cu berea, cu tigan cu mic cu mare, e timpul sa ne intrebam in ce romaniei vrem copiii nostri sa creasca sau sa moara…in spitale cu zile, in case pradate de tigani si infractori, etc

  10. Ai dreptate. Din pacate…. Urmatorul guvern trebuie sa fie tot PSD, dar un PSD fara Dragnea si revenit la o minima normalitate democratica. Atat cat poate PSD, ca prea mult nu poate. Asta ar fi calea politica realista….Insa, intreb si eu ca neavizatul…..Din tot ce circula in mediul on-line si din ce se poate observa si cu ochiul liber reiese ca Dragnea este purtatorul unor interese straine de interesele tarii. SRI, SIE, Procuratura ce naiba fac? Chiar nu exista nicio solutie pentru a pune acest om….acesti oameni de fapt, ca e in gasca, nu e singur, acolo unde le este locul? Non combatul institutiilor de forta presupus loiale tarii pe mine ma nedumereste. Solutia protestelor civice e destul de schioapa in condintiile unei manipulari masive si nu poate inlocui actiunea institutiilor….Cel mult, doar sa o sustina.

  11. „O sută de mii de oameni în fața Parlamentului, într-un miting pașnic, ar însemna un îndemn masiv pentru parlamentarii nehotărâți. ”

    O manifestatie de o suta de mii de oameni se intampla atunci cand exista un imbold capabil sa adune o suta de mii de oameni.
    Imboldul deriva din motivatia puternica, din calea de urmat clara si din existenta unor obiective ambitioase care sa justifice efortul si care sa fie percepute ca fiind realizabile. Un rol important il joaca exemplul personal al liderilor.

    Acum stau si ma intreb: este perspectiva unui nou guvern PSD (fie el non-Dragnea) o motivatie suficient de puternica?

    • Poate romanilor le place in dictatura.

      Nu stiu, altfel nu-mi explic de ce nu ies mai multi in strada.

    • @marcel
      Romanii au iesit in strada la inceputul lui 2017, cu mult peste 100.000. De se poate.

      De ce a scazut acest numar in ultima vreme? Pentru ca lipseste un „plan de lupta” adecvat, pentru ca nu le se ofera o perspectiva clara, realizabila de victorie intr-un termen suficient de apropiat. Oamenilor li s-a spus ca trebuie sa astepte rabdatori inca 4 ani urmatoarele alegeri, si atunci poate-poate, daca planetele se aliniaza, vor obtine o schimbare. Asta desigur, daca intre timp PSD nu va modifica legea electorala catre o forma care sa il avantajeze – asa cum a procedat de exemplu in cazul alegerilor la Primarii intr-un singur tur.

      Nu inteleg de ce in alte tari in care au avut loc proteste majore in ultima vreme (Italia, Grecia, Spania-Catalonia) a fost posibila organizarea alegerilor anticipate, iar in Romania nu se poate.
      PSD si ALDE se bat continuu cu caramida in piept ca fac ce fac deoarece sunt siguri ca beneficiaza de spijinul popular. Pai daca este asa, de ce nu accepta organizarea de alegeri parlamentare anticipate, pentru a se vedea cati romani mai sunt astazi cu adevarat de partea lor?

      Referitor la sustinerea populara clamata de ei, sa nu uitam un aspect extrem de important: in programul de guvernare anuntat in 2016 inaintea alegerilor si votat de electoratul lor, PSD si ALDE nu au suflat absolut nicio vorba despre intentia de a modifica legislatia penala si sistemul de justitie. Deci aceste schimbari nu au fost incuviintate prin vot de populatie. Oamenii nu au stiut la alegerile din decembrie 2016 ce li se pregateste.

      Pe de alta parte, zelul neobosit, as zice obsesiv cu care PSD si ALDE au promovat aceste modificari post-alegeri demonstraza ca ele reprezinta coloana vertebrala, piesa de baza a planului lor de guvernare. Nu ar fi normal sa stim ce procent din poporul roman isi doreste sau nu aceste schimbari?

      Dupa parerea mea, speranta ca este posibila convocarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi imboldul care ar motiva suficient de multi oamenii sa iasa in strada si sa se exprime.

    • Motanul gri are dreptate ! Nu or sa iasa niciodata in strada 100.000 de oameni ca sa schimbe un guvern al lui Dragnea cu unul al lui Badalau, de exemplu !

  12. Mai este o varianta. Si anume urmarirea penala a lui Dancila. Motive sunt (ambasada in Israel, intalnirea BNR sa numesc doar doua); procurorul General, Augustin Lazar, a si zis acum ceva timp ca dispune de masuri. Ar fi bine sa le ia… e timpul! Cu Dancila avand urmarire/cercetare penala, atunci poate Presedintele da un vot de neincredere si asa pica Guvernul (temporar, dar crucial).

  13. Sorin Moisa? In situatia data pare o varianta de vis. Dar cat de posibila este ea?

    Observ ca Ponta s-a pozitionat de partea lui intr-o postare pe facebook de acum ceva timp. https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/1670743336298880. Dar o parte din baronii PSD, ar putea accepta asa ceva?

    • Cum de se face ca marsati exact la singura prostie (mare) spusa de CP ?
      „In situatia data” a dezvolta o ipoteza ca aceasta (inlocuirea unui pesedist cu altul, indiferent ca este vorba de Sorin Moisa) inseamna sa-i cautam pe ingeri ca sa vedem daca au testicule !

      PS. Cati credeti ca vor iesi in Strada pt Moisa (un altfel de Ciolos) ?

  14. Lăcomia lui Dragnea a fost cea care l-a propulsat unde este acum și tot ea le-a daramat. Prin ea a reușit să prostească și să tina in sah un popor și un partid. A tot dublat miza promițând totul dublu, mai mult, doar datorită lui. Era o chestiune de timp până la spargerea bulei. Acum continuă să persevereze pe acest sistem. Nu mai tine. Promisiunile pur și simplu sunt aberante și nu prea mai prind. La fel și poporul. La început s-a lăsat sedusa de promisiuni deșarte, sperând ca ceva totuși să obțină. Societatea civica și opozitia spera și ea la ceva totuși nerealizabil deocamdată. La urma politica este o negociere. Atâta timp cât per total este un trend pozitiv, marea majoritate trebuie să accepte compromisuri. Ex ipotetic: pedepse puțin mai mici la pachet cu interzicerea ocupării oricărei funcții publice etc. Dar sa vina oricine sa faca magariile (cu violatorii, proxeneții etc) lui Dragnea este prea strident

  15. E neapărată nevoie sa explodeze dosarul de la DIICOT. La cat de grave ar fi acuzatiile, Dancila ajunge direct in arest. Nu uitati, ea nu are imunitate parlamentara! Sper sa nu ma insel dar aprobarea pentru urmarirea penală si arestarea unui ministru depind doar de președinte.

  16. urmarirea penala impotiva marionetei care a aderat laun grup infractional ,mutarea ambasadei

  17. Da e adevărat că domnul președinte și domnul Oraban sa participe OUG PTR.ai strica planul unui penal Dragnea

  18. Sansele ca PNL sa coaguleze o majoritate la motiunea de cenzura sunt nule. Iohanis nu stie sa joace la inima celor din PSD asupriti de Dragnea (sunt destui, si daca stia, nu am fi fost aici acum).

    USR sunt imaturi si nu inteleg mizele si miscarile politice.
    Deci ramanem cu Ponta, singurul care a inteles ce se petrece de fapt. Dar el are prea putini parlamentari, deci putin probabil sa se intample ceva.

    Sa nu ne mai amagim degeaba, situatia actuala este in mare parte vina PNL si a lui Iohanis.

  19. PSD-ul si-a batut cuie in talpa , cand in loc sa procedeze asa cum a facut Boc cu Codurile , s-a apucat de dezbateri ,iar Tudorel Toader trebuie s-a procedeze asa cum a facut Macovei , cand a schimbat procurorii .
    Iar harneala de proces a lui Dragnea ,este facatura pe fata , cica il condamna pentru instigare , iar in procesul anterior l-au condamnat pentru ca a indemnat ca oameni sa iasa la vot la referndum , dar pe cei care au indemnat oamenii sa nu iasa la vot , nu au fost condamnati .
    Asta este cloaca numita justitie , totul este o ruleta rusesca .

  20. Dragnea cel Josnic

    Sintagma „stat paralel” a fost aruncata in mass media tocmai pentru a distrage atentia, a dezinforma publicul, probabil s-a dorit ceva similar celei folosite in MSM american „deep state”. Tocmai pentru a crea senzationalul, putina sare si piper in politica.

    Daca asa ceva exista cu adevarat, atunci sorgintea sa se afla in regimurile iliesciene ale anilor ’90. Atunci s-au produs colapsul economic al tarii, crearea de structuri paralele intre nomenclaturisti si securisti, aparitia diverselor „parghii si leviere” prin care unii ii controleaza si manipuleaza pe altii, cu alte cuvinte intreaga „caracatita politico-economica” din tara.

    Si ne mai miram ca astazi avem specimene precum Dragnea & Co.? Fantoma iliesciana se doreste perena in Romania.

    Cert este ca PSD, alaturi si de alte partide, ramane un partid extrem de corupt, structural si ideologic vorbind. Mai bine ne fura ei decat sa ne fure strainii cu multinationalele lor !?

    Asta nu inseamna ca nu sunt si PSD-isti „mai putin rai” decat altii insa realitatea este ca acestia activeaza intr-o structura extrem de nociva si bizantinizata. A propos, caricaturi politice precum nicolae si brailoiu (fara majuscule) reprezinta chintesenta interlop-verbala PSD.

    Dragnea cel Josnic (referire la modul cum a pronuntat „rule of law” recent) se doreste ingeras. Prezumtia de nevinovatie ramane totusi.

    Insa, toate artificiile si faptele sale corupte nu spun nimic? „Articol sovietic” in baza caruia justitita este selectiva fata de unii? „Fascismul” lui Tariceanu cel Sclifosit cand vorbea despre cei care ii confruntau verbal in Parlament pe cei din PSD? Cresterea pragului de abuz la 200.000 euro? Exprimarea cu „d-ul presedinte Tariceanu” fata de „Nu mi-e frica de Iohannis, Basescu, Helvig, Ponta…”, modificarile din Codul Penal, cartelurile politice si de afaceri existente, Iordache-Alta Intrebare, golania verbala a unui nicolae sau brailoiu, etc., etc. …

    Si nu in ultimul rand bataia de joc cu privire la adevarul din acel decembrie ’89 cand nr. victimelor a depasit 1000 dupa executarea lui Ceausescu in urma unei farse de proces? Sau mineriadele purtand marca iliesciana? Iliescu acest Lenin al Romaniei post-1989?

    Toate acestea nu spun nimic despre ethosul si dinamica PSD-ista si josnicia politica a unui Dragnea?

    But the show must go on!

  21. Pentru organizarea-in dezorganizare-a strazii (care e singura opozitie pentru ca tot noi cetatenii cumva i-am „dezarmat”) cred ca :
    -energia trebuie dozata (multi dintre combatanti sunt epuizati) ;
    -trebuie sa fie planificata de fiecare data „ora de aur”(la fiecare intalnire s-au perindat de fapt de 3, 4 ori mai multi oameni) ;
    -sa fie clar expus, exprimat de fiecare data, de ce protestam obiectivul /obiectivele ….
    Sigur 2017/2018 gloata de borfasi de acum are mult mai mult tupeu decat radacinile lor de la Mineriada din iunie 1990, manipuleaza cu metode mai sofisticate , din mai multe ”surse”dar si noi suntem mai multi si mult mai edificati …….

  22. Parerea mea este ca fara o sustinere populara masiva nu se va schimba nimic.
    In spatiul public (la propriu) nu se coaguleaza nimic.
    Participantii la proteste, prin numarul mic, lipsa de idei si de lideri nu sunt masa critica necesara pentru o schimbare de substanta.
    Realitatea este ca romanii nu sunt un popor consecvent.
    Si mai sunt si fricosi pe deasupra.
    Ca exemplu: in Piata Victoriei 10.000 de protestatari au privit inerti cum jandarmii au bagat in dube 20 de protestatari in conditiile in care respectivii nu savarsisera cine stie ce abatere grava. Ce au facut cei 9985 ramasi in piata? NIMIC. S-au pisat pe ei de frica.
    A doua zi ofereau flori jandarmilor.
    Niste viermi fricosi, fara idei, fara cojones, fara prezenta, niste cochilii goale!.
    Astia vor sa-l deturneze pe dragnea din drumul lui catre autoritatea absoluta? Naivi.
    Iar dl. Pantazi, cu aere de Machiavelli, crede ca se va alatura vreunul dintre contestatarii psd (asa mimirugi cum sunt) planurilor domniei sale de coabitare cu raul mai mic? Haida, de!
    Am convingerea ca nu meritam mai bine decat ceea ce patim acum.
    Doar ne-am facut-o cu manutele astea doua, nu?
    Ceea ce a fost Piata Universitatii in 1990 nu se va mai repeta.
    Nici acum si nici in viitoarul apropiat.
    Nu mai sunt nici vremurile si nici oamenii.
    500 zile de proteste in Bucuresti si, cu exceptia initiativei USR „Fara penali in functii publice”, nu au fost in stare sa puna pe tapet vreo idee apta sa faca boule de neige.
    Cei care ati fost in Piata Victoriei stiti ce se intampla acolo – selfie-uri, mai o barfa, o injuratura injumatatita in coltul gurii, aprindem luminile la ora 21.00, postam ceva pe fbk si gata!.
    Noi am protestat, ne-am facut datoria, o sa ne retina istoria ca nu am stat cu degetul in cur.
    Daca vreunul din voi crede ca asa se schimba cursul istoriei inseamna ca sunteti prosti cu ifose.
    Solutiile ar fi, in ordinea eficientei lor (dar nerealizabile in Romania):
    – greva generala/greva fiscala care sa determine organizarea de alegeri anticipate, cu conditia sa existe sustinerea populara necesara pentru o schimbare reala si pentru realizarea unei majoritati netoxice (fara udmr, minoritati, alde si alte curve politice);
    – lovitura de stat.
    Insa nici una din cele de mai sus nu se va realiza pentru psd-ul are o clientela politica (bugetari + pensionari + asistati sociali + mancurtizati) care le va asigura majoritatea multi ani de acum in colo.
    Sau daca nu majoritatea, macar cel mai bun scor in alegeri.
    Si vor gasi destui prostituati care sa se insoteasca cu ei.
    Asa cum s-au gasit mereu in istoria noastra.
    S-auzim numai de bine!

  23. Paradoxal, formațiunea care pierde cel mai mult dacă situația actuală va rămâne aceeași este UDMR. Se pare că nu-și dau seama de asta. Și ignoră faptul că, acest moment, calitatea vieții în Harghita este egală cu calitatea vieții din Telorman

    UDMR ar fi trebuit să învețe de la fostul lor aliat, T. Băsescu, că în politică nu e loc de resentimente (cele pe care le mai au față de PNL de la căderea guvernului Ungureanu).

    Consecințele?
    1. Dacă nu se detensionează situația actuală, va urma o prezență masivă a electoratului la următoarele alegeri
    2. Dacă vor continua cârdășia cu Dragnea, riscă să-și alieneze o parte bună a propriului electorat în zona urbană. Cei cu vederi de centru stânga vor merge pe mâna USR și a domnului Elek Levente, iar câtiva de dreapta poate vor merge cu dl Cioloș

    1+2 înseamnă căderea UDMR sub pragul electoral. Punct