Planuri de viitor ale tinerilor ucraineni aflați în România: „Vreau să îmi găsesc ceva de lucru să mă pot întreține”
Sofia, Olenka și Vlada sunt tinere care au ajuns în România, precum alte mii de ucraineni, după începerea războiului. Ce își doresc și pentru cât timp? Viitorul este destul de incert. Ele au discutat cu reporterul ENTR/G4Media despre ceea ce își propun acum. Nu își doresc să plece mai departe, și-ar dori să se întoarcă acasă dar nu are nimeni idee când se va putea întâmpla asta.
La Bacău, oraș aflat la circa 200 km de vama Isaccea, au ajuns în ultimele săptămâni câteva zeci de studenți ucraineni și au fost cazați în căminele Universității “Vasile Alecsandri”. Tinerii cu care a discutat G4Media își doresc să se înscrie la studii universitare și să își găsească un loc de muncă temporar, cu speranța că se vor întoarce acasă după terminarea războiului și că nu e necesar să plece mai departe de Ucraina.
Sofia este o tânără de 21 de ani, ajunsă în Bacău la două săptămâni după izbucnirea războiului și locuiește acum într-unul din căminele puse la dispoziție de universitate.
“Am ajuns aici în urmă cu două săptămâni, după lungi ore petrecute pe drum și alte câteva în vamă, la intrarea în România. Mama și sora mea mai mică sunt cazate într-o cameră de hotel aici, în Bacău, iar eu am venit cu un grup de studenți la universitate. Tatăl meu a rămas în Ucraina să lupte pentru țară, iar noi sperăm să ne putem întoarce acasă curând.”, a povestit Sofia pentru G4 Media.
Aceasta plănuiește să își continue studiile în România și a susținut două interviuri pentru a obține un loc de muncă aici.
“Sperăm să ne întoarcem acasă cât de curând, de aceea nu am plecat mai departe de Ucraina și am rămas în România. Îmi doresc să îmi continui studiile aici și să îmi găsesc ceva de lucru. Mama deocamdată nu va lucra pentru că trebuie să stea cu sora mea mai mică care are 3 ani”, adaugă aceasta.
Întrebată cum i s-a părut să găsească atât de rapid oportunități de angajare într-o țară străină, aceasta spune că nu a întâmpinat dificultăți mari deoarece vorbește engleză, iar de locurile de muncă a aflat prin intermediul universității unde este cazată.
“Am dat două interviuri pentru angajare. Unul pentru un post într-o firmă de IT, ca vorbitor de engleză, altul ca traducător. Aștept un răspuns și sper să reușesc să îmi câștig existența pe cât posibil în România”.
Olenka este o tânără de 24 de ani ajunsă în Bacău de numai câteva zile. Nu a avut timp să își caute ceva de muncă, așa că a încercat să se familiarizeze cu noua țară. Tânăra este venită singură în România, ea fiind orfană de mamă, iar tatăl ei a rămas în Ucraina, în Kiev.
“Îmi doresc să rămân în România o scurtă perioadă, cel puțin până când războiul va înceta, apoi vreau să mă întorc acasă. Sper ca tatăl meu să fie bine. Vorbesc cu el în fiecare zi. Pentru cât voi rămâne în România, vreau să îmi găsesc ceva de lucru să mă pot întreține. Prietenul meu a rămas și el în Ucraina, așa că am ajuns singură aici”, a povestit Olenka pentru G4Media/ENTR.
Vlada, o altă tânără de 19 ani, a ajuns în România de când a izbucnit războiul, împreună cu mama ei. Vlada a reușit să își găsească de muncă la un depozit dintr-un magazin, asta pentru că a găsit un colectiv tânăr care să vorbească engleză.
“Mi-am găsit un loc de muncă la o săptămână după ce am ajuns în România. Mi-a fost foarte greu la început, dar am încercat să mă adaptez, iar norocul a fost că am găsit un colectiv care să mă înțeleagă.”, adaugă Vlada.
Viitorul este incert pentru tinerii ucraineni care stau temporar în România. Dacă nu au rude în alte țări, tinerii preferă să rămână aici, fiind cât mai aproape de casă, să își găsească de muncă pe o perioadă scurtă pentru a se întreține, plănuind ca apoi să se întoarcă acasă.
Însă dacă războiul nu va înceta curând, ei spun că sunt dispuși să înceapă o nouă viață în România.
Potrivit declarațiilor recente ale reprezentanților Guvernului României, în România sunt înregistrate 3.286 de contracte de muncă ale unor cetățeni ucraineni și 143 de companii și-au exprimat intenția de a oferi un număr de 3.135 de locuri de muncă și pentru cetățeni ucraineni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii