Platforma plutitoare de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupoli va începe să funcționeze la 30 aprilie / E încă o sursă pentru scăderea dependenței de gazul rusesc în sudul Europei / Moldova va fi beneficiar
Analiză a publicației elene Insider, preluată de Rador:
Au mai rămas doar ultimii pași pregătitori până la punerea în funcțiune oficială a platformei plutitoare de GNL (FSRU) de la Alexandroupoli. Astfel, pe 30 aprilie este planificată începerea exploatării comerciale a noii unități plutitoare de „primire” a navelor încărcate cu GNL.
În ceea ce privește ultimele pregătiri, săptămâna trecută (mai exact pe 29 februarie) s-a finalizat racordarea FSRU la sistemul național grecesc de transport al gazelor. Racordarea la sistemul national s-a realizat printr-o rețea de conducte submarine si terestre. În acest fel, combustibilul care va ajunge la unitatea plutitoare sub formă lichefiată va putea fi distribuit după regazeificare în sistemul grecesc de transport, pentru a fi distribuit către destinația de consum.
În perioada următoare și până pe 10 martie, va fi finalizată testarea acestor conducte de racordare. Apoi va veni rândul probelor finale ale FSRU, care vor dura până pe 7 aprilie. Astfel, din 15 aprilie infrastructura va fi gata de exploatare comercială, o exploatare care ar urma să înceapă după încă două săptămâni.
Verificările și probele au început pe 16 februarie, odată cu sosirea primei încărcături de GNL (commissioning cargo), livrate de compania DEPA Emporias, care participă la acționariatul consorțiului Gastrade. Se reamintește că acționarii Gastrade sunt Elmina Kopelouzou, președinte și acționar fondator, companiile grecești DESFA și Gaslog și compania bulgară Bulgartransgaz.
A două „poartă” pentru importurile de GNL în Grecia. Infrastructura constă dintr-o unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale, ancorată permanent la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupoli. Are o capacitate de stocare GNL de până la 170.000 de metri cubi și o capacitate de regazificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi (8,3 miliarde m3 pe an).
Prin urmare, odată cu punerea în funcțiune a FSRU Alexandroupoli, Grecia va avea o a doua „poartă” de intrare a gazului lichefiat, după terminalul DESFA de la Revythoussa, iar acest lucru va contribui la diversificarea surselor de energie și a furnizorilor de gaze naturale.
Totodată, terminalul de la Alexandroupoli va oferi pentru prima dată acces la gaze naturale lichefiate sau va facilita în continuare importurile, pentru un număr mare de state europene. Pornind de la Alexandroupoli și într-o măsură semnificativă cu ajutorul așa-numitului „Coridor vertical” (din care un tronson îl reprezintă Conducta interconectoare Grecia-Bulgaria), combustibilul va putea fi transportat în România, Serbia și Macedonia de Nord și apoi până în Moldova și Ucraina.
Grecia este un hub pentru gazele naturale. FSRU Alexandroupoli va contribui la securitatea aprovizionării, precum și la creșterea concurenței în regiunea mai largă. În același timp, va fi o pârghie importantă pentru dezvoltarea Greciei într-un hub pentru tranzitul gazelor naturale în sud-estul Europei, profitând de avantajele geostrategice ale poziției sale.
În urmă cu doar aproximativ o lună și jumătate, mai precis pe 19 ianuarie, „Coridorul Vertical” a fost extins oficial, odată cu semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a include încă trei țări, respectiv Moldova, Ucraina și Slovacia. Semnarea a avut loc la Atena, în marja Conferinței ministeriale CESEC – Central and South Eastern Europe Energy Connectivity. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank