Plățile către autorii atacurilor de tip ransomware au scăzut în 2024, deoarece victimele au refuzat să plătească hackerii
Plățile către autorii atacurilor de tip ransomware au scăzut cu mai mult de o treime în 2024, deoarece un număr tot mai mare de victime a refuzat să negocieze cu hackerii, transmite TechCrunch.
Într-un raport publicat recent, Chainalysis, o companie de analiză blockchain specializată în investigații și conformitate financiară, a transmis că, deși site-urile pe care sunt publicate datele rezultate în urma atacurilor de tip ransomware au afișat mai multe victime decât în anii anteriori, în cursul anului 2024 mai puține victime au cedat cererilor hackerilor.
Chainalysis a raportat o scădere de 35% a plăților de răscumpărare, hackerii primind la nivel mondial un total de 814 milioane de dolari, comparativ cu suma record de 1,25 miliarde de dolari înregistrată în 2023.
Ca dovadă suplimentară a refuzului victimelor de a îndeplini cererile atacatorilor, Chainalysis a informat că, în a doua jumătate a anului 2024, sumele cerute de bandele cibernetice au fost cu 53% mai mari decât plățile efective, în ciuda creșterii numărului de atacuri ransomware.
Chainalysis afirmă că această scădere surprinzătoare – prima observată din 2022 – a fost determinată, de asemenea, de o creștere a acțiunilor autorităților, inclusiv de destructurarea grupării prolifice LockBit, și de îmbunătățirea colaborării internaționale.
Un atac ransomware este o formă de criminalitate cibernetică în care hackerii blochează accesul la datele unei victime prin criptare și cer o răscumpărare pentru deblocare. Se propagă prin e-mailuri malițioase, linkuri infectate sau vulnerabilități software, vizând companii, instituții și persoane pentru câștig financiar ilicit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.