G4Media.ro

Pledoaria unui român fugit la vârsta de 15 ani din țară, după…

Pledoaria unui român fugit la vârsta de 15 ani din țară, după ce fusese arestat de comuniști, pentru mai mută ”democrație în America”

În (statul american – n. red.) Georgia are loc o atrocitate, ca și în Texas, Arizona și vreo alte 40 de state care iau în calcul noi legi electorale ce sunt rasiste, discriminatoare și menite a împiedica milioane de americani negri să voteze. Aceasta nu este o problemă doar pentru guvern; este o problemă societală de o asemenea anvergură și amploare încât trebuie să suscite atenția și acțiunea fiecărui director corporatist din America.

  • *Articol de Peter Georgescu (președinte emerit al companiei Young & Rubicam Inc.; a emigrat din România în SUA în 1954)

Chiar dacă eu nu sunt un om de culoare, îi admir profund pe cei care au luat atitudine în privința acestor legi recente – printre ei numărându-se directorul Ken Frazier de la Merck și Ken Chenault, fost președinte al American Express. Acești directori americani negri s-au realizat în această țară pentru că au învins greutăți și o discriminare pe care cei mai mulți dintre noi avem norocul să nu o fi trăit. Ei prețuiesc ideea de democrație așa cum o fac și eu, un imigrant și un cetățean american mândru de această calitate.

În inima mea știu de asemenea că nu trebuie doar să iau atitudine public, ci și să-i îndemn pe toți directorii să se împotrivească împreună acestei legislații ostile, corozive, care reprezintă un pumnal în inima democrației, întrucât eu însumi am văzut îndeaproape și foarte personal care sunt alternativele la democrație. Acele regimuri sunt forme de guvernare hidoase, exploatatoare, de tip învingătorul ia tot, darwiniene. Acolo vasta majoritate a oamenilor suferă, iar câțiva se agață de putere și o duc bine exploatându-i pe alții. Aceste forme diferite de guvernare sfârșesc întotdeauna prin a se transforma într-un totalitarism autoritar pentru a proteja elitele de la putere. În acele viziuni alternative votul este o mascaradă prin chiar designul lor instituțional.

În primii mei ani am copilărit sub un guvern fascist, susținător al naziștilor, în România în timpul celui de-al doilea război mondial. Pacea și libertatea au durat mai puțin de doi ani după război, după care comuniștii au preluat puterea. Comunismul a fost o formă pură de socialism. Guvernul controla mijloacele de producție și distribuție. În practică, nu avea nici un fel de ideologie. Era pur și simplu o acaparare a puterii de către o minoritatea pentru a controla marea majoritate prin forță și intimidare.

Justificarea acceptării populismului a fost bazată pe minciuni în România și Uniunea Sovietică, tot așa cum a fost și în 2016 când a fost rostită de candidatul Trump la alegerile din acel an. În România acest tip de regim socialist a durat vreo 60 de ani. Pentru mine, copil fiind, acest lucru a însemnat să-mi văd bunicul arestat la 80 de ani și ulterior omorât în închisoare, alături de alte sute de mii dintre cei care erau considerați un pericol la adresa regimului. N-a trecut mult până să-mi vină rândul și mie să fiu arestat (alături de fratele meu mai mare), fiindcă eram copii de capitaliști și, prin urmare și prin definiție, anticomuniști.

Abia împlinisem 10 ani când am fost trimis la muncă silnică, inclusiv curățat canale și săpat gropi pentru stâlpii de electricitate. La 15 ani am sosit în America fără să știu un cuvânt în engleză și doar cu gimnaziul absolvit. Munca în România însemnase 10 ore pe zi, șase zile pe săptămână, fără să primesc educație formală. Călătoria mea din captivitatea și munca silnică din România în SUA a fost o epopee de război, remarcabilă dar nu și neobișnuită. Pe scurt, îi sunt dator pentru că sunt în viață poporului american din acea vreme, când refugiații politici din calea tiraniei contau pentru o Americă mai democratică. Mereu am crezut că povestea mea reprezintă ceea ce sperau Părinții Fondatori că se va întâmpla în versiunea lor ideală de America.

Pentru acei vizionari timpurii Constituția reprezenta o aspirație. Ei nu au practicat-o, ci au sperat că într-o bună zi o vom practica noi. Multe dintre generațiile noastre anterioare au înțeles și au prețuit această extraordinară moștenire ce ne-a fost lăsată. Milioane dintre concetățenii noștri au luptat pentru ea și milioane au murit pentru ea, aici și peste hotare. Iar acum, după mai bine de 250 de ani, în văzul tuturor, legiuitorii din Georgia și din vreo alte 40 sau mai multe state încearcă să ne restrângă democrația, dreptul nostru de vot.

Ajunge! Cum pot îndrăzni? La fel ca Chenault și Frazier, lideri ai mediului de afaceri din întreaga țară și, mai important, din Georgia, de la Coca-Cola și Delta Airlines, au denunțat explicit aceste noi legi oprimante și exploatatoare. Ed Bastian, directorul Delta, a spus-o clar: „Varianta finală a legii e inacceptabilă și nu corespunde valorilor Delta”. El a adăugat: „Întreaga argumentație în favoarea acestei legi s-a bazat pe o minciună”. (Minciuna, evident, a fost cea că în Georgia ar fi avut loc o fraudă electorală majoră.) A încerca să le refuzi afro-americanilor dreptul de vot înseamnă a-i refuza oricăruia dintre noi, americanii, dreptul de vot. Ken Chenault a declarat: „Nu ne permitem luxul de a sta pe margine când acest gen de nedreptăți se întâmplă peste tot în jurul nostru”.

Justificarea mai degrabă jalnică cum că legile din Georgia sunt mult mai blânde decât în epoca Jim Crow [segregarea rasială instituționalizată – n.trad.], este ridicolă. Ca un iluzionist care-ți distrage atenția de la ce face el de fapt – hai să fim serioși. Legile din Georgia au o unică intenție și un unic efect. Reducerea la minim a abilității alegătorilor negri de a-și face vocea auzită. Cât de tragic este că în 2021 găsim că e necesar să comparăm această lege crudă cu starea în care ne aflam acum 150 de ani! E vorba de fapt de o restaurare a legislației Jim Crow.

Pentru mine, în calitate de american „nou”, democrația are un înțeles profund, puternic. Am avut prilejul să trăiesc Visul American. Am avut prilejul să fiu cel mai bun Peter Georgescu care puteam fi. Am devenit acest om pentru că în America am fost în măsură să primesc acea șansă. Aici oamenii mi-au întins o mână, cei mai mulți dintre ei fără să mă cunoască, oferindu-mi ajutorul lor doar pentru că puteau s-o facă. Și sunt convins că și Ken Chenault și Ken Frazier ar spune același lucru.

Democrația poate să facă asta. Democrația, în cea mai bună formă a ei, își trage seva din faptul că fiecare om din țară are parte de o educație decentă și câștigă nu doar un salariu de subzistență măcar, ci și șansa de a-și atinge potențialul maxim de om. E limpede că n-am parcurs chiar până la capăt drumul către această viziune, dar trebuie să ajungem curând acolo. Tentativa flagrantă de suprimare a dreptului de vot e pur și simplu un atac necurat împotriva inimii democrației noastre.

Voi continua să prețuiesc democrația. E speranța și visul meu pentru America. Dacă mai mulți dintre noi am avea grijă de binele nostru comun, al tuturor, ura și bigotismul s-ar estompa. Trebuie să devenim pur și simplu oameni buni, cu grijă și compasiune față de semeni. Trebuie să ne luăm viitorul în propriile mâini. Asta înseamnă că trebuie să votăm – fiecare dintre noi, adulții. Trebuie să avem un cuvânt de spus. Așadar, în calitate de american, acel american tipic coborât de pe vapor, mă alătur acelor oameni de afaceri negri patrioți și spun: „ajunge”. Democrația Americii trebuie să fie protejată, apărată și permanent consolidată. Dacă putem face acest lucru, și noi și întreaga lume ne putem aștepta la zile mai bune.

Sursa: Forbes / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Foto: Lincoln Memorial, Washington D.C. / Sursa: Dragoș Asaftei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. O mizerie de om si o mizerie de articol. Un tip de gandire marxist, care imparte totul in rase si clase, profund antidemocratic si mai ales prodund antiamerican. E o rusine penrtru romanul harnic, onest si platitor de taxe, cum sunt cele cateva sute de mii care traiesc astazi visul american, ca autorul acestei marsave delatiuni a valorilor americane s-a nascut in Romania.

    • Esti un habarnist trist.

    • Gigi Berlogea e un postac rus, sluga lui Putin. Evident ca ii iubeste pe republicani, fiindca republicanii vor sa distruga democratia americana ca sa ramana ei la putere la infinit.

    • @Gigi,
      perfect adevarat ce spui, subscriu.

    • @gica si vladimir gunoiul: Este exact invers decat ne aburiti voi! Articolul exprima „valori” ruse si sovietice.

    • Goe ia o gura de rahat boule si musca din taramul cacacios rusesc de unde esti platit, boule.

  2. Un om de succes, inteligent, cult etc.

    Niste detalii totusi:

    – cum a ajuns in SUA?

    „Peter’s father, Valeriu C. Georgescu was the manager of the Romanian Ploesti Oil fields under Standard Oil of New Jersey,[1] Due to this position Valeriu had been asked to spy for the Soviet Union and then asked by the FBI to turn double agent.
    At one point Peter, his elder brother, Constantin and grandfather were jailed by the new Soviet satellite regime. Concurrently his father, then away on business in New York City, was suddenly exiled. In 1954 Peter was finally traded along with his brother for unnamed Soviet spies after his father”

    – Georgescu endorsed Democratic candidate Hillary Clinton in the 2016 U.S. presidential election

    Ar fi profesional si etic pentru „redactia” G4Media, sa publice si acea lege controversata, sa vedem si noi cum afro-americanii sunt/vor fi impiedicati sa voteze.

    • Evident ca nu vor publica nici biografia lui si nici cum afecteaza acea lege.

      G4media se transforma rapid in gunoi media.

      Pacat. Aveau potential.

    • Adaos: alegerile pentru cei doi senatori ai statului Georgia au fost câstigate de doi democrati, în dauna predecesorilor republicani. Pentru Congresul statului Georgia n-au votat aceiasi alegatori?

    • Apare bigdumbass cu linkuri care nu le acceseaza nimeni.

  3. Ala de la Delta Airlines sa o su… ga si sa comenteze cand ne Suim in avion fara ID.

  4. Nu există democratie atât timp cât sunt legi ce protejează anumite personae; politiceni, magistrati, personae ”titularizate pe post”, personae care nu pot fi concediate, licitatii trucate, prejudicii nerecuperate ……
    Trăim în perioada în care Persoane cu drepturi special fac legi care s-au dovedit că aceste nu doar mențin privilegiile dar le întăresc și le extind.

  5. Puterea sua a stat întotdeauna în libertatea individului. Probabil și acolo sunt forte care vor sa distrugă din interior

  6. E o adevarata batalie pentru furtul voturilor in America si omul asta mentionat sa bagat in mijloc.
    O conditie esentiala pentru a fi validat votul conform acestei legi.
    A Georgia state driver’s license number, ID card number, date of birth and the last four digits of a social security number or another approved form of identification must be printed on the outside of an absentee ballot

    Pai cum adica cei care nu au acte in statul respectiv nu pot vota? nu pot fi adusi cu autobuzul? sa spunem asa? pai uite ca se poate vota usor la 10/20 de maini in USA.
    Pui un plic cu votul tau pentru tovarasu Biden pui un nume si dai la posta.
    Cum verifica cineva ca identitatea votantului e reala?
    Pai normal ei au un robot care scaneaza adresele si codurile de pe plicuri.
    Daca nu e adio vot numarat… trebuie sa fi analfabet sau votant virtual daca nu poti respecta masura asta.
    P.S nu sunt trumpist sau republican dar sistemul american de vot are asa de multe flaws ca e socant ca deabia acum au observat astia.

  7. De la democratie la socialism la marxism:

  8. oameni astia sa inteleaga ca in orice tara sant oameni prostii care voteaza prost si oameni destepti care voteaza destept
    daca prostii devin majoritatea tara se duce de rapa
    asta ii realitatea ca va place ca nu
    uitativa doar la romania unde un partid a incercat sa legalizeze coruptia si 40% din oameni care au mers la vot iau votat
    americani incearca sa nu ajunga in aceasi situatie ca noi odata cu venirea a celor 40 de miioane de mexica care sant nu destepti sa zic asa ca ma cenzureaza astia de la g4media
    ca va place ca nu asta ii realitatea nu ii despre drepturi
    dupa mine prostii nu ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca destepti dar asta ii alta discutie

    • Si cine hotaraste care e destept si care nu? Tu un neica nimeni de pe forum, sau coruptii de la un partid sau altul?

    • @Gica esti prost koaie. Cetatenii americani au 2 drepturi 1 sa voteze 2 sa aiba pasaport. La munca iti trebuie un ID ca sa intri, pe email iti trebuie ID sa te loghezi, la doctor iti trebuie un ID , la banca un ID, ceetificat de nastere ID, casatorie ID pana si cand mori iti cere un ID. Ce e ma rasist ??? Omul pesterii ??

    • Cine hotaraste care e destept si care nu? Raspunsul e simplu, cine a construit ani buni (de fapt a demolat) educatia la noi? Mai sunt si alti factori. Destepti au scapat autodidactii cu cateva carti in biblioteca ori cei ce au avut norocul sa intalneasca un profesor adevarat.

    • Ba bucale koaie e prostu de tactu cand le pune la matta pe gura ma coate goale nima-n drum. De aia a iesit un parlit ca tine rupt in fund cu pretentii de intelectual. Si tu si sarantocul de mai sus, doi bezmetici cu diploma.

    • Intrebarea e foarte inteligenta, dar raspunsurile primite sunt de cacao de la niste oameni care nu pricep mare lucru din democratie, si sigur s-au nascut mult dupa autor si habar nu au ce inseamna sa emigrezi, mai bine zis sa fugi pe vremea aia cu riscurile de rigoare.

    • @Gica unde e rasismul koaie? Alb, negru, maroniu( ca tine) galben toti trebuie sa prezinte un ID. Acum 80 de ani negrii aveau toaletele lor separate acum transgenderi ca tine au toilette unisex. Unde e koaie rasismul?

    • Ba bucale tie chiar iti place sa mananci koaie pe paine, pofta buna boule, si tie si lu prostovanu de tactu. Sau poate mostenesti pofta de koaie de la unchiu tau care se strecura in camera ta cand erai mic si te punea sa i le sugi. Asa ca linge-n continuare coate goale, koaie goale sarantocule.

    • Bucanere daca it plac koaiele atat de mult si esti fun koaie, atunci baga-le si pe ale mele cand is mai transpirate in gura ta pana si stai asa pana iti iese pana narozesti.

    • @Gica hai lasa gargara cu zeama de koaie ca ti-a aparut curcubeul in cerul gurii. Nu esti in stare sa raspunzi nu e de mirare ca esti o curvistina stangista

  9. La fel ca milioanele de romani care sclavagesc in abatoarele germane si fermele britanice, in SUA exista milioane de mexicani care tin industria alimentara in viata. Pentru ca SUA sa aiba oficial 1% din populatie angajata in agricultura, este nevoie de 10 milioane de ilegalisti (statistica a ministrului agriculturii).

    Si ce vrea sa ne spuna rapandula asta? ca milioanele de romani si mexicani care muncesc acum in ferma nu sunt la fel de harnice ca el? ca el a smuls sparanghelul mai repede decat ceilalti, si asa a ajuns bos?

    E crestin bosul Petrica? Sau ne da praf in ochi cu munca lui din copilarie, pentru ca sa se lafaie in traiul asigurat de reteaua mafiota de la sinagoga?

    Placa cu minoritatile trebuie sa voteze e foarte emotionanta printre chiaburi, dar pana cand bosul Petrica nu isi doneaza averea la saracii care chiar muncesc, pana cand nu se ajunge la egalitatea economica intre el si popor, e doar o placa stricata.

    Ce-mi trebuie mie drept de vot? pot plati intretinerea cu vot? cate chile de carne de vita pe saptamana primesc daca votez?

    Ca si grija de LGBT, de femei, de animalute, rasele si voturile sunt maneve prin care Peter incearca sa amane momentul cand multimea va veni cu furcile la penthouse.

    • De ce nu te duci si tu ma terchea berchea sa muncesti in conditiile alea de la ferme, macar o zi, si dupa aia sa iti dai cu parerea aiurea pe forumuri? Si tu si koaie goale bucale de mai sus sunteti niste jalnici cu acces la internet. Sarantocule.

  10. omul a trait visul american, fiind adormit, de atatia ani ….