Plenul Camerei Deputaților dezbate abrogarea recursului compensatoriu / Reprezentantul PSD: Doar o mică parte din persoanele liberate care au recidivat au fost beneficiare ale recursului compensatoriu / PSD anunță că votează abrogarea
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut, miercuri, la dezbaterea în plen a legii de abrogare a recursului compensatoriu, că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.
Halici a spus, de la tribună, că legea recursului compensatoriu a fost aprobată ca urmare a deciziilor CEDO privind condițiile din penitenciarele din România.
Reprezentantul PSD a ținut să precizeze că toate liberările înainte de termen au fost făcute în baza deciziilor instanțelor de judecată. El a spus că eliberarea anticipată se face pe baza unui raport al unei comisii din penitenciar și prin hotărârea unui judecător, care are instrumentele de a decide dacă o persoană poate fi liberată condiționat.
Nicușor Halici a mai susținut că „doar o mică parte” din deținuții liberați condiționat în ultimii doi ani și care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.
„Din ăia 20 de mii eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu. Se pare că doar o mică parte, practic sub 600 de persoane sunt cei care au recidivat și au beneficiat anterior de recursul compensatoriu”, a afirmat deputatul PSD.
El a mai precizat că, după abrogarea recursului compensatoriu, PSD va aștepta de la Guvernul PNL „cu mare nerăbdare” soluțiile pe care le va propune pentru a evita sancțiunile din partea CEDO la adresa României din cauza condițiilor din penitenciare.
Și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a afirmat că legea a fost inițiată de Guvernul Cioloș, a fost votată în Senat de PNL și PSD, iar în Camera Deputaților a fost votată și de deputatul PNL Ioan Cupșa.
„Președintele României nu a trimis-o nici la rexaminare, nici nu a atacat-o la CCR. Prin urmare, nici dvs., nici dl președinte Iohannis nu a conștientizat de la început consecințele acestei legi”, a afirmat Alfred Simonis.
El a amintit că, marți, în Comisia juridică, abrogarea recursului compensatoriu a fost aprobată în unanimitate.
„Suntem conștienți cu toții de consecințele acestei legi și sperăm ca pe viitor Guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative pentru a evita sancțiunile din partea CEDO. Vă anunțăm încă o dată că vom vota legea”, a precizat liderul deputaților PSD.
În replică, deputatul PNL Ioan Cupșa a amintit că a mai precizat că, la votarea Legii recursului compensatoriu, a dat un vot pentru dintr-o eroare.
El a mai amintit că PNL a atacat la CCR legea, care însă a fost declarată constituțională, astfel că președintele Iohannis nu mai putea să o atace la Curtea Constituțională.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raport de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu. Votul final urmează să fie dat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii