G4Media.ro

Plenul Senatului a adoptat proiectul de modificare a Codului penal, trecut ieri…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Plenul Senatului a adoptat proiectul de modificare a Codului penal, trecut ieri prin comisia specială / PSD plănuiește ca săptămâna viitoare să îl trimită președintelui Iohannis pentru promulgare

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de modificare a Codului penal, aşa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile Justiţiei.

S-au înregistrat 75 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, prevede textul.

Senatorul USR, Florina Presadă, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pentru că raportul privitor la el nu a fost pus pe site cu trei zile înainte de a fi dezbătut, aşa cum prevede Regulamentul, pentru a putea fi consultat de parlamentari. Propunerea a fost respinsă la vot, context în care opoziția a anunţat că va contesta din nou la Curtea Constituţională acest proiect, după ce va fi adoptat de Parlament.

Senatul este prima Cameră sesizată pe acest proiect.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Daca inalta curte nu il va condamna, omul va fi noul dictator pe aici, cine stie pana cand. NU ABANDONAM, MERGEM LA VOT!!!

  2. Peste tot in jurul nostru vad doar incurajarea de catre coalitia de guvernare si de politicienii actuali a furtului.
    La vot si la inchisoare cu ei. Asa vom fi si noi preocupati de viitorul nostru ca altfel nu avem niciunul.

  3. Exista conduită etică în Parlament?
    Imunitatea d-lui Tăriceanu se amana a fi discutată de jumătate de an, adoptarea de legi in favoarea inculpaților se face de pe o zi pe alta .
    Toate instituțiile statului funcționează doar pentru o cauză: scăparea penalilor de procese.
    Nu cred că e prevăzut în Constituția României.

  4. Dragnea a intrat în disperare, DNA reacționează și cere scurtarea termenelor.
    Referendum sa se termine odată.