Ploile musonice au sosit mai devreme în acest an în India, unde temperaturile au depășit 50 de grade Celsius
Ploile musonice au sosit la finalul acestei săptămâni în regiunile costiere ale celui mai sudic stat din India, Kerala, cu câteva zile mai devreme decât erau aşteptate, a anunţat Biroul naţional de meteorologie, sporind perspectivele pentru recolte bogate care ar putea stimula creşterea agricolă şi economică în aceasta ţară, care deţine cea de-a treia economie ca importanţă din Asia, informează Reuters, citată de Agerpres.
Ploile de vară încep de obicei să cadă în regiunile costiere ale statului indian Kerala în jurul datei de 1 iunie şi se răspândesc apoi la nivelul întregii ţări până la jumătatea lunii iulie, declanşând însămânţările unor culturi precum cele de orez, porumb, bumbac, soia şi trestie-de-zahăr.
Musonul, sursa vitală pentru economia de aproape 3,5 trilioane de dolari a ţării, furnizează aproximativ 70% din precipitaţiile de care India are nevoie în fiecare an pentru a-şi iriga fermele şi pentru a-şi reumple rezervoarele de apă şi pânzele freatice.
Aproape jumătate din fermele din India, lipsite de sisteme de irigaţii, depind de aceste ploi anuale din perioada iunie-septembrie.
Ploile care cad cu regularitate în timpul sezonului musonic îmbunătăţesc totodată condiţiile meteorologice după recentul val de căldură extremă care a făcut ca temperaturile să depăşească pragul de 50 de grade Celsius în unele zone din nordul şi vestul ţării.
India va primi cel mai probabil o cantitate medie de precipitaţii în luna iunie, deşi temperaturile maxime din această lună se vor menţine probabil peste valorile normale, potrivit Departamentului Naţional de Meteorologie (IMD).
Ploile musonice din 2024 sunt aşteptate să reprezinte 106% din media multianuală a precipitaţiilor calculată pe termen lung.
IMD defineşte nivelul mediu sau normal de precipitaţii ca fiind cuprins între 96% şi 104% în raport cu media de 87 de cm calculată pentru sezonul ploios de patru luni din ultimii 50 de ani.
Precipitaţiile sub medie din 2023 au epuizat nivelurile din rezervoarele de apă şi au afectat producţia alimentară. Guvernul indian a reacţionat prin impunerea unor restricţii la exporturile de orez, grâu, zahăr şi ceapă.
Reluarea exporturilor depinde de cât de repede îşi va reveni producţia agricolă în 2024, un proces care nu va fi posibil fără o cantitate suficientă de ploi musonice. India este al doilea producător mondial de orez, grâu şi zahăr.
Precipitaţiile abundente ar putea contribui, de asemenea, la reducerea inflaţiei alimentare, care a rămas peste nivelul de confort al Băncii Centrale a Indiei.
Fenomenul meteorologic La Nina, care creşte precipitaţiile în această ţară, este aşteptat să manifeste între lunile iulie şi septembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank