PNL a depus o inițiativă legislativă prin care nicio ordonanță de urgență nu va mai intra în vigoare înainte de pronunțarea Curții Constituționale
Liberalii au înregistrat vineri la Parlament o inițiativă legislativă prin care impun obligativitatea pronunțării din oficiu a Curții Constituționale pe toate ordonanțele de urgență emise de Guvern, înainte ca acestea să intre în vigoare.
O altă modificare propusă de PNL este ca, în cazul conflictelor juridice de natură constituțională, conținutul actelor administrative să fie prerogativa exclusivă a autorităților aflate în conflict. Propunerea vine după recenta decizie a CCR prin care președintele Klaus Iohannis a fost obligat prin decizia Curții să o demită pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA.
Inițiativa legislativă a fost semnată de 60 de senatori și deputați PNL și vizează modificarea legii 47 / 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Potrivit propunerii,
- „(Curtea – n. red.) verifică, din oficiu și de îndată, îndeplinirea criteriilor privind constituționalitatea urgenței invocate pentru emiterea ordonanței de urgență, anterior depunerii acesteia la Camera parlamentară competentă și transmiterii spre publicare către Monitorul Oficial. Guvernul României transmite de îndată Curții Constituționale ordonanța de urgență adoptată, însoțită de nota de fundamentare. Sesizarea Parlamentului cu ordonanța de urgență cuprinde imperativ și hotărârea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, privind constituționalitatea urgenței care a justificat adoptarea acesteia.” (art. 11, alin. 1, paragraful B)
-
”Decizia prin care se soluționează conflictul juridic de natură constituțională este definitivă. Conținutul actelor administrative care se adoptă în temeiul deciziei Curții este prerogativa exclusivă a autorităților care s-au aflat în conflict constituțional. Decizia se comunică autorului sesizării, precum şi părților aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I” (art. 36)
”Deoarece Constituția nu interzice, apreciem ca fiind necesară introducerea unei căi de control a constituționalității motivelor invocate de Guvern în justificarea urgenței adoptării unei ordonanțe de urgență. Jurisprudența constituțională este bogată în exemple de neconstituționalitate a ordonanțelor de urgență din cauza motivelor invocate ca temei pentru justificarea urgenței în adoptarea unor ordonanțe”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
”Această soluție legislativă înlătură abuzul de drept săvârșit de Guvernul României care, în mod excesiv, utilizează un instrument normativ excepțional ca modalitate de legiferare pe cale ordinară”, mai precizează liberalii.
În prezent, o ordonanță de urgență adoptată de Guvern intră în vigoare imediat și doar Avocatul Poporului o poate ataca la Curtea Constituțională.
Citește și: Avocatul fostei soții a lui Liviu Dragnea îl critică pe șeful PSD pentru presiunile asupra Înaltei Curți
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii