PNL anunță o contra-măsură la propunerea PSD de introducere a impozitului de 1% pe cifra de afaceri. Liberalii vor impozit redus de 10% pe profitul suplimentar raportat la anul precedent
Raluca Turcan, vicepreședinte al PNL, a anunțat vineri o contra-măsură la propunerea PSD de introducere a impozitului de 1% pe cifra de afaceri. Astfel, liberalii vor impozit redus de 10% pe profitul suplimentar raportat de companii față de anul precedent, potrivit unui comunicat de presă.
Proiectul legislativ inițiat de Turcan și Florin Roman urmează să fie depus în Parlament săptămâna viitoare, a declarat deputata PNL pentru G4Media.
”PNL are o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri: impozit redus de 10% pentru partea de profit în plus declarat, raportat la profitul de anul precedent. Pentru restul obligației fiscale se va achita impozit de 16%”, arată comunicatul citat.
PNL mai propune o măsură și pentru microîntreprinderi: contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat, dar numai dacă nu înregistrează datorii la bugetele de stat.
Liberalii susțin că impactul măsurilor asupra veniturilor bugetului general consolidat ”va fi unul puternic pozitiv”.
”Va genera un stimul puternic pentru declararea, în România, a valorii reale a profitului obținut, în scopul de a beneficia de cota redusă de impozit pentru diferența de profit. Va determina scăderea “exportului” profiturilor în zone fiscale avantajoase (cote mai reduse de impozitare), pentru că va fi mai avantajoasă declararea profitului impozabil și plata impozitului în România”, arată Turcan.
Deputata PNL a explicat că ”profitul impozabil suplimentar declarat în anul n+1 (mai mare decât în anul anterior – n) și impozitat cu 10%, va fi impozitat în anul n+2 cu 16%, determinând o creștere semnificativă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit pe termen lung. Așadar, orice contribuabil care dorește ca în anul n+2 să beneficieze din nou de cota de 10%, va trebui să obțină, să calculeze și să declare un impozit și mai mare decât în anul n+1, iar cota de 10% se va aplica doar pentru profitul suplimentar din anul n+2. Contribuabilii care nu declară impozite mai mari decât în anul precedent vor plăti în continuare doar cota de impozit de 16%”.
Reamintim că PSD a propus introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu cifra anuală de afaceri de peste 100 milioane euro. Aceste companii vor continua să plătească impozitul pe profit actual de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Mediul de afaceri a respins puternic propunerea PSD.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank