G4Media.ro

PNL cere Curții Constituționale să invalideze mandatul de deputat al lui Liviu…

PNL cere Curții Constituționale să invalideze mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea din cauza condamnării definitive în dosarul Referendumul

Liberalii au depus marți la Curtea Constituțională (CCR) o solicitare de invalidare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, argumentând că accederea în Parlament a liderului PSD s-a făcut cu încălcarea Regulamentului camerei Deputaților, potrivit căruia poate fi invalidată alegerea în funcția de deputat a unei persoane condamnate pentru infracțiuni legate de procesul electoral. PNL subliniază că Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul ‘Referendumul’.

Potrivit sesizării transmise de PNL Curții Constituționale, ”Camera Deputaților (…) avea obligația regulamentară să se pronunțe prin vot asupra invalidării mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea deoarece acesta era condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni în cadrul derulării unui proces electoral, cauză expresă de invalidare a mandatului prevăzută de art. 7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputaților”.

Dispozițiile art.7 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților sunt imperative, mai atrag atenția liberalii:

  • „(3) Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral.”

 ”Domnul Nicolae-Liviu Dragnea a fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de art.13 din Legea nr.78/2000 „în derularea procesului electoral” al referendumului organizat pentru  demiterea Președintelui României, la data de 29 iulie 2012, fiindu-i interzis exercițiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani, prin sentința penală nr.341 din 15 mai 2015, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr.4862/1/2013 (…) Sentința penală a fost modificată, în calea apelului, prin majorarea pedepsei principale și menținerea pedepselor accesorii, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în dosarul nr.114/2016”, mai menționează PNL în solicitarea transmisă CCR.

Liberalii arată că, pe baza sentinței Înaltei Curți de condamnare a liderului PSD, deputații din Comisia de validare a mandatelor trebuiau să voteze în 2016 invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea. ”Deși a fost formulată o asemenea propunere în cadrul ședinței Comisiei de validare, aceasta a fost respinsă prin votul majorității membrilor comisiei”, subliniază PNL.

”În ședința Camerei Deputaților din data de 21 decembrie 2016, revenea acestei Camere parlamentare obligația de a verifica îndeplinirea condițiilor de validare/invalidare a mandatului domnului Nicolae-Liviu Dragnea. Pentru respectarea dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituția României, Camera Deputaților avea obligația să constate îndeplinirea condiției negative prevăzute de art.7 alin.(3) teza II privind săvârșirea unor fapte de natură penală în cadrul procesului penal, constatate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă înainte de alegerea în funcția de deputat, și să procedeze la invalidarea mandatului de deputat în cazul domnului Nicolae-Liviu Dragnea”, mai arată liberalii în solicitarea transmisă CCR.

PNL dă exemplul unui precedent similar: invalidarea mandatului de senator al lui Brîndușel Nichitean după alegerile din 2004.

”Mandatul domnului Brîndușel Nichitean a fost invalidat pentru motivul săvârșirii unor fapte penale în cadrul procesului electoral deși acesta avea doar calitatea de cercetat penal (suspect) la momentul invalidării mandatului. Hotărârea nr.58 din 17 decembrie 2004 a Senatului României se află și în prezent sub prezumția de constituționalitate, prin urmare poate fi invocată ca precedent în argumentarea sesizării de neconstituționalitate”, exemplifică PNL.

Un alt argument invocat de liberali este acela că, prin validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, a fost afectat dreptul de a fi ales al supleantului din lista de candidați a PSD pentru circumscripția Teleorman la alegerile din 2016.

”În concluzie, vă solicităm să constatați, pentru motive intrinseci, că dispoziția punctului 4 din paragraful 35 „circumscripția electorală nr.35 județul Teleorman, din anexa, parte integrantă, la Hotărârea Camerei Deputaților nr.122 din 21 decembrie 2016, privind validarea mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(5) coroborat cu dispozițiile art.70 din Constituția României”, conchide PNL în solicitarea transmisă Curții Constituționale.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani pentru fraude comise la referendumul din 2012 care viza demiterea președintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.

În primă instanță, ee 15 mai 2015, Liviu Dragnea fusese condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul ‘Referendumul’ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnaţi, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii au arătat că demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. De ce le-a trebuit liberalilor atâta vreme ca să facă sesizarea către CCR?

    • Cineva ar spune ca PNL sunt in cardasie cu PSD?
      PSD-PNL aceeasi mizerie?

      Deci probabil acum se divid.

    • Pt ca constitutionali, inca nu erau presati de UE! Si in plus fiind manjiti su la final de mandat… Acum se judeca altfel, cu judecatori noi. Oare se vor manji din start si acestea?!?

    • Presupunand ca am naufragiat pe o insula pustie, la intoarcere cum am putea afla ca in Romania ne aflam in plina campanie electorala? Simplu, ne-am da seama fara doar si poate urmarind mesajele care indeamna la ”aceea mizerie”….
      PS. De curand ”tartorul” PSD-ului a trasat sarcini ca in aceasta campanie sa fie folosit si mesajul la fel de toxic :”…alegerile europarlamentare sunt lipsite de miza, mai bine stati acasa…!”

      Mesaj pentru pesedisti:
      Sa nu uitati ca la alegerile europarlamentare sa votati PSD-ul, dar pe acelasi buletin de vot sa puneti stampila si pe ”fratiorul” ALDE! Merita si ALDE, doar v-a fost alaturi la bine si la greu…

    • Dl Dragnea a fost condamnat de ÎCCJ în 2016 … dar motivarea a fost redactată doar în 2017.

  2. Ce cretini….dupa doi ani si jumatate….

  3. Se pornește mai greu, Ludovic, e ardelean.
    Da’ și când o ia din loc…..

  4. Camera deputatilor e doldora de hoti si de complici de-ai lor, Ca si tot PARLAMeNTUL HOTIEI NATIONALE. Romanai e o tara de hoti care voteaza hoti car dau legi pentru hoti, cu o CCR alcatuita majoriar din judecatori corupti, colaboratori ai CRIMINALILOR care au ucis in 89, securisti, turnatori la Secu, fosti activisti PCR, avocati al mafiilor USL UDRM. etc

    • Așa este, generația crescută înainte de 89 nu a putut aduce schimbarea necesară și mult dorita. Cauzele sunt prea multe pentru a fi discutate aici, însă de la vechile partide și de la vechii politicieni, nu mai are sens sa așteptăm ceva. Sper să apară cat mai multe opțiuni în următorii ani, dezamăgirea USL este quintesenta politicii postdecembriste.

    • Alex,exact asa stau lucrurile,din pacate.Daca nu iesim la vot sa-i dam jos,indifetent pe cine altcineva votam,chiar si-o echipa guvernamentala din jungla amazoniana este de preferat,decat gasca asta de hoti totaliraristi.Ingrijoratoe este,ca nu cumva in culise sa existe deja majoriratea buletinelor de vot,gata stampilate.Se vor schimba numai urnele intre ele.Astia sunt capabili de orice nelegiure,mai ales ca au de partea lor ” justitia” si „MAI-ul”. Fereasca-ne Dumnezeu.

  5. vai, ce frumos!!!
    dar de ce v-a luat atat?
    si USR… cand votau ei impotriva cu regulamentul pe sus, ati uitat dupa aia?

  6. Cam tårziu !! De ce nu s-a luat aceasta decizie in 2016 cånd a fost condamnat definitiv?! Poate alta era soarta Romåniei acum….

  7. EXTRAORDINAR!!!! BRAVO!!!! Cine o fi avut ideea asta?!
    Ma cac in capul lor de PNL-isti!
    Haideti, fratilor, sa votam, cat mai multi pe USR+PLUS si gata pentru ca si PNL incearca deja sa vrea sa ne prosteasca. Eu sunt satul si de ipocrizia liberala. Gata, ajunge si cu PNL.
    Nu ma poate convinge nimeni ca PNL e mai bun decat USR, nici prietena mea Gabriela, nici nimeni.

    • No, no….Votează, dragule, pe cine vrei.
      Votul este liber, nu te împiedică nimeni.

    • mama Gigisor, daca nu scriai platitudinea aia cred ca Marcel nici nu stia ca are voie sa mearga la vot 🙂 :). noroc ca i-ai spus tu!

    • De ce-l bagi in seama pe Gigel?!

    • Intr-adevar, intrebarea la mintea cocosului ar fi de ce acum, si nu in 2016, insa pe undeva prin articol spune ca treaba asta trebuia rezolvata de comisia de validare, care evident ca e controlata de psd-alde, plus ca si rahatii de alde au o maciuca, pe una cataniciu, care a fost gasita in incompatibilitate de ANI, si la fel ca-n cazul lui draknea, mandatul ei ar fi trebuit suspendat de aceasta comisie de validare. PNL acuma incearca pur si simplu printr-o cale de atac nefolosita pana acum, implicand ccr. Sincera sa fiu, tocmai pentru a nu fi atat de acuzati ca ce-au pazit pana acum, ar fi trebuit sa faca plangerea odata si pentru cataniciu aia, la fel pentru un deputat udmr fugit din tara la unguri, si condamnat definitiv acum vreo 3 luni. Mai devreme, mai tarziu, mai stam acu sa analizam, ar fi excelent si-acuma, insa e la ccr, unde draknea are o groaza de prieteni.

  8. Măcar s-o pună în practică de acum…și 4 ani de acum înainte Dragnea să nu poată candida și vota. În plus, deciziile luate de Camera deputaților și legile inițiate de Dragnea în această perioadă ar trebui anulate. Iar cei care i-au validat mandatul judecați pentru favorizarea infractorului.

    • Poftim?! Poate nu stii in ce realitate te afli! Poate nu stii cum e Curtea Prostitutionala a Romaniei! Sanse de reusita a PNL este de 0 %.

  9. Da, e dezamăgitor ca nu s-a făcut aceasta invalidare imediat după condamnare. Eu îmi pun toată speranța în oamenii „frumoși și liberi”, ei cred că au puterea și dorința de a schimba soarta țării! Votez USR – PLUS!

  10. Parca va pupați când erați în cârdășie PNL&PSD, sa nu credeți ca romanii au uitat. USR este salvarea acestui popor.

    • Hai @ Cetățene, haideți CETĂȚENI cu drept de vot, să ieșim câtă frunză, câtă iarbă la VOT, să fim cât mai mulți !
      Peste 65 – 70 % prezența sa iasă,
      PeSeDeul să rămână acasă !
      ALDe asistați sociali,
      Retardați, debili mintali,
      Tăriceni si hoțomani
      O mulțime puturoasă.
      Căcatul se va decanta,
      De va fi așa !

    • Numai că românii adevărați de bună-credință nu pot vota niște „batausi „(USR)

    • Da-i drumul, postacule trist, scuteste-ne de duhorile ce va ies din cap si tastatura!

  11. Cât mama dracului să mai putem suporta aroganța, nesimțirea și m7nciunile unui”NIMIC”,,,,,,!….? CÂT NATIUNE ROMÂNAL,,,!!?

  12. …de 30 de ani…degeaba!

  13. Nici liberali nu sunt atât de curați precum vor sa arate, de 30 de ani participa cu PSD la jaful national. Și ajung la vorba aia: eu cu cine votez? Cu USR bineînțeles .

  14. „inclusiv prin încălcarea prevederilor legale” == minciunica din partea autorului

  15. Pentru proștii și foarte proștii de la PDL :articolul 7din regulament se referã la sãvârșirea de respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral ÎN CARE RESPECTIVUL A FOST ALES ori la proști e foarte greu cu logica .De asta se numesc proști.

  16. Ca să vezi!
    PNL reînvie tocmai acum un precedent din 2004!
    Acțiunea aceasta trebuia fie făcută de atunci, dacă are fundament legal, fie lăsată baltă, dacă argumentația juridică nu se susține.

    Eu întreb altceva: dacă un președinte de asociație de proprietari e OBLIGAT să depună un cazier curat pentru a-și exercita funcția, ce lege permite unui președinte al oricărei camere a parlamentului să-și vadă de conducerea unui astfel de for, la un așa nivel, fără să aibe aceeași obligație?
    Nu se încalcă astfel constituția??