PNL critică amânarea, din nou, a avizului pentru anchetarea lui Tăriceanu: Nesimțirea PSD-ALDE este fără limite, iar pasivitatea președintelui CSM strigătoare la cer
Liberalii au lansat marți critici dure la adresa coaliției PSD-ALDE pentru tergiversarea avizului în ceea ce privește anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce comisia juridică a Senatului a amânat încă o dată discutarea solicitării DNA.
”După 5 luni de tergiversare a solicitării privind începerea urmării penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, senatorii PSD-ALDE din Comisia juridică au găsit de cuviință să obțină o nouă amânare prin boicotarea ședinței acestui for. Este incredibilă sfidarea pe care o manifestă acești indivizi, transformați în slugi ale infractorilor cocoțați la vârful statului, față de toți cetățenii cinstiți din această țară care finanțează prin munca lor funcționarea statului, implicit indemnizațiile pe care le obțin cei care se ascund în spatele imunității parlamentare”, se arată într-un comunicat transmis de PNL.
Liberalii susțin că Tăriceanu urmărește, de fapt, prescrierea faptelor de corupție pentru care este cercetat, prin amânarea la nesfârșit a deciziei în cazul său.
”De altfel, rolul Senatului nu este acela de a decide asupra vinovăției sau a nevinovăției lui Călin Popescu Tăriceanu, întrucât acest lucru este atributul instanței de judecată, ci de a permite procurorilor continuarea anchetei penale. Faptul că PSD-ALDE blochează decizia, chiar și un eventual vot de respingere a solicitării procurorilor, arată lașitatea absolută în care colcăie actualul președinte al Senatului”, se mai precizează în comunicat.
PNL consideră, totodată, drept revoltătoare pasivitatea președintelui CSM, Lia Savonea, ”care refuză să sesizeze Curtea Constituțională în acest caz, fiind evident blocajul instituțional dintre Senatul României și Ministerul Public”.
”Faptul că dna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiției, așa cum fișa postului i-o cere, și omite să ia poziție față de situația lui Călin Popescu Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul președinte al CSM. Totul, în condițiile în care alți președinți ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curții Constituționale în situații similare. Reluăm apelul public, de această dată către membrii CSM, de a lua în discuție propunerea ca președintele CSM să se adreseze Curții Constituționale cu privire la acest conflict juridic de natură constituțională, generat de încălcarea principiului colaborării loiale și de depășirea de cinci ori a termenului impus de Regulamentul Senatului pentru soluționarea cererii de urmărire penală”, conchid liberalii în comunicat.
Comisia juridică a Senatului a suspendat din lipsă de cvorum, marţi, şedinţa în care era de aşteptat să fie dezbătută pentru raport solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmării penale în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Robert Cazanciuc, a explicat lipsa cvorumului prin faptul că mulţi colegi se află în străinătate sau sunt implicaţi în alte activităţi, el susţinând că este posibil ca solicitarea DNA în cazul Tăriceanu să se discute în şedinţa de miercuri a comisiei „dacă va fi cvorum”.
„S-a întâmplat azi ceea ce s-a întâmplat şi ieri, când trebuia să votăm moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, adică foarte mulţi colegi nu sunt în ţară sau sunt angrenaţi în alte activităţi. Nu e niciun fel de explicaţie sofisticată, lucrurile sunt foarte simple. Sunt multe activităţi în acelaşi timp în această perioadă”, a afirmat Cazanciuc.
Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cereri DNA de încuviinţare pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.
„Această decizie a fost amânată ca urmare a solicitării unor colegi de a studia acest dosar care are multe mii de file, nu e nimic neobişnuit în acest lucru. După cum ştiţi, Senatul este titularul acţiunii penale, nu se pune problema de a ne grăbi sau a încetini procesul. El va fi gata când toţi colegii vor fi studiat deja dosarul, când Comisia juridică se va întruni pentru a dezbate pe marginea acestui dosar. Nu avem un termen stabilit de lege în care să propunem plenului Senatului o anumită solicitare. De altfel, discutăm de fapte care s-au întâmplat în urmă cu 10 – 12 ani. Nu cred că discuţia legată de o lună de zile – două luni îşi are rostul în contextul în care noi avem o cerere de a decide dacă solicităm sau nu urmărirea penală pentru fapte de acum mai mult de 10 ani de zile”, a adăugat Cazanciuc.
Biroul permanent al Senatului stabilise pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă săptămâna trecută şedinţa comisiei a fost întreruptă din lipsă de cvorum. Tăriceanu declara, pe 4 aprilie, că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, menţionând că este dispus în orice moment să prezinte în plen punctul său de vedere.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Comisia juridică trebuie să întocmească raportul care va fi transmis plenului Senatului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea DNA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii